Kan du ikke sove længe med vinduerne åbne? Derfor synger fugle højere om morgenen

Høj luftfugtighed gør, at vi kan høre ekstra meget fuglesang.

I høj luftfugtighed kan lyden af fuglesang rejse op til 20 gange så langt. (Foto: Steen Agger © Scanpix)

Det kvidrer og pipper i øjeblikket i et virvar af sang fra fugle i buske, træer og på tagryggene.

Men synes du, at fuglesangen lyder ekstra højt i morgen- og aftentimerne, eller når det regner?

Så er der muligvis noget om snakken, fortæller Sofie Graarup Jensen til P1 Morgen. Hun er uddannet biolog og naturguide hos Danmarks Naturfredningsforening.

Når duggen lægger sig i aftentimerne og ikke er forsvundet i løbet af morgenstunden, kan vi bedre høre fuglesangen.

- I høj luftfugtighed kan lyden rejse op til 20 gange så langt, og når man gerne vil finde sig en mage, gælder det om at råbe så højt og så langt som muligt i håbet om at finde den bedste, fortæller hun.

Fugle synger højere i byerne

Sangstemmerne kommer også oftere på overarbejde i de større byer.

- Hvis man befinder sig i byerne, synger fuglene kraftigere for at overdøve støjen. Desuden har man tidligere fundet ud af, at de også synger i en højere frekvens, lyder det fra Sofie Graarup Jensen.

Forskere troede først, at den lysere sangstemme skulle hjælpe fuglene med at overdøve støjen, som muligvis lå inden for deres normale frekvensområde.

Men det var ikke forklaringen. Gennem et forsøg, hvor forskerne havde fjernet flere støjkilder i et byområde, opdagede de, at fuglene stadig sang i en lysere tone.

- Der fandt de ud af, at det kommer an på, hvordan lyden bevæger sig mellem bygningerne, siger Sofie Graarup Jensen.

Det viser sig at være en fordel for fuglene, hvis lyden ligger i et højere frekvensområde. Frekvensen hjælper sangen med at bevæge sig bedre i en by, hvor der er smalle stræder samt bygninger og veje.

Det er ikke på samme måde nødvendigt, når fuglene prøver at lokke en mage i et engområde.

Lyt efter dialekten

Selvom der er forskel på, hvornår på dagen fuglene starter sangkoret, og om de befinder sig i en by, lyder deres sang også forskelligt rundt om i landet.

- Selvom vi bor i et lille land, og vores fugle er meget mobile, skal man lytte godt efter, når man rejser rundt omkring i landet. Nogle fugle har faktisk en dialekt, siger Sofie Graarup Jensen.

En af dem er gulspurven. Her har man registreret syv forskellige dialekter.

Du kan høre gulspurvens sang lige her:

0:00

- Vi skal med vores ører lægge mærke til dens takter. Den kan for eksempel nogle steder synge 1-2-3-4-5-6-7777, hvor den sidste takt går opad, mens den andre steder siger 1-2-3-4-5-6-7777, hvor tonen til sidst går nedad.

Hun anbefaler en lille udfordring til de fugleinteresserede, som du kan lave, mens du nyder de lyse sommeraftener eller morgentimer.

- Prøv at lytte dig frem og skelne fuglesangen ad. Du vil også opleve, at de vågner på forskellige tidspunkter om morgenen. Nogle starter meget tidligt, og så slutter flere og flere sig ligesom til, siger Sofie Graarup Jensen.