Millioner af store cikader strømmer op af jorden i USA: ’Et af de vildeste naturfænomener’

Cikaderne kommer de næste uger til at oversvømme det østlige USA efter 17 år under jorden.

Hæren af 17-års-cikader begynder så småt at røre på sig i det østlige USA. I de næste uger kommer flere hundrede millioner til at sværme rundt. (Foto: PHILIP DALTON)

En hær af alien-lignende cikader graver sig langsomt op gennem græsplæner og skovbunde.

De er på størrelse med en tommelfinger og har store, skarpe kløer til at kradse sig vej til overfladen.

Efter at have gravet sig fri, kryber de store insekter sig i hobetal op på alle træstammer i området, hvor de skifter ham og efterlader en kirkegård af skelet-hylstre.

Det lyder måske som starten på en gyserfilm, men lige om lidt er det virkeligheden, hvis man er bosat i det østlige USA.

De store frembrud af cikader opstår kun én gang hvert 17. år, og det er et strålende eksempel på, at naturen ofte går over vores forstand.

Det fortæller Thomas Pape, som er entomolog (ekspert i insekter) ved Statens Naturhistoriske Museum og har overværet en tidligere forekomst af 17-års-cikaderne.

- Flere millioner cikader strømmer op af jorden efter at have ligget helt ubemærket i 17 år. Det er nogle ret store insekter, som ligner en uhyggelig blanding mellem en gravemaskine og et fortidsuhyre. Det er et helt unikt naturfænomen, som kun meget få af os får æren af at opleve, siger han.

Et uforklarligt fænomen

Cikaderne har ligget under jorden i 17 år, hvor de har suget næring fra trærødder, mens de langsomt har vokset sig store.

Normalt lever insekter højst i to-tre år, og derfor er cikadernes livscyklus helt enestående, fortæller Thomas Pape.

- Insekter burde slet ikke kunne blive 17 år gamle. Cikaderne har over tid udviklet sig til at have en levetid, som er helt ude af proportioner. Det er dybt fascinerende og meget mystisk, siger han.

Fænomenet med 17-års-cikaderne kendes kun fra det østlige USA, hvor der ligeledes er cikade-arter, som kommer frem hvert 13. år.

Det er et mysterium, hvorfor cikaderne har udviklet sig til at have deres usædvanlige livscyklus.

Dog er der nogle kvalificerede gæt, hvor især ét virker oplagt, fortæller Thomas Pape.

- Cikaderne kommer op af jorden i så stort et antal, at det fungerer som et forsvar. Selvom millioner af dem bliver spist, vil der stadigvæk være utallige insekter tilbage til at parre sig og skabe den næste generation af nymfer, som skal ligge under jorden og vokse. Det sikrer artens overlevelse, siger han.

  • En blanding af exoskeletter og døde cikader kommer til at fylde mange haver og skove i det østlige USA, når først cikaderne for alvor kommer i gang. (Foto: Wikimedia Commons)
  • Når cikaderne kommer op til overfladen, skiller de sig af med deres exoskelet, som derefter sidder fast på træer som en slags hult spøgelse. (Foto: Wikimedia Commons)
  • Efter at have smidt exoskelettet, er de voksne cikader klar til at slå vingerne ud, lave noget larm og parre sig. (Foto: Wikimedia Commons)
  • Mange hundrede cikader graver sig op af jorden rundt om de træer, de har spist af i 17 års dvale. (Foto: Kenneth M. Highfill)
  • Folk, som har oplevet 17-års-cikaderne fortæller, at jorden nogle steder ser levende ud, fordi cikaderne strømmer frem. Her er der sammenkomst på en træstub. (Foto: Kenneth M. Highfill)
1 / 5

’Som at træde ud på en racerbane’

Thomas Pape har på egen krop oplevet, hvordan det føles at stå midt i en orkan af støj og vingesus fra millioner af cikader.

Som ph.d.-studerende var han i Washington DC, mens Brood X cikaderne strømmede frem.

En oplevelse, som stadig sidder dybt i ham, fortæller han.

- Det første, jeg lagde mærke til, var, at folks græsplæner var fuldstændigt gennemhullede, der hvor cikaderne var kommet op. Luften vibrerede og var helt tyk af den støj, som hannerne laver med deres parringskald. Det var næsten som at stå midt på en racerbane, siger han.

Cikadernes voksenliv over jorden varer typisk fra fire-seks uger og har én klar målsætning: At parre sig.

Derfor er parringskaldene i gang fra morgen til aften, og det er ikke muligt at opholde sig udenfor for længe ad gangen, når koncerten er i gang, fortæller Thomas Pape.

- Man bliver konstant bombarderet med lyd, når man er udenfor. Jeg var simpelthen nødt til at søge ly for lyden indendørs, fordi det blev for meget at have den høje summen i ørerne hele tiden. Det var en virkelig intens oplevelse, siger han.

En relativt fredelig flok

Gigantiske sværme af store insekter, som larmer helt ulideligt.

Det lyder måske farligt, men Brood X cikaderne skaber ikke store problemer på samme måde som eksempelvis græshoppesværme gør.

Når de store grupper af cikader er på vingerne, kan det føre til farlige situationer, hvis vinduer på huse eller biler står åbne, mens en sværm flyver forbi, fortæller Thomas Pape.

- Sværmene er så massive, at et åbent bilvindue kan få fatale konsekvenser. Det har tidligere ført til færdselsuheld, hvis bilister er kommet i karambolage med insekterne. En åben dør eller vindue i hjemmet kan også give ubehagelig nærkontakt med naturen, siger han.

I det store hele er 17-års-cikaderne dog en ganske fredelig gæst i det østlige USA.

De spiser nemlig ikke det samme som os, siger Thomas Pape.

I Afrika døjer de også med græshopper. Billedet her er fra Kenya i fjor, hvor massive sværme af græshopper ses 200 kilometer fra hovedstaden, Nairobi. (Foto: Dai Kurokawa © Scanpix)

- Cikaderne lever af at suge saften fra træer. Sammenligner man med de store græshoppesværme i Afrika, er den store forskel, at græshopperne ødelægger og æder den mad, vi mennesker skulle have spist. Det gør cikaderne slet ikke.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk