Tag på sommerfugle-jagt: Her er 4 sjældne og smukke arter, du kan se lige nu

Du finder de sjældne sommerfugle flere forskellige steder i landet.

Hvid admiral kan ses netop nu. (Foto: Emil Blicher Bjerregård)

Opdatering den 1. juli 2020: Husk at vise hensyn, når du er på sommerfugle-jagt. Hold dig til stierne i området, og vær opmærksom på, at du ikke træder på planter. Planterne kan nemlig være meget vigtige for de sjældne sommerfugle, når de skal finde nektar eller deres larver skal finde føde. Opdatering den 6. juli 2020: To arter er skiftet ud på listen på opfordring fra eksperter, da de gjorde opmærksom på, at stor menneskelig aktivitet i området kunne gå udover sommerfuglenes levesteder.

Du har fået sommerferie, du har set alt på Netflix (det klarede du under læseferien), og alle dine venner skal på arbejde. Du keder dig.

Men solen skinner udenfor, så hvorfor ikke hoppe i de gode sneakers, tage en podcast i ørerne og drage ud i naturen?

Det lyder også godt på Tinder, hvis du kan skrive, at du er en rigtig outdoor-person.

Lige nu kan du nemlig tage på jagt efter sjældne sommerfugle-arter. Og hvis du bliver bidt af det, kan det sende dig på en tur rundt i hele landet.

- Når du går på sommerfuglejagt, så brug dit kamera. Du kan have din sommerfuglesamling virtuelt, siger Morten D. D. Hansen, der er museumsinspektør på Naturhistorisk Museum Aarhus, og fortsætter:

- Når du har det virtuelt, behøver du ikke en sommerfuglesamling, hvor sommerfugle skal slås ihjel for, at du kan sætte dem ind. Så efterlader du ikke et spor af død efter dig, når du har været i naturen.

Du kan for eksempel bruge Naturbasen, hvor du også kan dele billeder af arter, som du ikke kan genkende - så kan frivillige hjælpe dig med at identificere arten.

Emil Blicher Bjerregård er mindst lige så vild med sommerfugle som Morten D. D. Hansen.

Til dagligt læser han en bachelor i biologi på Københavns Universitet, og han har udvalgt fire sjældne sommerfugle, som du kan gå på jagt efter i den danske natur.

1

Sørgekåbe

(Foto: Emil Blicher Bjerregård)

Sørgekåbe findes kun få steder i Danmark, men du kan være heldig at se den steder som Pinseskoven på Vestamager, Asserbo i Nordsjælland og Almindingen på Bornholm.

Hvis du vil se den sjældne art, skal du holde øje med en sommerfugl, der har mørke vinger med lyse kanter og blå pletter.

I Sverige er sørgekåbe en udbredt art. Sommerfuglen kommer i løbet af august på træk med østlige vinde fra Sverige.

- Om efteråret går de i vintersøvn. Når foråret igen er her, kommer de igen frem for at parre sig, siger Emil Blicher Bjerregård og fortsætter:

- Arten er flottest om sommeren, hvor sommeruglene helt nyudklækkede og friske. Når de har overvintret, har de mistet lidt af glansen.

Det er derfor bare med at komme ud og lede efter sørgekåbe nu.

- Der er nemlig mulighed for at se dem fra midten af juli og helt ind i november, hvor de er rigtig flotte, siger han.

2

Ensianblåfugl

(Foto: Rob Zweers © Rob Zweers)

Ensianblåfugl er en lille snylter.

Dens larver udsender nemlig dufte, der narrer myrer til at tro, at det er deres egne larver.

Når sommerfuglelarven er kommet med ned i myretuen, bliver den fodret af myrerne i to år.

Og hvis sommerfuglelarven ikke er mæt, snupper den også tit et par stykker af myrernes egne larver.

Når ensianblåfuglen har forpuppet sig og senere udklækker som sommerfugl, er det med at komme ud fra tuen i en fart. Hvis myrerne opdager den ubudne gæst, angriber de nemlig og slår den ihjel.

Du kan kende den snedige ensianblåfugl på dens vinger, der er brune med blå bestøvning på. Men du skal måske lede længe.

- Ensianblåfugl er gået meget tilbage i bestand i Danmark, men den findes stadig i dele af Jylland, siger Emil Blicher Bjerregård.

Du kan for eksempel lede efter den langs Vestkysten eller ved Grene Sande ved Billund.

Du kan se her, hvordan det gik to ensianblåfugle-larver i en myretue i tredje afsnit af DRs naturserie ‘Vilde vidunderlige Danmark’.

3

Ilia

(Foto: Heiko Blaeser © Heiko Blaeser)

Ilia er en rigtig Amager-tøs.

Du finder nemlig sommerfuglen med det smukke navn i Pinseskoven på Vestamager.

- Den blev først fundet i Danmark og i Sverige i 2011. Arten har bredt sig til Skandinavien grundet klimaforandringerne, hvor det er blevet lunere heroppe, siger Emil Blicher Bjerregård.

Du kan kende den på de mørke vinger, der har et hvidt mønster.

Ved første øjekast ser den ikke særlig ud, men ser du en han, hvor solens stråler rammer den perfekt, får den en smuk violet farve.

Hvis du vil have Ilia tjekket af på din sommerfugleliste, skal du snart afsted. Arten er på vingerne fra sidst i juni og cirka en måned frem.

4

Hvid admiral

(Foto: Emil Blicher Bjerregård)

Bor du i den østlige del af Danmark, er der gode muligheder for at se hvid admiral.

Det er ikke den mest sjældne sommerfugl i Danmark, men den er bestemt stadig en lille ‘jagt’ værd.

Den har mørke vinger med et smukt hvidt mønster.

- Arten findes almindeligvis i løvskov. Du kan finde den mange steder: Helt fra Bornholm til store dele af Sjælland og til det østlige Fyn. De seneste par år er den endda så småt begyndt at dukke op i det østlige Jylland, siger Emil Blicher Bjerregård.

Hvis du vil se den lille sag i aktion, skal du snart ud og lede. Den flyver nemlig kun i slutningen af juni og juli.

- Du skal kigge op i træerne, da den ofte flyver højere, end vi almindeligvis kender fra en sommerfugl. Den har en smuk måde at flyve på, hvor den nærmest glider gennem luften. Det gør den meget speciel, siger han.

FacebookTwitter