Kan du stå for nuttede hundeøjne? De er udviklet til at charmere dig

Evolutionen har givet hunden muskler i øjenbrynene, der gør den bedre til at tigge og kommunikere med mennesker.

Her ses Svend fra Aalborg, der er ekspert i at være nuttet og charmere os mennesker. Foto: Maria Behrendt.

- Bare én godbid mere, tigger de store, brune øjne.

For en hundeelsker kan det være svært ikke at give efter, når vovsen sender sit mest charmerende blik op imod dig.

Nu viser en undersøgelse, at hunde gennem tusinder af års evolution har udviklet menneskelignende muskler i øjenbrynene.

Det gør dem bedre i stand til at kommunikere med mennesker, fordi de så kan kopiere de følelser, vi udtrykker med musklerne omkring vores øjne.

- Når hunde laver de her bevægelser, ser det ud til at føre til en stærk lyst hos mennesker til at tage sig af dem, siger doktor Juliane Kaminski fra University of Portsmouth, til BBC.

Hun har været med til at lave undersøgelsen, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Proceesings of the National Academy of Science.

Hunden har ansigtsmuskler, der ikke ses hos ulven

Forskerne har i undersøgelsen sammenlignet den måde, som henholdsvis hunde og deres nærmeste slægtning, ulve, interagerer med fremmede mennesker på.

Det viste sig, at hundene laver nogle særlige bevægelser med øjenbrynene, som ulvene ikke kan lave.

Og da forskerne undersøgte hunde og ulves ansigtsmuskulatur, fandt de ud af, at hundene har ekstra muskler ved det indre øjenbryn, som ulvene ikke har.

Og tilsvarende muskler findes altså hos mennesker.

Derfor mener forskerne, at musklerne sansynligvis er blevet til i hundens seneste 33.000 års evolution, som har været stærkt påvirket af dens nære forhold til mennesket.

Vores kæledyr ligner vores babyer

Musklerne er også med til at få hundens øjne til at se større og mere 'barnlige' ud. Og det er smart.

For tidligere forskning har vist, at det får dyret til at se nuttet ud. Denne 'nuttethed' vækker stærke følelser i mennesker, der føler en trang til at drage omsorg for det nuttede kræ. Det samme gælder fx katte og babyer.

Derfor har vi, mere eller mindre bevidst, gennem tusinder af år fremavlet kæledyr, der på flere punkter ligner vores egne unger: De har babylignende ansigtstræk med store øjne, udad-hvælvede kranier og tilbagetrukne hagepartier.