Ørn ender med at koste russiske forskere formue i roaming-afgifter

Vilde mobilpriser truede med at lukke forskningsprojekt, der skulle kortlægge steppeørnens færden.

En steppeørn flyver her over Pakistan. Det er ikke den ørn, der kostede forskerne dyrt, men en af samme art. (© Imran Shah / Flickr)

Hvis du ikke passer på, kan det være en dyr fornøjelse at bruge din mobil i udlandet.

Det har en gruppe russiske forskere måttet sande.

Forskerne, der studerer den truede steppeørn, havde nemlig sat små trackere på 13 ørne for at kortlægge, hvor de flyver hen og hvornår. De små trackere sendte fire gange om dagen en sms til forskerne med ørnens position, så de kunne plotte ruten ind på et kort.

Men så skete der noget, de ikke lige havde regnet med, skriver New York Times.

En af ørnene - en han ved navn Min - forsvandt sporløst i Kazakhstan. I fem måneder anede forskerne ikke, hvad der var sket med den, men pludselig dukkede den op igen. Denne gang i Iran.

I de fem måneder, hvor Min var "off the grid", havde trackeren ikke sendt én eneste sms, men da signalet så pludselig vendte tilbage, begyndte den at sende alle de sms’er afsted, den var bagud med. Nu var ørnen dog ikke i Rusland længere, men i Iran, og her er roamingpriserne i en anden liga.

Forskerne fik sig derfor lidt af en overraskelse, da de åbnede en af rudekurverten fra deres teleselskab. Her var der én regning, som alene røg op på over 3.000 kroner, ifølge vores beregninger.

Forsøger at hjælpe truede ørne

Grunden til, at de russiske forskere prøver at kortlægge steppeørnens færden, skyldes, at den er en truet dyreart. Ifølge IUCN - verdens største naturbeskyttelsesorganisation - er der kun omkring 50.000 steppeørne tilbage i verden og det tal fortsætter med at falde.

Tidligere levede der en del steppeørne i lande som Ukraine, Rumænien og Moldova, men omlæggelse af vild natur til græsningsmarker til husdyr ødelægger dens levesteder.

Noget andet, der truer ørnen, er højspændingsledninger. Ifølge IUCN er det den rovfugl i det vestlige Kazakhstan, der oftest dør på grund af højspændingsledninger. Heller ikke Tjernobyl-ulykken var god ved ørnen. Forskere har registreret, at der kort efter atomudslippet i 1986 skete et kraftigt fald i bestanden.

Men kender vi mere til steppeørnens ruter, som de russiske forsker kortlægger, kan vi nemlig bedre skabe nogle områder, der er sikre for ørnen.

Teleselskab sløjfer regning

Den store roamingregning kostede hele det budget, de russiske forskere havde til de her små tracking-apparater i år.

De måtte derfor sætte gang i en crowdfunding-kampagne for at skaffe penge til at dække de her uforudsete udgifter. Og det er heldigvis gået godt. Ifølge New York Times havde forskerne i fredags indsamlet mere end 30.000 kroner. Så nu er der penge til at tracke ørnene hele næste år.

Men det er ikke kun almindelige mennesker, der står i kø for at hjælpe.

Efter at historien har fået en del opmærksomhed i medierne, har de russiske forskere modtaget en række henvendelser fra forskellige teleselskaber. Det selskab, der leverer signal til deres trackere, MegaFon, har eksempelvis lovet at refundere den store regning fra ørnen Min.

Og andre telefonselskaber har tilbudt forskerne gratis sim-kort til trackerne. Noget, som forskerne allerede tager i brug fra næste år.

Det er lidt ironisk, lyder det fra en af forskerne til New York Times, for da de gik i gang med projektet og henvendte sig til teleselskaberne, var der ingen, der ville give dem rabat.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk