Kan du nå at se den? Verdens hurtigste myre løber over 100 gange sin egen længde - på ét sekund

Myren er et bevis på, at du sagtens kan have kortere ben og alligevel være den hurtigste.

Sølvmyren lever i ekstreme forhold i Sahara, hvor den som et af de eneste dyr vover sig ud i middagssolen. Ofte er sandet over 60 grader varmt. (Foto: Harald Wolf © Harald Wolf)

Selv om at du ikke har de længste ben, så kan du godt løbe stærkt.

Det er en lille sølvmyre (Cataglyphis bombycina) bevis på. Den er verdens hurtigste myre på trods af dens relativ korte ben.

Forskere har opdaget, at den kan løbe hele 855 millimeter i sekundet. Det svarer til lidt over tre kilometer i timen.

Ikke imponerende, sådan i absolutte værdier.

Men relativt til myrens størrelse er det faktisk helt vildt. Den løber nemlig over 100 gange så langt som sin egen kropslængde på ét sekund.

Det svarer - meget groft - til, at et menneske på 170 centimeter løb over 600 kilometer i timen. Og så ville vi alle nok være ret imponeret.

Se, om du kan spotte myren, når den løber forbi:

(Video: Sarah Pfeffer, redigeret af Lasse From.)

Og det bliver ikke mindre vildt af, at myren faktisk er hurtigere end andre beslægtede myrearter, som ellers er udstyret med længere ben.

- Det undrer forskerne, for traditionelt set er lange ben et rigtig godt udgangspunkt, hvis du vil bevæge dig hurtigt, siger professor Tobias Wang fra Zoofysiologi på Aarhus Universitet, efter at han har læst den nye forskning.

Vildt hurtige bevægelser

Cataglyphis bombycina har altså været lidt af et mysterium. Men dens hemmelighed er sådan set simpel nok.

- Forskerne konkluderer, at den kan bevæge benene ekstremt hurtigt, hvilket kompenserer for de kortere ben, siger Tobias Wang.

Alligevel er enhver kortbenet løbers undskyldning ikke netop blevet skyllet ud med badevandet. For rent fysiologisk er den lille søvlmyre ret unik. Det mener Tobias Wang.

- Hver gang, musklerne trækker sig sammen, skal der ske en hel masse inde i musklen. Det er vildt, at det kan gå så hurtigt. Det ville være ekstremt interessant at undersøge de underliggende fysiologiske mekanismer, siger han og fortsætter.

- Det gør de ikke i undersøgelsen, desværre. Men der er jo også tale om meget små muskler, så det vil være en udfordring.

Holder fest i Saharas middagssol

Det er ikke første gang, at sølvmyren er genstand for forskernes interesse. For den lille fyr lever i nogle vildt barske omgivelser, hvor de fleste levende væsener ret hurtigt ville dratte om.

- Den lever i Sahara, og her bliver der ubegribeligt varmt midt på dagen. Der kan let være 60 grader i sandoverfladen.

Derfor bliver de fleste dyr i skyggen midt på dagen. Men ikke sølvmyren. Den tager gerne på eventyr, selv når solen står højest.

- På den måde er den ude, når rovdyr som firben ikke er fremme. Så den risikerer ikke at blive spist. Og så har den også meget lidt konkurrence om dens føde; ådsler fra insekter, der er gået til i løbet af formiddagen, siger Tobias Wang.

Men det kræver en særlig fysik at være ude i middagsvarmen. Sølvmyren har blandt andet enzymer i kroppen, der hjælper den med at overleve ekstreme kropstemperaturer.

Og så er den altså rigtig hurtig, så den ikke skal spilde for lang tid på transport i den hede midagsstund.

- Så kan den komme hurtigt ud til føden og hurtigt hjem igen, siger Tobias Wang.