Klamydiavaccine skal hjælpe truede koalaer med at overleve

400 koalaer skal nu være med i et stort vaccineforsøg.

Klamydia stresser koalaerne og ender i mange tilfælde med at gøre dem blinde eller sterile. (Foto: © Kerin Gedge, Unsplash.com)

Koalaerne i Australien har det ikke nemt.

Mange dør i store skovbrande eller bliver kørt ned af biler. Og så døjer flere med sygdommen klamydia, hvilket er et problem for bestanden.

- Det er overraskende mange koalaer, der er påvirket af klamydia. Det stresser dem, og mange ender med at blive blinde eller sterile. Og det øger ikke ligefrem bestanden, siger chefzoolog ved Zoologisk Have i København Mikkel Stelvig.

Derfor har forskere i mange år forsøgt at udvikle en klamydiavaccine til koalaer. Og nu er de kommet et stort skridt længere med den ambition.

- Man er så langt med vaccinen, at man nu vil lave en større test. Næsten ligesom vi kender det med kliniske test på mennesker, siger Mikkel Stelvig.

I alt er 400 koalaer med i et stort vaccineforsøg.

200 får en vaccine, mens 200 ikke gør. Herefter vil forskerne overvåge dem i en længere periode for at finde ud af, hvem og hvor mange der får klamydia.

Vaccine er ikke nok til at redde koalaen

Klamydia bliver overført mellem koalaer ved parringer og fra mor til unge under drægtigheden.

Og sygdommen er stort problem for koalaernes overlevelse.

- Jo flere der er smittet med klamydia, desto færre er der også, der kan forplante sig, siger Mikkel Stelvig.

Desuden rammer sygdommen koalaerne ekstra hårdt, fordi de i forvejen er presset. Blandt andet fordi deres levesteder forsvinder.

- Klamydia er nemlig en stressrelateret sygdom, og det øger det fysiske pres, som de i forvejen er ramt af, siger Mikkel Stelvig.

Sammen med skovbrande, trafikdrab og enkelte tilfælde af angreb fra hunde, ser det sort ud for koalaen.

- Koalaer bliver i øjeblikket kategoriseret som sårbare på rødlisten (en liste over truede dyr, der varetages af organisationen IUCN, red.), men beregninger viser, at det går så stærkt ned ad bakke med antallet af koalaer i nogle steder i Australien, at arten formentlig snart bliver kategoriseret som truet, fortsætter Mikkel Stelvig.

Men en succesfuld vaccine mod klamydia kan hjælpe i kampen for at redde koalaen.

- Det ender nok ikke med, at man tager ud og vaccinerer en hulens masse koalaer. Der er for mange koalaer til, at det kan lade sig gøre, og det vil desuden være en stressfaktor for de mange koalaer, der skal fanges, siger Mikkel Stelvig.

- Men jeg kunne forestille mig, at man vil vaccinere de koalaer, der eksempelvis kommer ind til behandling på internater.

Mikkel Stelvig mener dog ikke, at en klamydiavaccine alene vil kunne redde koalaerne. Vi er også nødt til at kigge på de andre trusler mod dyrene som for eksempel udryddelse af deres levesteder.