Kina redder vilde dyr: Antallet af nordkinesiske leoparder er vokset

Fokus på flere skovområder og kampen mod krybskytteri giver pote.

Leoparderne, der sjældent ses af mennesker i det fri, måtte fanges på kamera af forskerne. (© Beijing Normal University)

Når man åbner dr.dk eller aviserne, kan det måske føles som, at der aldrig er gode nyheder på menuen.

Men det er der. I dag fra Københavns Universitet.

Forskerne har nemlig været med til at undersøge bestanden af arten nordkinesisk leopard i området Loess Plateu i det nordlige Kina.

Her kan de se, at der er kommet 25 procent flere leoparder fra 2016 til 2017.

I 2016 var der 88 nordkinesiske leoparder i Loess Plateu. I 2017 var antallet oppe på 110.

- Jeg blev meget glad og tilfreds, da vi så resultaterne af vores undersøgelse. Antallet af leoparder har generelt været hastigt faldende længe, så det er gode nyheder.

Sådan siger Bing Xie, der er ph.d.-studerende på Biologisk Institut på Københavns Universitet, og en af forskerne bag den nye undersøgelse.

Tiltag har hjulpet

Det stigende antal af nordkinesiske leoparder er ikke kommet af sig selv.

Siden 2015 har der været flere indsatser fra den kinesiske regering, der har haft til formål at øge bestanden af det store kattedyr.

For 20 år siden blev store dele af skovområdet omkring Loess Plateu nemlig omlagt til landbrug. Det skræmte blandt andet vildsvin og rådyr væk fra området, hvilket gjorde det svært for den nordkineske leopard at finde føde.

- Bestanden har været truet af mange faktorer som tab af levesteder og manglende byttedyr, fordi mennesket overtager områderne. Derudover har krybskytteri også været et problem, siger Bing Xie.

Hun mener, at arten er kommet tilbage, fordi deres naturlige levesteder og byttedyr er blevet genoprettet. Naturen er blevet beskyttet mere end tidligere.

- Det var derfor også meget motiverende for os forskere, regeringen og befolkningen at se, at tiltagene for at øge bestanden har virket, siger Bing Xie.

Regner med, at der er flere i dag

Selvom forskerne ikke har lavet en fremskrivning, hvor de har regnet ud, hvor mange leoparder, der er i området i dag, så mener de, at der i dag er mange flere end i 2017.

- Vi regner med, at bestanden fortsat er steget på grund af nyfødte leoparder. Derudover mener vi, at den bestand, som vi har undersøgt, er en del af en endnu større bestand, siger Bing Xie og fortsætter:

- Der er nok flere nordkinesiske leoparder lige udenfor det område, som vi har undersøgt, da der også her er fine levesteder for arten. Så der er med stor sandsynlighed endnu flere end vi ved.