Oplev naturen fra 'Vilde vidunderlige Danmark': Her er 100 vandreruter, du kan vælge imellem

Du kan for eksempel opleve vilde heste, smage på naturen og møde masser af bævere.

Naturvejledere fra hele Danmark har været med til at udvælge ruterne, der ofte kan klares på én til to timer. (Foto: © Tobias Markussen, Naturstyrelsen)

De seneste fem uger har du kunnet komme lidt tættere på vores allesammens natur i DR-serien ‘Vilde vidunderlige Danmark’.

I seriens fem afsnit har vi besøgt skoven, havet og kysten, søer og vandløb, det åbne land og byen.

Og nu kan du godt finde vandreskoene frem, så du kan komme ud og opleve naturen selv.

Naturstyrelsen har nemlig lavet et kort, hvor du kan finde 100 vandreruter, der fokuserer på de fem forskellige naturtyper fra ‘Vilde vidunderlige Danmark’.

På kortet kan du vælge, om du for eksempel vil ud at opleve havet og kysten eller naturen i byen.

Ruterne er udvalgt af lokale naturvejledere, som kender områderne godt.

Fælles for alle ruterne er, at de fleste kan være med. Ruterne er hverken super lange eller specielt anstrengende, og de kan ofte klares på én til to timer.

Herunder får du en række eksempler på ruter i din region, hvor du kan komme ud og nyde naturen - selvfølgelig med god afstand til andre mennesker, så smittespredningen af Covid-19 mindskes.

Eksemplerne fokuserer på ét af temaerne fra serien i hver region, men du kan opleve de fem naturtyper mange steder i Danmark.

1

Nordjylland - skoven

Rebild Bakker (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

I Nordjylland kan du opleve skoven i Tvorup klitplantage i Thy.

Det er en af de ældste klitplantager i Jylland, hvor du kan se træer, der er op til 200 år gamle.

Her kan pulsen komme op, for turen går fra klittop til klittop. Men du bliver flere steder belønnet med smukke udsigter over området og havet.

Du kan også opleve skoven i Rebild Bakker, der ligger i Himmerland.

Her møder du både gammel bøgeskov og hede. Der er forskellige ruter, men er du sej, kan du tage de fulde 10,8 kilometer i det bakkede terræn - hvor du også kan møde græssende får.

2

Midtjylland - søer og vandløb

Klosterheden Plantage (Foto: © Lars Gundersen, Naturstyrelsen)

I Midtjylland kan du blandt andet besøge Silkeborg Østerskov, der er en del af Silkeborgskovene, som med sine 125 kvadratkilometer er Danmarks største skovområde.

Her finder du både store og små søer, som ruten på syv kilometer fører dig forbi. Du ser både nåletræer og bøgetræer på turen.

I Klosterheden Plantage mellem Struer og Lemvig kan du opleve skov, vandløb og vilde dyr.

Det er Danmarks tredjestørste skovområde, hvor Danmarks største bestand af bævere holder til. Her er cirka 200 bævere. Du kan også møde kronvildt i området, der også er Danmarks største bestand.

Flere steder i området kan du også møde kvæg. Naturen i Klosterheden Plantage bliver nemlig plejet af en særlig kvægrace, der hedder skovracen.

Husk, at du ikke skal komme for tæt på, så dyrene bliver forstyrret.

3

Syddanmark - hav og kyst

Gendarmstien (© Lars Gundersen)

I Syddanmark kan du for eksempel besøge en del af Gendarmstien ved området omkring Dybbøl.

Gendarmstien er en af de smukkeste vandreruter i Danmark. Den udvalgte tur er på 4,7 kilometer. På meget af ruten går du langs kysten, men der er også strækninger, hvor du kan nyde skoven i området.

I det østlige Sydjylland finder vi også Kalvø, som du kan køre til via en dæmning.

Her er lavet en rute på tre kilometer, hvor du kommer hele øen rundt på en time - og hvor der både er farbart med barnevogn og kørestol.

Særligt om foråret og efteråret er der mulighed for at opleve forskellige andefugle, da de kommer forbi for at hvile sig, spise eller yngle.

4

Sjælland - det åbne land

Suserup overdrev og Tystrup sø (Foto: © Tobias Markussen, Naturstyrelsen)

Ved Suserup Overdrev og Tystrup Sø på Sydvestsjælland er der også masser af smuk natur. På ruten, der er to kilometer lang, kommer du forbi søer, åer og udkigsposter, hvor du kan se ud over mosen.

På turen kan du nyde synet af det åbne landskab med overdrev. Du kan også møde græssende dyr, så husk at holde afstand, så du ikke forstyrrer dem.

Du kan også besøge Vindekilde på Røsnæs. På den 1,5-kilometer lange rute kommer du både forbi bakker og overdrev.

Tager du turen her i foråret kan du nyde en masse smukke blomster, der springer ud på en gammel skoveng, som du kommer forbi.

5

Hovedstadsområdet - byen

Kongelunden (Foto: © Tobias Markussen, Naturstyrelsen)

Du skal ikke langt udenfor byen for at finde masser af natur i Danmark.

Du kan for eksempel besøge Kongelunden ved Dragør. Her er ruten på tre kilometer, og du får udsigt over Køge bugt.

Her er både blomster, fugleliv og mulighed for at smage på naturen. Der er nemlig mirabeller og vilde æbler, når de er i sæson i henholdsvis juli-august og september-oktober.

I hovedstadsområdet finder du også det fredede naturområde Kalvebod Fælled. På ruten, der er 8,5 kilometer, kan du nyde de store vidder, selvom du er tæt på byen. Her kan du være heldig at møde både græssende får, heste, hjorte og køer.

Du kan tage metroen lige ud i naturen - du skal bare hoppe af ved Vestamager.

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen var Sydlangeland placeret under 'Sjælland'. Langeland hører til Syddanmark. DR beklager fejlen.