Sandt eller falsk: Forlader fuglemor reden, hvis du rører hendes unger?

Fugleungerne må helst ikke lugte af mennesker, lyder påstanden.

Der er flere grunde til, at du ikke skal forstyrre fugle og deres unger. Men at din menneskelugt skulle genere dem, er ikke en af grundene, siger ekspert. (© Collage og grafik: Charlotte Revsbech - billeder fra Unsplash)

En gang imellem sker det uheldige, at en fugleunge falder ud af sin rede.

Ser du det ske, kan du måske blive i tvivl, om du skal lægge den op i reden igen.

For du har garanteret hørt fra forældre eller folkeskolelærere gennem tiden, at du ikke må røre ved en fugls unger.

Lugten af mennesker vil nemlig skræmme moren væk, og så forlader hun reden, lyder påstanden.

Men det holder ikke, lyder det fra lektor fra Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet Anders P. Tøttrup, der forsker i fugle.

- Jeg skal ikke kunne udelukke, at der findes nogle fugle, der yngler i store kolonier, hvor lugte har en betydning. Men hos de fugle, vi har herhjemme, er der intet, der tyder på, at du påvirker dem ved at røre dem.

Der skal i det hele taget meget til, for at moren bliver skræmt væk.

- Man har lavet masser af undersøgelser, hvor man har byttet fugleungerne eller fugleæggene i reden ud med andre unger eller æg. Og moren accepterer det stadig, også selvom en af ungerne pludselig er blevet større eller nu har et andet næb, siger Anders P. Tøttrup.

Fugle navigerer efter reden

Det er altså en myte, at fuglemoren forlader reden, hvis du rører hendes unger.

Ifølge Anders P. Tøttrup er der derimod noget om snakken, når vi taler pattedyr, og det er måske det, folk har blandet sammen.

- Et pattedyr som en hare eller en hjort kan muligvis have svært ved at finde sine unger og acceptere dem, hvis de lugter af mennesker. Moren lugter sig nemlig frem, når hun skal finde en unge, der har gemt sig for potentielle farer, siger han.

Det gør fugle ikke. De navigerer efter reden.

- Hos de fuglearter, som bygger rede, har ungernes lugt ikke nogen større betydning. Moren navigerer efter den rede, som hun har bygget, siger Anders P. Tøttrup.

I reden ligger ungerne og er totalt hjælpeløse og afhængige af deres mor i de første par uger.

- Falder ungerne ud af reden, er de fortabte. Moren finder dem nemlig ikke igen, siger Anders P. Tøttrup.

Når ungerne flyver fra reden, er det blandt andet lydene, som moren går efter, hvis hun skal finde frem til dem.

Lad være med at røre ved fugle i reder

Selvom det ikke har nogen betydning, at du rører ved fugleungerne, bør du stadig ikke forstyrre fuglene, forklarer Anders P. Tøttrup:

- Finder du en fuglerede, kan du fint observere den. Men du skal gøre det på afstand. Dine spor kan nemlig føre en ræv eller kragefugle hen til reden, siger han og fortsætter:

- Hvis du finder en rede i en hæk i din have, skal du heller ikke pille for meget ved den. Hvis du ender med at flytte grenene, kan det eksponere reden for især kragefugle, som spiser æggene.

Til gengæld skal du ifølge Anders P. Tøttrup endelig samle en unge op og sætte den tilbage i reden, hvis du kan se, at den er faldet ud af reden.

Du skal dog være sikker på, at ungen er faldet ud af reden og ikke selv har forladt den.

Hvis du gerne vil tæt på de vilde fugle, anbefaler Anders P. Tøttrup, at du sætter en fuglekasse op i din have eller på din altan.

- En del fugle yngler i naturlige huller i træer. Og har du en have, vil jeg sætte en fuglekasse op med vindue i. Så får du med stor sandsynlighed en mejse til yngle i den, siger han og fortsætter:

- Her kan du følge fuglene uden at forstyrre dem. De vænner sig nemlig til, at du åbner og kigger ind, og ungerne bliver ikke forskrækket, da de jo ikke kan se noget de første dage af deres liv, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk