Mystisk slim-organisme flytter ind i zoo: Den har 720 køn og kan hele sig selv

Organismen, der hverken er svamp, plante eller dyr, lever mange steder i verden.

Selvom organismen ikke har nogen hjerne, har den en smart måde at finde vej på. (Foto: HelenGinger © WikiMedia Commons)

Det ligner noget fra en science-fiction-film.

Den gule slimklat minder om en svamp i udseendet, men den opfører sig til dels som et dyr. Selvom den hverken har mund, mave eller hjerne, kan den finde frem til mad og fordøje det.

- Den overrasker os, fordi den ikke har nogen hjerne, men er i stand til at lære. Det er et levende væsen, der tilhører et af naturens mysterier, siger Bruno David fra Paris' naturhistoriske museum til Reuters.

Fra på lørdag kan gæster i Paris Zoo komme til at se væsenet, som går under det videnskabelig navn Physarum polycephalum.

- Jeg synes, det er fint, at den her organisme får noget opmærksomhed og bliver opdaget af den bredere befolkning. Og det er godt, at folk får at se, at naturen rummer en mangfoldighed, som man kan blive inspireret og fascineret af, siger Jacob Heilmann-Clausen, der er lektor på Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet.

Lever over hele verden

Physarum polycephalum er en encellet organisme, der hverken kan betegnes som svamp, dyr eller plante.

Den tilhører gruppen kaldet myxomyceter.

Forskerne har i mange år studeret Physarum polycephalum og andre myxomycer. De er ikke sjældne væsner. Faktisk lever de i skove over hele verden.

- Den findes rigtig mange steder. Jeg er lidt usikker på, om Physarum polycephalum findes i Danmark. Men der findes mange andre lignende arter, siger biolog og naturvejleder Bjørli Martha Lehrmann.

Hun forsker til dagligt i myxomyceter og har blandt andet skrevet en bog om emnet for Naturhistorisk Museum i Aarhus.

- De fleste myxomyceter kan man ikke dyrke, da de ikke kan tåle lys. De bor nede i jorden eller inde i råddent træ, hvor de æder bakterier, fortæller Bjørli Martha Lehrmann.

Biolog og naturvejleder Bjørli Martha Lehrmann har studeret Physarum polycephalum og andre organismer, der tilhører gruppen myxomycer. (© Bjørli Martha Lehrmann.)

Heler sig selv

En anden særlig egenskab ved organismen er, at den heler sig selv i løbet af minutter, hvis du skærer den midt over.

- Men det er faktisk ikke så usædvanligt. Det ser vi også hos svampe, siger Jacob Heilmann-Clausen.

Forskere har også tidligere fundet ud af, at Physarum polycephalum på trods af manglende hjerne har en form for hukommelse, der gør, at den kan huske den hurtigste vej i en labyrint. Den undgår blindgyder, den tidligere har besøgt.

Over 720 køn

Udover sine mange egenskaber er Physarum polycephalum også særlig, idet den har i alt 720 køn.

- De er jo mærkelige på alle mulige måder, de her væsner, siger Bjørli Martha Lehrmann, der forklarer, at der er en fordel ved de mange køn:

- Når der er to af dem, der møder hinanden - og det sker ikke så tit, skal de gerne kunne parre sig. Og parringen kræver, at det er to forskellige køn.

- Når der er så mange køn, så kan den jo parre sig med alle, den møder - undtagen en med det samme køn, fortsætter Bjørli Martha Lehrmann.