Tager Hollywood fejl? Sådan ville dinosaurerne i Jurassic Park se ud i virkeligheden

Videnskaben er ikke helt på plads i de berømte dinosaurfilm.

Den berømte T-rex i Jurassic Park-filmene er ikke helt skudt ved siden af i udseendet, siger ekspert. (© Universal/ Ritzau Scanpix)

For snart tre årtier siden overraskede filminstruktøren Steven Spielberg verden, da han vækkede gigantiske fortidsdyr til live på det store lærred.

Ved hjælp af vilde special-effects kunne vi se skuespillere gå tæt på langhalsede planteædere og løbe skrigende bort fra brølende rovdyr som Tyrannosaurus rex.

Filmen hed Jurassic Park, og den har siden haft fire efterfølgere. Næste år får den sjette i rækken verdenspremiere.

Men filmfolkene har taget nogle kreative friheder, når det kommer til at skildre dinosaurerne i filmene. Videnskaben er nemlig ikke helt på plads.

Samtidig har forskere fået en del mere viden om dinosaurer, siden den første film udkom i 1993.

- De har desværre holdt fast i det forældede syn på dinosaurerne i de nye film, siger Jesper Milan, der er palæontolog og forsker i dinosaurer ved Geomuseum Faxe.

- Det synes jeg godt, de kunne have opdateret. De kunne jo have undskyldt det med, at DNA-teknologien var blevet bedre, fortsætter han.

Her kan du blive klogere på, hvordan nogle af dinosaurerne i filmene egentlig ville se ud og opføre sig (ud fra den viden, vi har opnået indtil nu), hvis det rent faktisk kunne lade sig gøre at vække dem til live.

Vi kigger også på, hvor filmene rammer plet rent videnskabeligt.

Rovdinosaur burde være fyldt med fjer

Velociraptoren har en af de kødædende hovedroller i filmene udover T-rexen.

Rovdinosauren er til gengæld også en af dem, som er skildret mest fejlagtigt. Først og fremmest var den kun halvt så stor i virkeligheden.

- Velociraptoren var halvanden til to meter fra hoved til halespids, og en halv meter over hofterne. Derudover var den meget slankere og havde et mere spidst hoved end i filmene, siger Jesper Milan og fortsætter:

- Da de skulle lave filmene, var de vilde med navnet Velociraptor. Men dinosauren var lidt for lille og ikke skræmmende nok. Så de gjorde den endnu større og modellerede den faktisk efter en anden dinosaurart, der hedder Deinonychus.

I dag mener flere forskere desuden, at Velociraptoren var en fuglelignende dinosaur, som var dækket til med fjer, hvilket den slet ikke er i filmen.

- Da de indspillede den første Jurassic Park-film, vidste man ikke, hvorvidt Velociraptoren havde fjer på kroppen. Men selvom man fandt ud af det til de efterfølgende film, så valgte de at holde fast i deres udseende af dinosauren, siger Jesper Milan.

Han forklarer, at Velociraptoren formentlig havde fjer for at holde kroppen varm.

Her kan du se, hvordan Jurassic Park-filmene har fremstillet Velociraptoren (til venstre), og hvordan vi i dag mener, at dinosauren rent faktisk så ud (farverne er et gæt fra kunstneren).

Velociraptor (Foto: Ricardo Ramirez Buxeda © SIPA/Ritzau Scanpix / Foto: Chris Butler © Science Photo Library/Ritzau Scanpix)

Intelligente, men ikke så intelligente

I de nyeste film, Jurassic World 1 og 2, ser vi hovedpersonen Owen Grady kommunikere med nogle Velociraptorer, som var det hunde, der adlyder ordrer fra sin ejer.

Det er ifølge Jesper Milan temmelig urealistisk. Men når nu der skulle vælges en dinosaurart, der skulle fremstå intelligent, så var Velociraptoren trods alt et godt valg.

- De havde en ret stor hjerne i forhold til kropsstørrelsen, og derfor var de formentlig meget intelligente. Ikke på den måde, vi ser i filmene, men nok på en måde, der minder om kattes intelligens, når de går på jagt efter føde, siger Jesper Milan.

Han understreger, at filmene rammer rigtigt, når Velociraptorerne fremstår som flokdyr. Det var de også i virkeligheden.

Ulogisk jagt-strategi

Ifølge Jesper Milan har Spielberg og kompagnonerne formået at portrættere mange af planteæderne korrekt.

Og rovdyret over dem alle, Tyrannosaurus rex, er heller ikke skudt helt ved siden af.

- Udseendet og kropsholdningen er faktisk meget korrekt på T-rexen. Man er så i tvivl om, hvorvidt den også var en af de dinosaurer, der havde fjer, siger han og fortsætter:

- T-rexen havde i øvrigt en rigtig god lugtesans, og det kan også ses i filmene. Men det giver til gengæld ikke særlig meget mening, at den sniger sig ind på menneskene og bagefter står og brøler, inden den angriber. Det er en temmelig ulogisk jagt-strategi, hvis man vil overraske sit bytte.

Ligesom Velociraptorerne mener man også, at Tyrannosaurus rex jagede i flok.

Burde hedde Cretaceous Park

Noget af det mest misvisende ved Jurassic Park-filmene er selve navnet ’Jurassic’, som på dansk kan oversættes til Jura.

De fleste af dinosaurerne i filmen er nemlig ikke fra Juratiden, som er fra cirka 206 til 142 millioner år siden.

Brachiosaurus var en slægt af planteædende dinosaurer, der hørte under gruppen sauropoder. Det er en af de få dinosaurer i filmene, som faktisk stammer fra Juratiden (på engelsk: Jurassic period). (Foto: Laurie O'Keefe © Photo Researchers/Ritzau Scanpix)

Derimod er de fra Kridttiden (på engelsk Cretaceous period), som er fra cirka 145,5 til 66 millioner år siden.

- Men Cretaceous Park havde nok ikke lydt lige så fedt som Jurassic Park, siger Jesper Milan og fortsætter:

- Blandt de få dinosaurer i filmen, der faktisk er fra Juratiden, kan jeg nævne Stegosauren og Brachiosauren, begge planteædende dinosaurer.

Nogle af dinosaurerne i filmen levede altså ikke på samme tid i virkeligheden. Faktisk kan der være længere tid mellem nogle af de her arter, end der er mellem os moderne mennesker og de seneste dinosaurer, der levede på Jorden.

Vandmonster er alt for stort

Vi runder af med et af de nyeste skud på stammen. I filmen Jurassic World fra 2015 bliver vi for første gang introduceret til en slangelignende øgle, som lever under vand - en såkaldt Mosasaur.

- Den hørte under en anden dyregruppe end dinosaurerne. Men den fandtes også under Kridttiden, siger Jesper Milan.

Mosasauren var en stærk svømmer, som levede i kystnært havvand. (Foto: Spencer Sutton)

I modsætning til dinosaurerne, som er beslægtede med fugle, så regner man med, at mosasaueren er beslægtet med slanger og firben.

I Jurassic World har de dog ændret lidt på dyret, der også er et rovdyr.

- I virkeligheden var de største af de Mosasauerer, man kender til i dag, cirka 16 meter lange fra hoved til halespids. Og det er jo temmelig stort. Men i filmen har de lavet den langt større end i virkeligheden, da den skal virke endnu mere skræmmende, siger Jesper Milan.

Facebook
Twitter