Store ildkugler over Danmark i nat: Sådan får du det vildeste stjerneskuds-show

Skyfrit vejr giver gode muligheder for at se meteorsværm i nat.

Ifølge DMI bliver det ret klart vejr mange steder i landet i aften - og det betyder, at du kan se en af årets flotteste stjernefester i nat.

Meteorsværmen Perseiderne er nemlig på sit maksimum den 12. og 13. august 2019, og er du heldig, kan der være over 100 stjerneskud i timen efter midnat.

Perseiderne er også kendt for at have mange kæmpe stjerneskud, som også kaldes ildkugler.

Men for at få en optimal oplevelse er du nødt til at forberede dig lidt. Det fortæller astrofysiker Tina Ibsen fra Tycho Brahe Planetarium.

Her er fire råd til en vidunderlig stjerneskudsnat:

Undgå lys

Lys fra biler og huse gør det svært at se stjernehimlen ordentligt inde i byen. (© dr)

Der er fuldmåne den 15 august, og det er dårligt nyt for dig, der vil se naturens eget fyrværkeri. For det betyder, at månen lyser meget op i disse dage - og den 'lysforurening' er svær at komme af med.

Men endnu værre er det, hvis lyset fra stuen og vejen også ødelægger oplevelsen.

Søg derfor til et mørkt område. Gerne ude på landet. Og vær tålmodig: Det tager op mod en halv time, før dine øjne helt har vænnet sig til nattens mørke. Først derefter vil du kunne se himlen bedst.

Se mod nordøst

Perseiderne udspringer fra stjernebilledet Perseus, og det er derfor en rigtig god idé at dreje hovedet mod nord-nordøst og se efter et stjernebillede, der ligner det græske bogstav lambda (et omvendt y).

Er du til moderne hjælpemidler, kan en stjernekigger-app hjælpe dig. Tina Ibsen bruger selv Google Sky til Android (som er gratis) og Stellarum eller Star Chart til Iphone (som koster et mindre beløb).

Men når du har fundet Persus, så sluk telefonen. Lyset fra den kan forstyrre dine øjne, så de har sværere ved at vænne sig til mørket.

Ned på græsplænen

(© dr)

Selv om stjerneskuddene i aften vil udspringe fra Persus, vil showet foregå over hele himlen. Så tag et tykt tæppe med og læg dig under den åbne himmel.

- På den måde maksimerer du mængden af himmel i dit synsfelt, siger Tina Ibsen.

Da du skal være der et stykke tid, kan det også være en idé med lidt snacks og noget at drikke. Hvis du skal ind i køkkenet efter det, skal dine øjne jo igen vænne sig til mørket bagefter.

Glem kikkerten

(© dr)

- Lad være med at finde kikkert og alt mulig andet frem. Stjerneskuddene kan sagtens ses med det blotte øje. Især Perseiderne, der er kendt for at give store stjerneskud, såkaldte ildkugler, fortæller Tina Ibsen.

Så gem stjernekikkerten til at se planeter en anden aften.

- Da jeg som barn lå på mine forældres græsplæne på Amager og så Perseiderne, var der nogle af ildkuglerne, der var så store, at man ligefrem kunne høre dem over himlen. Det er så stort bare at se det. Man behøver ikke alt muligt udstyr, siger Tina Ibsen.

Artiklen her er en opdateret version af en artikel, som DR udgav i august 2018.

Facebook
Twitter