Månen sender mystiske lysglimt mod Jorden, og nu ved vi måske hvorfor

Nedslag af meteoritter og små måneskælv kan være forklaringen, mener forskere.

Med et hjemmeteleskop kan du være heldig at se et af de mystiske lysglimt på Månen. Og det er faktisk også amatørastronomer, der står for størstedelen af de observationer, vi har af fænomenet. (© NASA/Fotomanipulation: Mathis Birkeholm Duus)

Fra tid til anden, kan du se mystiske glimt lyse op på Månens overflade.

Det er ingen nyhed, for dem har vi sådan set kendt til rigtig, rigtig længe. Ifølge Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker på DTU Space og specialist i Månen, er der beretninger om fænomenet helt tilbage i 1100-tallet.

- 900 år senere er vi stadig ikke helt sikre på, hvad forklaringen på lysfænomenerne er, forklarer han.

Men nu mener en gruppe tyske forskere, at de er kommet tættere på forklaringen. Ifølge mediet Livescience.com har forskerne sat en række teleskoper med indbyggede kameraer op i Spanien. De skal optage alt, hvad der sker på Månen og gøre os klogere på de mystiske lysfænomener.

Og forskerne regner med, at de kan få bekræftet deres teori om, at det er seismisk aktivitet på Månen, der sender gas og støv op, som reflekterer solens stråler - og derfor kan ses som et lysende område på Månen i op til flere timer.

Bygger på usikre amatør-observationer

Det mystiske lys på Månen har med tiden ført til spekulationer om, hvorvidt der bor rumvæsener deroppe, som gerne vil i kontakt med os. Denne idé hører dog til de mere spektakulære af slagsen, og ifølge Michael Linden-Vørnle, er den helt klart af konspirationsteori-familien.

En af grundene til, at vi ikke ved særlig meget om de mystiske lysglimt, er, at langt de fleste observationer er lavet af amatørastronomer, der sidder hjemme med deres teleskop og betragter stjernehimlen, forklarer Michael Linden-Vørnle.

Og det betyder, at de data, vi har om lysfænomenerne i vid udstrækning er tilfældige.

- Vi har brug for flere håndfaste målinger for at kunne sige noget mere sikkert om fænomenet. Vi mennesker er jo ikke måleinstrumenter, men subjektive individer. Når vi ser noget, er vi ikke særlig objektive, siger han.

Derfor byder den danske astrofysiker de nyopsatte teleskoper velkommen.

- I det tidsrum, hvor Månen kan ses på himlen i Spanien, har man nu kameraer på, som observerer, om der kommer blink. Så kan vi få mere styr på, hvor tit de kommer, og hvilke farver de har. Så kan vi bedre finde ud af, hvordan det passer sammen med de forskellige teorier, siger han.

Meteoritter, solstorme eller jordskælv?

Teorierne om, hvad lysfænomenerne kan skyldes, har da også været mange. I en årrække troede forskerne, at lysene kom, når der var øget aktivitet fra Solen, forklarer Michael Linden-Vørnle.

Men man har siden fundet ud af, at der ikke er nogen klar sammenhæng mellem Solens aktivitet og lysene på Månen.

En anden idé går på, at lysene opstår, når meteoritter banker ned i Månens overflade. Den idé bakkes op af observationer, der blandt andet er lavet under meteorstorme.

- Der er både blevet observeret kortvarige lysglimt på få sekunder og lys, der kan ses i op til flere timer. De kortvarige glimt skyldes formentlig meteornedslag, men man kan selvfølgelig ikke udelukke, at der kan være andre forklaringer, siger han.

De langvarige lysfænomener, mener han nok nærmere, skyldes seismisk aktivitet på Månen.

- Månen er stadig seismisk aktiv. Den trækker sig sammen, og det skaber spændinger, der kan føre til måneskælv. I forbindelse med sådanne skælv kan gas strømme ud fra undergrunden. Gassen og eventuelt støv, der løftes med, ses så som lysende områder, siger han.

Månen er igen blevet aktuel

Udover at det selvfølgelig er fascinerede at få svar på, hvorfor der fra tid til anden kan observeres mystiske lys på Månen, hvad skal vi så egentlig bruge svaret til?

Ifølge Michael Linden-Vørnle er den viden igen blevet aktuel, fordi blandt andre NASA nu har planer om at sende folk til Månen igen og endda bygge en base deroppe.

- Viden om Månen har jo fået en renæssance, fordi vi vil derop igen. Og det er jo vigtigt at lære mere om forhold deroppe, hvis vi vil etablere en base, siger han.