Kryds fingre for færre skyer: Årets største stjerneskuds-regn er over os i weekenden

Du kan se op til 120 stjerneskud i timen.

En stor koncentration af stjerneskud, kaldet en meteorsværm, opstår, når Jorden i sin bane omkring Solen krydser en komet eller asteroides bane. (Foto: Sam Manns © Unsplash)

Ser det sort ud med at få alle juleønskerne i hus? Så er det med at komme udenfor, kigge mod himlen og ønske.

For i disse dage suser meteorsværmen Geminiderne over os med op til 120 stjerneskud i timen.

Stjerneskuds-showet er kraftigst natten mellem søndag og mandag, men i dagene før og efter er der også ekstra mange stjerneskud på himlen.

Hvis altså heldet er med os. For de tunge skyer, der har givet historisk få solskinstimer i december, ser ikke ud til at lette foreløbig.

Bornholmerne har de bedste chancer

Ifølge DRs meteorolog Mikael Jarnvig er det dog ikke helt umuligt at få stjerneskud at se de kommende dage.

- Ifølge prognoserne vil der være skyet hele weekenden. Men der kan lokalt komme huller i skydækket. Chancerne er ikke store, men de er der, fortæller han.

Bornholmerne har de bedste chancer for at se stjerneskud, siger Mikael Jarnvig.

Ifølge prognoserne kan der nemlig være huller i skydækket over Bornholm natten til mandag, hvor aktiviteten fra Geminiderne er på sit højeste.

Ildkugler giver kraftige stjerneskud

Når vi oplever en stor koncentration af stjerneskud, skyldes det, at Jorden i sin faste bane omkring solen krydser en komet eller asteroides bane.

Det fortæller Aase Roland Jacobsen, som er planetarieinspektør på Science Museerne.

Når en komet eller asteroide gæster solsystemet, efterlader den en bane af rester af sten og støv. Resterne kaldes meteorider, og det er dem, der skaber stjerneskud.

- Stjerneskud bliver skabt, når støvkorn kommer ind i jordens atmosfære og brænder op. Hvis der kommer et større stykke ind i atmosfæren, brænder den kraftigere og længere. Det kaldes en ildkugle, fortæller Aase Roland Jacobsen.

Og du kan være heldig at opleve både stjerneskud og ildkugler fra Geminiderne.

Kig efter stjernebilledet Tvillingerne

Stjerneskud er ikke sjældne. Faktisk er der hver nat 5-10 stjerneskud, fortælle Aase Roland Jacobsen.

- Men det kan være overalt på himlen. Så du skal være umådelig heldig at kigge i den rigtige retning på det rigtige tidspunkt.

Vil du gerne opleve stjerneskud, øger du altså dine chancer gevaldigt, når du gør forsøget under en meteorsværm.

Her skal du nemlig kun kigge i én retning.

Geminiderne er opkaldt efter stjernebilledet Gemini, som på dansk kaldes tvillingerne, fordi meteorsværmen ser ud til at udspringe tæt fra det.

Tvillingerne er relativt nemme at finde, fortæller Aase Roland Jacobsen:

- Kig mod syd-sydøst og find stjernebilledet Orion. Det består af fire klare stjerner, der danner en skæv firkant. Inde i firkanten er Orions Bælte, som består af tre stjerner på rad og række. Når du har fundet Orion, så vend blikket mod venstre (øst). Her finder du Tvillingerne, som består af to klare stjerner, Castor og Pollux.

Har du svært ved at finde rundt på himlen, kan du få hjælp af din telefon. Forskellige apps kan hjælpe dig med at navigere rundt på stjernehimlen.

Hvis du vil have tricks til, hvor du kan få masser af mørke og gode forhold i dit område, så hop ind på 'Din Natur' her. I denne uge kan du få tips og tricks til at opleve meteorsværmen.

FacebookTwitter