Stjerneskud, ugle-hyl og dyr på jagt: Her er din guide til natur-oplevelser om natten

Denne weekend er der 'Nat i Naturen' med masser af aktiviteter landet over.

(Foto: Jognsun Lee © Unsplash)

I de kommende nætter funkler stjernerne over (det meste af) Danmark, mens luften forbliver frostfri.

Hvis du er heldig, kan du endda se stjerneskud fra metoersværmen Orioniderne, der lige nu passerer himlen.

Imens har nattens dyr travlt med de sidste forberedelser til vintermånederne.

Så nu, hvor diskotekerne og barerne alligevel er lukket land, kan du lige så godt trække i dit varme tøj og komme ud i mørket.

Emil Sanderhoff er naturvejleder og naturformidler. Han opfordrer alle til at komme ud i natten lige nu.

- Kom ud i skumringen eller sov i et shelter. Der sover man ikke særlig godt, så på den måde kan du høre alle dyrene, der nifler rundt om dig og gør sig klar til vinteren, fortæller han.

Du kan finde en masse inspiraion til 'Nat i Naturen', som finder sted denne uge, her. Der er både aktiviteter på egen hånd og sammen med andre.

Herunder er tre oplevelser, der venter på dig i natten.

1

Ilderen lammer sit bytte

Ilderen var forsvundet fra Fyn og Sjælland i 5000 år. Men i 1930'erne undslap nogle dyr fra farme. Siden har de bredt sig . (Foto: VOLODYMYR BURDYAK © VOLODYMYR BURDYAK)

Den lange, tynde ilder med den hvide 'maske' er udbredt over det meste af Danmark (dog ikke Bornholm, Lolland-Falster og en række mindre øer).

Det pelsede rovdyr kan blive 60 centimeter, hvis man måler den lange hale med.

Lige nu er ilderen, ligesom mange andre dyr, ved at samle forråd til vinteren. Især elsker den frøer og tudser.

Men ilderen har et lidt makabert træk, som holder dens føde frisk hele vinteren.

- Under jagten bider den byttet i nakken, så det bliver lamt, men ikke dør. Så i dens forrådskammer er lamme, levende frøer. Fordi frøers stofskifte om vinteren er meget lavt, kan de ligge der og vente på at blive spist i månedsvis, fortæller Emil Sanderhoff.

Hvis du er heldig, kan du se ilderens jagt efter frøer. Det kan især opleves nær moser og vådland i skumringen, når temperaturen er omkring fem grader.

2

Ugle på frierfødder

Der findes mange forskellige ugler i Danmark. Blandt andet natugler, skovugler og de meget truede kirkeugler. (Foto: Sergej Razvodovskij © Sergej Razvodovskij)

Når du går i skoven om natten, vil du ofte kunne høre uglen. Sværere er det at se den.

- De tuder meget lige nu, fordi de har gang i noget territoriehævd. En ugle vil gerne sikre sit territorie til vinteren, siger Emil Sanderhoff.

Han fortæller, at man lidt senere på vinteren kan være heldig at se uglerne lede efter en mage. For modsat mange andre fugle, der gemmer den slags til foråret, har uglerne parringssæson om vinteren.

Æggene lægges senere på vinteren og klækker i det tidligste forår.

Uglerne yngler tidligt, fordi ungerne så er flyvefærdige og klar til at lære at fange mus, når der er mange unge mus senere på året.

- Lige nu er det også en stor oplevelse at se en ugle jage. Den har en formidabel hørelse, og den kan høre en mus løbe på marken, mens den flyver over. Det er helt vildt, siger Emil Sanderhoff.

Skovugler, natugler og mange andre ugler kan opleves både i skoven og i det åbne land. Vil du se dem jage, er det en god idé at sætte sig nær skovbrynet og vente i skumringen.

3

Se natdyrene vågne

Pindsvin går i vinterhi. I sin hule sænker den kropstemperaturen til 2-6 grader for at spare på krafterne. (Foto: AMIR COHEN © Scanpix)

Prøv at gå en tur gennem skoven omkring skumring, men lad lommelygten og snakketøjet blive hjemme. Med andre ord: Gå så stille, som du kan.

- Så vil du høre skoven vågne op. Små mus pibler frem, de leder efter mad til vinteren. Er du heldig, kan du også se et par ræveøjne, siger Emil Sanderhoff.

På turen kan du også møde det, der ifølge Emil Sanderhof er Danmarks andet mest nuttede dyr: Pindsvinet.

Lige nu er pindsvinet nemlig aktivt, fordi det leder den efter et sted, hvor det kan gå i vinterhi.

- Ja, den kan kun får en andenplads. For hasselmussen er den mest nuttede, mener Emil Sanderhoff.

Vil du gå tur i skoven i mørke, så sørg for, at mindst én i selskabet kender den skov, I går i rigtig godt. Alternativt kan du sætte dig i skoven i en halv times tid i skumringen og se, hvordan skovens nattetyr vågner op.

Læs flere tips til oplevelser i naturen, også om natten, i dit hjørne af Danmark lige her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk