Smider du cigaretskod i naturen? Det skader planterne

Cigaretskod kan påvirke, hvordan planter spirer og skyder, viser drivhus-forsøg.  

Filteret i cigaretter er lavet af en type plastik, som kan tage flere år, hvis ikke flere årtier, at nedbryde, siger forsker. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Vi mennesker smider omkring 4.500 milliarder cigaretskod i naturen eller på gaden hvert år.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Anglia Ruskin University i England.

Cigaretfiltre indeholder skadeligt plast, der blandt andet ender i verdenshavene og i jorden. Hvor meget cigaretskod skader miljøet, mangler vi dog stadig viden om.

Nu viser en undersøgelse fra Anglia Ruskin University, at cigaretskod kan skade planters vækst.

- Vi har fundet ud af, at det har en skadelig effekt på spiringen og skudlængden, siger hovedforfatter på undersøgelsen, Dannielle Green i pressemeddelelsen.

Filteret er det afgørende

I et drivhus-forsøg undersøgte forskerne, hvordan cigaretskod og u-røgede cigaretter påvirker væksten af henholdsvis kløver (hvidkløver) og græs (rajgræs).

Forskerne lagde cigaretter i små potter med jord og frø. For at sammenligne gentog de forsøgene med små træpinde i stedet for cigaretter.

Og der var stor forskel på forsøgene. Når der var cigaretter i potterne, påvirkede det væksten.

Til venstre ses hvidkløver med en lille træpind efter syv dage. Til højre ses planten efter syv dage med et cigaretskod. (Foto: © Jaime Da Silva Carvalho, Anglia Ruskin University)

I potterne med græs blev skudlængden reduceret med 13 procent og spiringen med 10 procent. For kløver var reduktionen på henholdsvis 27 og 28 procent.

- Rajgræs og hvidkløver er vigtige foderafgrøder til husdyr, og de findes ofte i bygrønne områder, siger Dannielle Green i pressemeddelelsen.

Væksten blev påvirket negativt uanset, om der var tale om cigaretskod eller cigaretter, der ikke var røget. Derfor regner forskerne med, at det er selve filteret, der skader planternes vækst.

- Mange rygere tror, at cigaretskod hurtig nedbrydes, og derfor anser de det ikke som affald. Men faktisk er filteret lavet af en type plastik, som kan tage flere år, hvis ikke flere årtier, at nedbryde, siger Dannielle Green.

Forskerne bag undersøgelsen skriver, at det her er den første type undersøgelse af sin slags. Derfor kræver det, at der bliver lavet flere forsøg og forsket mere i emnet.