Træernes smarte taktik: Sådan ved de, at de skal smide bladene i efteråret

Planter har et kemisk system, der ved, hvornår årstiderne skifter.

Træer kan registrere temperatur og nattelængde. Begge dele af afgørende for, hvornår de smider bladene. (© Unsplash)

Duften af fugtig jord rammer næsen. Tørre blade knaser under fødderne, og du nyder lyden af let regn, der falder.

Den friske luft ryger lige i lungerne, mens du ser på skovens gule, røde og brune farver.

Det er efterår - en årstid, der får mange af os ud i naturen.

Vi kender blandt andet efteråret på, at bladene skifter farve og falder af træerne.

Men hvordan ved træerne egentlig, at det er tid til at smide bladene?

Det kan Søren Laurentius Nielsen, der er lektor på Institut for Naturvidenskab og Miljø på RUC, svare på.

- Træerne får input fra forskellige miljøfaktorer, siger han og fortsætter:

- Først og fremmest afhænger det af nattelængden. Den påvirker både, hvornår planterne skal blomstre, hvornår de skal sætte frugt, hvornår de skal smide blade, og hvornår de skal begynde at spire igen, siger han.

Blade giver næring tilbage til træet

Træerne bruger normalt deres blade til at lave fotosyntese, hvor blandene omdanner sollys til ilt og energi, så træet kan vokse.

Men når sommeren er forbi, og nætterne bliver længere, er der ikke længere nok sollys til formålet.

Det kan kemiske stoffer i træet registrere.

- Træer har nogle stoffer i sig, nogle såkaldte fytokromer, som kan registrere, om de er i lys eller i mørke. Og på den måde kan træerne måle, hvor lang dagen er, og hvor lang natten er, siger Søren Laurentius Nielsen.

Når træerne ikke længere kan bruge sine blade til at lave fotosyntese på grund af manglende sollys, smider træerne bladene.

Inden det sker, har træerne dog et smart trick ærmet - eller nærmere i stammen.

- Bladene er fulde af næringsstoffer, og dem pumper træerne tilbage i stammen om efteråret, hvor de bliver lagt på lager til næste forår. På den måde kan træerne bruge næringen til at gro blade ud igen, siger Søren Laurentius Nielsen.

Pludselig kulde kan skade træerne

Ændringer i nattelængden er den samme hvert år.

Til gengæld kan temperaturen variere, og den spiller også ind på, hvornår træerne smider bladene.

- Man kan sige, at hvis nattelængden er den vigtigste faktor, så er temperaturen med til at fintune processen, siger Søren Laurentius Nielsen.

Efteråret er forskelligt fra år til år. Nogle år er det varmere end andre, og ligesom med lyset kan træerne også registrere varmen.

- Man kunne godt forestille sig, at det stadig vil være varmt nok til at lave fotosyntese. Og det betyder, at træerne ikke nødvendigvis smider bladene, selvom nattelængden siger, de skal gøre det, siger Søren Laurentius Nielsen.

Så vejret spiller i høj grad også ind på, hvornår bladene ryger. I nogle tilfælde kan det have konsekvenser for planterne.

- Hvis vi for eksempel pludselig går fra et langt, varmt efterår, hvor træerne har holdt deres blade længe, til en meget hård kuldeperiode med nattefrost, så kan det godt beskadige planterne, siger Søren Laurentius Nielsen.

- Der kan ske det, at bladene dør, før træerne er færdige med at trække næringsstofferne fra dem tilbage i stammen og rødderne, og så kan træerne komme til at mangle dem næste forår, fortsætter han.

Sydpå falder bladene om sommeren

Rejser du til Sydeuropa og befinder dig omkring Middelhavet, vil du opleve, at tingene forholder sig omvendt, når det kommer til blade på træerne.

Her har træerne nemlig blade om vinteren, mens de er nøgne om sommeren.

- Det er fordi, at temperatur og sol ikke er et problem. Det er derimod vandmangel, siger Søren Laurentius Nielsen og fortsætter:

- Der er masser af vand om vinteren, og derfor er der mange planter, der står grønne. Men om sommeren er der tørke, og derfor smider de bladene. Så det er altså en reaktion, der skyldes et andet slags klima.

FacebookTwitter