Se edderkop spinde sit net inde i mands øre

Bare rolig: Det sker ekstremt sjældent, forklarer dansk forsker.

Det var højst sandsynligt en edderkop fra familien tæppespinder, vurderer edderkoppe-forsker. På billedet ses en dansk tæppespinder-hun. (© Danmarks-edderkopper.dk)

Det lyder som en af den slags historier, man fortalte hinanden på klasseture i folkeskolen, når man lå i teltet og skulle sove om aftenen.

Men den er rent faktisk god nok.

En mand i det østlige Kina tog tidligere på måneden på hospitalet, fordi han oplevede sådan en underligt kriblende fornemmelse i det ene øre.

Da lægen undersøgte øret, kunne han først ikke se noget, men da han tog endoskopet frem - den lille slange med et kamera for enden til at stikke ind i øregangen - blev han overrasket.

Inde i øret var en lille edderkop ved at spinde sit spind, skriver mediet Livescience.

Edderkoppen havde slået lejr helt inde ved mandens trommehinde, men lægen kunne heldigvis skylle den ud med et stænk saltvand.

Se hvordan edderkoppen kravlede rundt i mandens øre i videoen herunder.

Meget sjældent det sker

Men bare rolig. Du skal ikke gå og være bange for, at sådan en lille fætter kravler op i dit øre, for det hører til de ekstremt sjældne tilfælde, forklarer Tobias Sandfeld, der er ph.d.-studerende og forsker i symbiosen mellem sociale edderkopper og mikrober.

- Hvis det her var et reelt problem, ville der være mange flere historier om det. Det her er et kuriosum, siger han.

I Danmark er det urealistisk, at det her vil ske. Vi har få edderkopper, man kan forestille sig vil gøre det, forklarer han.

- Få danske edderkopper, fx nordisk fugleedderkop og mariehøneedderkop, bor i gange i jorden og kan dermed tænkes at ville kravle ind i øregangen i læ for vind og vejr, siger han og fortsætter:

- Men de er nogle ordentlige bæster, så dem mærker du altså, hvis de er på vej ind i dit øre. I den anden ende af størrelsesspektret er de små edderkopper - fx springedderkop - men den vil du næppe bemærke, hvis den af uransagelige årsager tager ophold i dit øre, siger han.

I læ for vind og vejr

Det fremgår ikke af artiklen fra Live Science, hvilken edderkoppeart der havde forvildet sig ind i den kinesiske mands øre, men ifølge Tobias Sandfeld, er det mest sandsynligt, at det var en jord-edderkop.

- Jeg er ikke ekspert i kinesiske edderkopper, men det må være en lille edderkop, fx en tæppespinder, der søger i ly for vejr og vind i små hulrum i jorden eller under bark, siger han og uddyber:

- Det er nok ikke en stor hjulspinder, som korsedderkoppen, der spinder sit spind mellem blade på buske og grene på træerne, og lever i det fri. Den ville man helt sikkert opdage, hvis den kravlede ind i ens øre, siger han.

Hvis du allerede har booket sommerferien til Kina, skal du ikke være nervøs, understreger edderkoppe-forskeren. Der er andre ting, du skal være mere bekymret for.

- Jeg vil i stedet bekymre mig om rabies og gul feber. Sørg for at få de vacciner, du skal, før du tager afsted. Det er sygdomme som de to, der betyder noget for vores helbred - ikke små edderkopper, der måske kravler ind i vores ører, siger han.

Slanger og skorpioner er meget farligere

I det hele taget mener Tobias Sandfeld ikke, at vi skal være bekymrede for edderkopper, når vi er ude at rejse. Selv laver han feltarbejde i Namibia, og her er det altså slanger og skorpioner, man skal frygte, forklarer han.

- Snak med de lokale, der hvor du tager hen. De ved mest om, hvad du skal holde øje med, når du bevæger dig ud i naturen. Eksempelvis skal du huske altid at lukke døren efter dig, når du går ud i Namibia, for de har giftige slanger, som ellers kan snige sig ind i huset, siger han.

Han understreger dog, at vi ikke skal være bange for at gå ud i naturen, vi skal bare tage vores forholdsregler.

- Tænk dig om, når du går ud i naturen. Lad være med at stikke hånden ned i det første sorte hul eller ind i den første og bedste busk, du møder på din vej. Du stikker jo heller ikke fingeren ind i munden på en hugorm, slutter han.

Facebook
Twitter