Isbjørn drukner rensdyr for at få føde: ’Det er et tegn på, hvor pressede bjørnene er’

Isbjørnen er i fare for stort set at forsvinde på grund af klimaforandringer.

Normalt foregår isbjørnens jagt på isflager, hvor byttedyret er sæler. På Svalbard har en gruppe forskere dog fanget en bemærkelsesværdig video, hvor en bjørn drukner et rensdyr

Et rensdyr kommer svømmende i det iskolde vand ud for øgruppen Svalbard i det allernordligste Norge.

Det store gevir rykker febrilsk frem og tilbage, mens dyret forsøger at undslippe den sultne kæmpe, som er lige i klovene på den. En af områdets mange isbjørne.

Med ét får en gigantisk pote fat i bagenden på rensdyret, og isbjørnen trykker sit bytte ned under vandet.

Efter kort tids tumlen lykkes det jægeren at drukne rensdyret, og isbjørnen bugserer festmåltidet ind på land for at sætte tænderne i det.

En bemærkelsesværdig jagt, som for nyligt blev fanget på video af en gruppe polske forskere.

Sådan her ser et langt mere normalt scenarie ud, når en isbjørn har været på jagt. Det er dog kun én ud af ti gange, at en jagt ender succesfuldt for de store bjørne. Foto: Peter Prokosch

Normalt er det sæler, der står øverst på menukortet for de store rovdyr, men stigende temperaturer gør livet svært for bjørnene.

Havisen i Arktis smelter hastigt som følge af klimaforandringer, og fordi isbjørnene bruger isen til at jage de spækfyldte sæler, må de oftere og oftere sulte.

En situation, som tvinger dyrene til drastisk at ændre adfærd, fortæller biolog og isbjørneforsker, Thea Bechshøft.

- I takt med at havisen smelter, får bjørnene svært ved at få nok at spise, og det tvinger dem til at ændre adfærd og bruge langt mere tid på land. Når perioden på land bliver længere og længere, presser det dem til at finde alternative fødekilder, siger hun.

Rensdyr er ikke en redning

Normalt bruger isbjørnene foråret til at fylde depoterne op med sælspæk, så de er klar til at faste i sommerperioden, hvor havisen skrumper ind.

Men de sidste 20 år har forskere spekuleret i, om nogle isbjørne på Svalbard har udviklet en appetit for rensdyr, fordi perioden uden sæler er blevet for lang.

Men jagten, som forskere fangede på video, er det første håndfaste bevis på, at isbjørne med succes kan jage og nedlægge rensdyr, fortæller Thea Bechshøft.

- Det er en fantastisk video, som tydeligt viser, at isbjørne er utroligt intelligente og meget opportunistiske jægere. Selvom de helst lever af sælspæk, slår de til, hvis muligheden opstår for at skaffe føde på en ny måde. Det er imponerende at se det lykkes, siger hun.

Isbjørnen på Svalbard spiste halvdelen af rensdyret på én gang og gemte resten under nogle store sten. Foto: P. Klicz and P. Nowosad

Mens der er cirka 1.000 isbjørne på Svalbard og den omkringliggende is, er der mere end 20.000 rensdyr.

Alligevel er muligheden for at jage klovdyrene ikke en redning for isbjørnene, understreger Thea Bechshøft.

- Ét rensdyr indeholder meget mindre energi end en ringsæl, og det kræver markant mere energi for bjørnen at nedlægge rensdyret. Sælerne og deres fedtholdige spæk kan simpelthen ikke erstattes i bjørnenes diæt, hvis de skal være sunde og raske, siger hun og fortsætter.

- Desuden er situationen med rensdyrene på Svalbard enestående, fordi dyrene ikke er vant til at blive jaget af andre end mennesker. I andre dele af Arktis vil bjørnene formentlig ikke have en chance for at fange rensdyr.

Nogle isbjørne på Svalbard kan måske lære at jage rensdyr i perioder uden havis, men det er ikke en holdbar fødekilde for bjørnene i længden. (© DR / Lars Ostenfeld)

Kan isbjørnene forsvinde helt?

I det store billede er rensdyrjagt altså ikke nok til at stå imod det pres, som klimaforandringer lægger på isbjørnen og de arktiske områder, den bor i.

Hvis udviklingen fortsætter i samme stil som nu, vil det få fatale konsekvenser for det ikoniske dyr, fortæller Thea Bechshøft.

- Med den hastighed isen forsvinder med, er det en umulig opgave for isbjørnene at tilpasse sig. Forskningen peger på, at meget store dele af verdens isbjørne vil forsvinde indenfor de næste 50-70 år, hvis udviklingen fortsætter som nu, siger hun.

Den forsvindende havis betyder ikke kun mindre føde og dårligere overlevelseschancer for den nulevende generation af isbjørne.

Isbjørnen er ikke hurtig nok i vandet til at fange sælerne der. I stedet er havisen det sted, hvor de store rovdyr kan få stillet deres appetit efter spæk. (Foto: BJ Kirschhoffer © BJ Kirschhoffer/polarbearsinternational.org)

De massive fedtdepoter, som bjørnene oparbejder ved at æde sæler, er nemlig alfa og omega i forhold til isbjørnens reproduktion. Hvis ikke moderen har nok fedtreserver ophobet, kan hun ikke blive drægtig med unger.

På den måde kan det blive umuligt for arten at overleve, og situationen er ikke kun trist, fordi verden bliver en majestætisk bjørn fattigere, siger Thea Bechshøft.

- Det kan sagtens være, at du godt kan undvære isbjørnen i din hverdag, men det handler om mere end det. De klimaforandringer, som får isen til at smelte, rammer også resten af verden. Hvis ikke vi ændrer kurs hurtigt, er det ikke kun isbjørnen, som kommer til at mærke presset.

FacebookTwitter