Ligner noget fra Stranger Things: Fotograf fanger billede af rød 'gople' på nattehimlen

Det sjældne vejrfænomen røde feer opstår under kraftigt tordenvejr.

Det sjældne fænomen røde feer blev første gang fotograferet i 1989. Billedet her blev taget i år og er et af de mere detaljerede af slagsen. Grunden copyright-rettigheder, kan vi ikke vise billedet her. (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)

Opdareret: På grund af manglende rettigeder har vi været nødt til at fjerne selve billedet. Du kan se, hvordan det ser ud her.

Det ligner nærmest et uhyre fra science fiction-serien Stranger Things.

Fænomenet, som kaldes røde feer på dansk, kan se ud på flere måder. Ofte ligner de et netværk af røde tråde på himlen. De kan også ligne en form for gople med tentakler.

De røde feer er kæmpestore energiudladninger, som kan ses over meget kraftige tordenskyer.

Du skal dog op i 50-90 kilometers højde, og så foregår det hele i et lysglimt på cirka en tiendedel af et sekund.

Derfor er det et sjældent syn, og det er endnu sjældnere at fange det på billede.

Men ikke desto mindre er det lykkedes Stephen Hummel, der er specialist i mørke skyer ved McDonald Observatory i den amerikanske stat Texas, at fange de røde feer med kameraet.

- Det er et af de mest detaljerede billeder, jeg har set af fænomenet, siger Kristian Pagh Nielsen, der er fysiker og meteorolog ved DMI.

Nemmere at se med fly

Kristian Pagh Nielsen har set en del billeder af de røde feer, da han for en del år siden studerede på University of Alaska. Her lavede flere af hans medstuderende videooptagelser af fænomenet.

- Det er bestemt ikke noget, der er nemt at fange. Man skal kunne se hen over tordenskyen, som jo ofte blokerer for synet. Det er faktisk nemmere at se det fra et fly eller fra rummet, fortsætter Kristian Pagh Nielsen.

Kommer ved særlige lyn

Røde feer blev første gang fotograferet i 1989 af amerikanske forskere. Indtil da fandtes der kun øjenvidneberetninger.

Der er stadig meget, vi endnu ikke ved om røde feer. Fænomenet minder om lyn, men i modsætning til de varme lyn, består de røde feer af koldt plasma.

Forskere har fundet ud af, at fænomenet dukker op, når der er såkaldte positive lyn. Det er kæmpestore lyn, der har en meget større strømstyrke end almindelige negative lyn.

Når den type lyn slår ned, kan de samtidigt udløse de røde feer højt oppe i atmosfæren.

- Hvis du har et almindeligt, lille tordenvejr over Danmark, så vil de her udladninger (røde feer, red.) nok ikke opstå, siger Kristian Pagh Nielsen.

- Men andre steder i verden, for eksempel indover Midtvesten i USA, hvor du har nogle anderledes voldsomme tordenvejr, vil der være god sandsynlighed for, at fænomenet opstår, fortsætter han.

Dansker tager billede af røde feer

Tilbage i 2012 lykkedes det himmelfotografen og amatørastronomen Jesper Grønne at tage et billede af røde feer for første gang i Danmark. Det er i hvert fald det første, man kender til.

- Han fotograferede det fra Danmark, men hvor det var langt ude i horisonten, siger Kristian Pagh Nielsen.

Den Europæiske Rumorganisation har i de senere år haft fokus på at filme røde feer og andre lignende vejrfænomener fra rummet. Den danske astronaut Andreas Mogensen filmede blandt andet fænomenet Blue Jets, da han var på den Internationale rumstation ISS.

DTU Space i Danmark er desuden leder af det internationale projekt ASIM, hvor formålet er at undersøge lyn og tordenvejr i rummet, og hvordan det påvirker Jordens klimasystem.