Myter om myg: Virker et kryds i myggestikket og duftlys overhovedet?

Højsæsonen for myg er over os, og vi har undersøgt, om de gængse husråd egentlig har en effekt.

De næste måneder er dem med allerflest myg. I denne artikel bliver du klogere på de flyvende insekter - og på nogle små tips og tricks, som folk sværger til for at undgå de kløende stik. (Foto: © Patrick Pleul)

Den seneste uge har repræsenteret noget af det, som er allerbedst ved Danmark.

20 grader og sol, smækfyldte parker og strande og den der summende stemning af, at sommeren er over os.

Desværre er det ikke den eneste summen på denne tid af året.

Vi befinder os nemlig også i starten af højsæsonen for myg i Danmark – og den irriterende kløe, som følger med.

Mens du nyder din rosé, suger myggene løs overalt på din krop. Resultatet er ofte røde, hævede myggestik, som er umulige at holde fingrene fra.

Derfor har mange gennem tiden opfundet små tips og tricks, som vi mener, beskytter os mod myggestik. Eller kan få dem til at stoppe med at klø.

Hvis du læser med herunder, har vi spurgt en ekspert i danske myg, om de gamle husråd på nogen måde virker.

1

1: Duftlys holder myggene væk

Duftlys kan skjule dine kropslugte og forvirre myggen. Nogle dufte kan endda virke afskrækkende, hvor citrus er det mest brugte eksempel. (Foto: © Strauss)

Der findes omkring 1000 forskellige arter af myg i Danmark. 30 af dem er såkaldte stikmyg, og det er dem, som tiltrækker sig al opmærksomheden.

Det er nemlig dem, som suger blod.

Når myggene skal finde frem til et måltid blod, bruger de en lang række forskellige sanser.

En af de vigtigste er deres veludviklede lugtesans, fortæller Jens Thorving Andersen, som er naturvidenskabelig museumsformidler på Naturhistorisk Museum.

- Myggenes lugtesans er utroligt fintfølende. De er knivskarpe til at opsnuse kropslugte som sved eller tis, der næsten altid betyder, at der er et potentielt måltid tæt på. De kan sågar mærke, at CO2-niveauet i luften ændrer sig, når vi trækker vejret, siger han.

Derfor kan der faktisk godt være noget om snakken, når folk fortæller, at et par duftlys på bordet holder myggene på afstand.

Det kan måske forvirre og endda skræmme myggene, fortæller Jens Thorving Andersen.

- Hvis du fylder luften omkring dig med en stærk aroma, kan det sagtens hyle myggene ud af den. Det kan ikke udelukkes, at det kamuflere dine kropslugte i nogen grad, og måske dufter lyset endda af noget, som myggene forbinder med fare eller et dårligt sted at være, siger han.

2

2: Tag den rigtige farve tøj på

Nogle steder på internettet kan man læse, at lyst tøj er bedre mod myg, end mørkt tøj er. I virkeligheden handler det mere om at kamuflere sig i sine omgivelser, siger Jens Thorving Andersen. (Foto: © Jamie Robinson/Pymca/Shutterstoc)

En anden sans, som gør myggene til eksperter til at finde dig, er synet.

Især de myg, som er aktive om dagen, bruger deres øjne til at spotte et potentielt bytte.

Flere har derfor spekuleret i, om man kan snyde myggene ved at tage noget bestemt tøj på.

Ifølge husrådene skulle lyst tøj være bedst i myggefyldte områder, fordi myggene bliver tiltrukket af mørke farver.

Men helt så simpelt er det ikke, fortæller Jens Thorving Andersen.

- Myggene ser meget i kontraster, og derfor kan det være en fin idé at tage tøj på, som matcher farverne i de omgivelser, man er i. Sidder du på en grøn græsplæne, er du sværere for myggen at se, hvis du også er grøn, siger han.

Det er altså muligt at snyde myggenes synssans en smule, hvis man kamuflerer sig.

Men man skal ikke regne med at slippe for myggestik af den grund, understreger Jens Thorving Andersen.

- Det er fint nok, at myggene ikke kan se dig, men med de øvrige sanser skal de nok finde frem til dig alligevel. Det er lidt ligesom at have gemt sig virkelig godt i gemmeleg, men så blive afsløret af, at man har skidt i bukserne, siger han.

3

3: At sætte et kryds i myggestikket med neglene

Når vi bliver stukket af myg, skaber myggens spyt en allergisk reaktion i kroppen. Det er derfor, det klør. (Foto: © DAVID PARKER/SCIENCE PHOTO LIBRA)

Det er kun hunmyg, som stikker og suger blod.

Det gør de, fordi de skal bruge blodet til at producere deres æg. Hannerne spiser nektar.

Når en hunmyg har fundet frem til et sted på din krop, leder hun efter et blodkar med sin snabel.

Mens hun pumper blod ud af dig, sender hun samtidigt blodfortyndende spyt ind. Myggestik klør, fordi kroppen får en lille allergisk reaktion på myggespyttet.

For nogle mennesker kan kløen være helt ulidelig.

Og her kender de fleste af os nok én eller flere, som ynder at sætte et kryds i myggestikket med deres negle for at få det til at stoppe med at klø.

Men det er ikke så smart, fortæller Jens Thorving Andersen.

- Jeg synes på ingen måde, at det lyder som en god idé at lave et kryds med neglene. Der er umiddelbart ingen gode grunde til, at det skulle virke mod kløe. I bedste fald er det ren placebo, men det er ikke en god idé at putte sine beskidte negle ned i et sår, siger han og fortsætter.

4

4: Lad vær med at gå ud i skumringen

Der er tidspunkter, hvor myg er mere aktive. Især i aftentimerne og ved skumringstid. (Billedet af den store sværm er taget i Indien) (Foto: © Rights Managed, Copyright (c) Mary Evans Picture Library 2015https://copyrighthub.org/s0/hub1/creation/maryevans/MaryEvansPictureID/10788228)

Mange myg er mest aktive ved skumringstid, hvor mange af deres naturlige fjender er gået i seng.

Derfor kan det klart være en fordel ikke at færdes ude i aften– og nattetimerne, hvis du ikke vil have arme og ben fyldt med stik.

Men der findes også myggearter, som primært er aktive om dagen, fortæller Jens Thorving Andersen.

- Der findes ikke et ’myggefrit’ tidspunkt på døgnet. Forskellige arter jager på forskellige tidspunkter – og det er et virkelig opportunistisk insekt. De sidder ofte og venter på steder, hvor de ved, vi kommer forbi. Så snart et dyr er i nærheden, kan de mærke kropsvarmen og lugte det. Og så slår de til, siger han.

5

5: Ekspertens bedste råd

Jens Thorving Andersen mener, at vi kunne lære meget af den måde samerne i Finland håndterer myg og myggestik. (Foto: © Nadia Isakova)

Nogle af de gamle husråd virker altså et stykke hen ad vejen. I hvert fald med hensyn til at narre myggene, så de ikke får stukket os så meget.

Men det betyder på ingen måde, at du fra nu af skal gå i kamuflagetøj med en hat af duftlys hele tiden.

Sammen med myggespray kan de små kneb ganske vist hjælpe, men Jens Thorving Andersen har et endnu bedre råd, fortæller han.

- Mit bedste råd er, at folk tager sig lidt sammen. Vi er gået hen og er blevet bange for de dele af naturen, som volder os bare de mindste problemer. Det synes jeg, vi skal få lavet om på. For nogle få er myggestik et alvorligt problem, men langt de fleste af os behøver altså ikke at sætte himmel og hav i bevægelse, fordi det summer og klør, siger han og fortsætter.

- I Finland har den samiske del af befolkningen knækket koden. Når sommeren starter, smider de alt tøjet og får sig hundredvis af myggestik – og så er det ligesom overstået for den sæson. Mindre kan selvfølgelig også gøre det, men myggestik er helt sikkert kun så stort et problem, som man gør det til.