Ny gådefuld spækhuggerart fanget på video

Forskere har ledt efter underart af spækhuggeren i årtier. Nu er arten fanget på video, og den lever måske udbredt ved Antarktis.

Hvalerne er blevet spottet på billeder igen og igen. Her ved South Georgia i 2011. Men først nu er forskere kommet helt tæt på hvalerne. (Foto: J.P. Sylvestre © J. P. Sylvestre/NOAA)

I januar i år lykkedes det et internationalt forskerhold at skaffe levende billeder af, hvad der kan vise sig at være en helt ny hvalart.

Hvalerne er en underart af spækhuggere, kaldet Type D, som indtil nu kun har været kendt fra enkelte strandinger for over 60 år siden - samt turistfotos og historier fortalt af fiskere.

Men nu har forskerne både videooptagelser og genetiske prøver af hvalerne, som kan hjælpe med at identificere dyrene, der har helt unikke særtegn i forhold til almindelige spækhuggere.

- Vi er meget spændte på de genetiske analyser. Type D-spækhuggere kan være det største ubeskrevne dyr tilbage på vores planet og en klar indikator på, hvor lidt vi ved om livet i vores oceaner, siger Bob Pitman fra det amerikanske statsagentur NOAA's fiskeritjeneste i en pressemeddelelse.

Forskerholdet stødte på flokken af Type D-hvaler ud for Kap Horn ved Chiles sydkyst.

Her indsamlede forskerne også små vævsprøver ved hjælp af en armbrøst, der er harmløs for hvalerne.

Se videoen af mødet med hvalerne til sidst i artiklen.

Spottet i New Zealand i 1955

Første gang, nogen registrerede Type D-hvalerne, var for 64 år siden i New Zealand.

Dengang i 1955 strandede en flok på 17 hvaler ved Paraparaumu. De blev beskrevet som spækhuggere, men med rundere hoveder og en smallere og mere spids rygfinne. Og så var den karakteristiske hvide plet ved øjet langt mindre end på andre spækhuggere.

Dengang troede forskerne, at der var tale om en genetisk afvigelse i den enkelte flok.

Men i 2005 dukkede billeder op af den samme runde hovedform og lille hvide plet - denne gang i det sydlige Indiske Ocean.

Siden har en stigende turisme ved Antarktis leveret et enormt antal billeder af hvaler, som Bob Pitman og andre forskere har brugt til at overvåge spækhuggerne.

Øverst en almindelig spækhugger. Nederst Type D-spækhuggeren, med spids rygfinne, rundt hoved og en lille hvid plet ved øjet. (© NOAA)

Spredt ud omkring Antarktis

Det endte med, at de særlige hvaler blev spottet på seks forskellige billeder, som var taget rundt om Antarktis. Og det indikerede, at hvalerne var spredt rundt i farvandene omkring kontinentet.

Nu er historierne og billederne endelig blevet virkelige.

En ekspedition sammensat af hvalforskere fra Chile, USA, Australien, Canada og Argentina fandt en flok på 30 hvaler, som nysgerrigt inspicerede forskningsskibet.

Her kunne forskerne i ro og mag filme hvalerne både over og under vandet - og tage prøver.

Nu venter svarene på de genetiske analyser, der endeligt kan afgøre, hvor anderledes Type D-hvalerne er end deres velkendte slægtninge.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter