Naturnørden Vicky bor på Vesterbro: 'Jeg passer på lejlighedens eneste edderkop'

Du kan sagtens få vilde naturoplevelser i byerne, siger vært på nyt P1-program.

(Foto: Carsten Nielsen © Massemediet)

Der er ikke meget dyreliv over Vicky Knudsens lejlighed på Vesterbro i København.

- Det er nok noget af det, jeg er mest utilfreds med. Jeg har en ret stor lejlighed, men ingen dyr, lyder det fra Vicky Knudsen, der er biolog, naturformidler og vært på det nye P1-program 'Vildt Naturligt'.

- Nu har jeg omsider opdaget en lillebitte edderkop, en såkaldt kugleedderkop. Sådan en har andre det måske svært med. Men jeg passer på den. Jeg går for eksempel meget op i ikke at fjerne dens mad, når jeg gør rent i lejligheden, fortsætter hun.

Vicky Knudsen kan finde fascinationen i næsten alle levende væsner. Om det er skovens mange fugle, insekter og pattedyr, eller om det er lejlighedens eneste edderkop.

- Det er fuldstændig vanvittigt, hvad dyr kan. Hvordan kan fugle finde vej til Afrika og tilbage? Hvordan har myrer lært at bygge tømmerflåder? De her evner skyldes mange års evolution. Og det er så spændende at dykke ned i, siger hun.

Det er ikke en stor skildpadde, men en tøndersvamp, som Vicky Knudsen har over hovedet. Den vokser på døende og døde træer. (Foto: Bjørli Lehrmann)

Det handler om at kigge efter

Selvom Vicky Knudsen hyppigt hopper i gummistøvlerne og hiver kikkerten frem for blandt andet at jagte nye fuglearter i den vilde natur, har hun også en kærlighed til storbyen.

- Jeg har intet imod stereotyper. Men man behøver jo ikke at ligne en naturnørd, fordi man er en. Man skal se ud, som man har lyst til. Og jeg elsker byens liv, at shoppe og købe take-away, når jeg har tømmermænd.

Men hun understreger, at det også vrimler med naturoplevelser i København. Det handler bare om at kigge efter.

- Vi går glip af meget, fordi vi slet ikke lægger mærke til det, siger Vicky Knudsen.

Forleden nærstuderede hun en rødhovedet and ved Sortedamssøen. I et kort øjeblik fangede hun folks opmærksomhed og rykkede deres blikke væk fra smartphonen.

- Da jeg sad og fotograferede anden, begyndte folk at kigge med. Det er en sjælden and, men det er der ikke mange, der er bevidste om. Men når folk så ser den, synes de den er rigtig flot, siger Vicky Knudsen.

Vicky Knudsen har fået øje på en rødhovedet and ved Sortedamssøerne. Det er en han. Den kendes på sit røde næb og rødbrune hoved, mens hunnen er gråbrun med mørk kalot. (Foto: Vicky Knudsen)

Der er ingen gode og onde i naturen

Gennem sit arbejde arrangerer Vicky Knudsen blandt andet foredrag og ture i naturen, og så poster hun ofte sine naturopdagelser på sociale medier

Hendes evne til at formidle natur på en lidenskabelig og lærerig måde har ført til prisen som Danmarks bedste naturformidler i 2017.

Nu er hun radiovært på det nye naturvidenskabelige P1-program 'Vildt Naturligt' sammen med biolog Johan Olsen.

Spørger du Vicky Knudsen er navnet til programmet helt perfekt. Naturen er nemlig et vildt sted, hvor der hverken er gode eller onde væsner.

- For alle arter handler det primært om at føre sine gener videre. Det er ikke alle, der lykkes med det, men det er hovedformålet i naturen.

Derfor skal vi mennesker heller ikke holde med nogle bestemte arter, lyder budskabet.

- Husskaden skal for eksempel ikke dømmes, fordi den indimellem spiser solsortens æg og unger. Hvis der ikke røg nogle solsorteunger i svinget, så ville de bare dø af sult i stedet, fordi der ville blive for mange af dem, siger hun og fortsætter:

- Jeg har set solsorte hakke andre solsorte ihjel, fordi de har kæmpet om et territorium. Og det ser selvfølgelig voldsomt ud, men det er bare sådan, det foregår derude.

I sådan en situation handler det ifølge Vicky Knudsen om at formidle det rigtigt. Det handler om at fortælle, at både liv og død er vigtigt i naturen. Hvis du kan det, så kan du få alle til at forstå det.

- Jeg har nogle gange børn med ude. Hvis vi finder en død solsort, taler vi om, at det selvfølgelig er synd for den. Men samtidig taler vi om, at den jo så er føde for larver og fluer. Så død betyder liv, og det kan børnene sagtens forstå, siger Vicky Knudsen.

For mange negative historier i medierne

Som naturformidler har Vicky Knudsen en ambition. Den handler om at få fokus på de positive historier.

Medierne slynger nemlig den ene negative historie ud efter den anden. Vi udrydder pattedyr med rekordhast, regnskoven kan kollapse og biodiversiteten er truet, lyder nogle af overskrifterne.

- Det er jo vigtige historier, og det er jo trist, at vi mennesker modarbejder naturen. Men hvis jeg skal få folk til at få øjnene op for alle de vanvittige evolutionære processer, der er derude, så er det bare nemmere at smitte folk med min egen entusiasme og egen glæde, siger Vicky Knudsen.

- Og når først man holder af naturen, så begynder man automatisk at passe på den. Så behøver man ikke blive belært omkring det, fortsætter hun.

Det gælder både naturen i og uden for byen såvel som det begrænsede dyreliv i lejligheden.

- Jeg har også fundet en sjælden snudebille nede i min gård. Så det er vitterligt bare et spørgsmål om at åbne øjnene. Løft en sten eller en stub, hvis du ser den. Der kan gemme sig alt muligt spændene, siger Vicky Knudsen.

Facebook
Twitter