Resten af året er der overtræk på klodens ressourcer

Mandag, tre dag tidligere end sidste år, har menneskeheden brugt alle de ressourcer, kloden laver på et år.

Kina er blandt de lande, der lige er tippet til at bruge flere ressourcer, end landet genskaber. (Foto: - © Scanpix)

Verdens 7,7 milliarder mennesker bruger langt flere ressourcer, end kloden kan nå at genskabe. I dag har menneskeheden brugt dem alle, og resten af året bliver der tæret på reserverne.

Det viser en ny rapport fra Global Footprint Network. Dagen, kaldet "Earth Overshoot Day", falder tre dage tidligere i år end sidste år.

- Kigger man på, hvor mange ressourcer kloden kan forny på et år, så har vi brugt dem i dag. Så resten af året tager vi af kontoen - bruger flere fisk, end der kommer til, mere træ, end der bliver tilføjet.

- Så vi er i underskud, og det har vi faktisk været i omkring 50 år, siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg.

Sat på tal bruger menneskeheden 1,75 gange de ressourcer, kloden kan genskabe på et år ifølge rapporten, der er lavet på baggrund af flere hundredtusinder målepunkter verden over.

Vi bliver flere mennesker

Det hænger på den ene side sammen med, at der bliver flere og flere mennesker - for 50 år siden var der 3,7 milliarder mennesker - men hovedsageligt er det dog et voldsomt ressourceforbrug i den vestlige verden.

- Kigger man på mange af de lande, hvor der er en stor befolkningstilvækst, så er de faktisk stadig i balance. Så det er os her i den vestlige verden og i Danmark, der går til makronerne.

- Hvis alle levede, som vi gør i Danmark, så skulle vi have fire jordkloder. Men vi har som bekendt kun en, siger Bo Øksnebjerg.

Blandt områder med balance er eksempelvis lande i Afrika, mens Kina og Indien lige er tippet til at bruge flere ressourcer, end landene genskaber.

/ritzau/