Sådan lokker du bier og sommerfugle til din altan eller have i efteråret

Selvom det er efterår, kan du stadig gøre meget for naturen.

Indretter du din have eller altan rigtigt, kan du med tiden tiltrække alt fra bier og sommerfugle til padder og pindsvin. (Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix)

Insekterne forsvinder, og masser af dyre- og plantearter er truede.

Vi befinder os lige nu i en biodiversitetskrise ifølge FN-organisationen Ipbes. Og det kræver store politiske indsatser at få beskyttet og reddet verdens natur.

Du kan dog selv hjælpe naturen en lille smule med en indsats i haven, nede i gården eller endda bare på altanen.

Indretter du dit område rigtigt, kan du med tiden tiltrække masser af liv. Det kan være alt fra bier og sommerfugle til padder og pindsvin.

Og du behøver ikke vente til foråret med at gå i gang.

Få liv på altanen

Bor du inde i byen uden have eller adgang til fælles gård, kan du kaste dig ud i nogle planteprojekter på altanen. Det kan være i krukker eller i altankasser.

- Enkelte planter, for eksempel efeu og hedelyng, blomstrer i efteråret. De er især gode for bier og svirrefluer, siger Beate Strandberg, der er seniorforsker ved Institut for Bioscience - Terrestrisk økologi på Aarhus Universitet.

Hun anbefaler også at have en potte med sommerfuglebusk eller høstasters stående.

- Så kommer forskellige sommerfugle også på besøg, siger hun.

Derudover kan du være på forkant og så planter, som overvintrer og først blomstrer i foråret. Det kan for eksempel være krokus, vorterod eller kobjælde.

- Du kan også sætte løg, og har du har plads til et lille piletræ, vil det være rigtig godt, siger Beate Strandberg og fortsætter:

- Når planterne begynder at blomstre i foråret, vil de tiltrække mange forskellige insekter. Pil, især seljepil, er fantastisk i det tidlige forår og besøges af bier af mange forskellige arter og sommerfugle, der har overvintret og er på udkig efter nektar i det tidlige forår.

Her i efteråret, kan du også plante visse krydderurter. Blandt andet timian og mynte er gode for insekterne hele sommeren og hen på efteråret.

- Urterne kan du selv bruge til madlavningen, og når det bliver sommer, blomstrer de til gavn for insekterne. Både bier og sommerfugle elsker krydderurternes blomster, siger Beate Strandberg.

Som navnet antyder, tiltrækker en sommerfuglebusk sommerfugle. (Foto: Łukasz Rawa © Unsplash.com)

Saml selv frøene

Beate Strandberg anbefaler, at du selv går ud i naturen og samler frø til de planter, du vil plante. Nogle frø falder ned fra træerne af sig selv, når de er modne. Det gælder for eksempel agern og bog. Andre skal plukkes fra planterne.

- Du skal sørge for, at frøene er tørre og ikke ligger og mugner i en plastikpose. Så spred dem ud et tørt sted, når du kommer hjem igen, siger Beate Strandberg.

Hvis du ikke har tid til at gå i skoven, findes der blandinger med vilde frø, du kan købe.

- Hovedparten af de pakker, man kan købe, indeholder frø, som ikke stammer fra planter, der har groet i Danmark. Selvom planterne findes i Danmark, er frøene produceret langt væk, for eksempel i New Zealand, siger Beate Strandberg.

- Sådanne frø har et lidt andet genetisk indhold, og det er nødvendigvis ikke altid godt for naturen og de insekter, som ellers godt kan lide planten, fortsætter hun.

Lav en bunke rod

Har du en have, anbefaler Beate Strandberg, at du laver en bunke med sten fra naturen et sted, hvor du ikke har noget imod, at det roder.

- Vi mangler i den grad uforstyrrede stenbunker, hvor insekter som sommerfugle kan sidde og suge varme fra stenene, og hvor mange bier kan bruge bunken som redested. Det kan også være et sted for firben.

Hun anbefaler også, at du lader visne blade, grene og andet havaffald blive liggende et sted, hvor det kan ligge uforstyrret i flere år.

- Det er for eksempel rigtig godt for pindsvin, som godt kan lide at leve sådan nogle steder.

Hvis du har overskuddet til det, kan du gøre rigtig meget for dyrlevet ved at anlægge en dam i haven. Det kan du begynde på her i efteråret, lyder det fra Beate Strandberg. (Foto: johnny krone © dr)

Snak sammen med naboerne

Har du ikke har egen have, men bor i en boligforening eller i et kollegium, kan du på et beboermøde foreslå, at der oprettes en form for fælles naturareal. Det fortæller Michael Straarup Nielsen, der er biolog og medlem af den nye bevægelse 'De Unge Biodiversitetsambassadører'.

- Så kan du jo foreslå, at I sætter et lille stykke natur til side, siger han og fortsætter:

- Så kan man lave et sted, der kan få lov at blomstre og som kun klippes i tidlig maj og midt oktober. Så har de vilde insekter et sted at leve og et sted at finde føde. Der skal ikke nødvendigvis meget til. Ofte er det kun initiativet der mangler.

Facebook
Twitter