Træt af at gå den samme tur? Her er 27 billeder fra steder, du kan opleve i den danske natur

DR's brugere har indsendt over 20.000 billeder af vores natur. Her er de bedste.

Coronakrisen har fået mange af os til at bruge mere tid i naturen. Hver fjerde har endda besøgt et nyt naturområde, hvor vi aldrig har været før.

Om det har smittet af på antallet af deltagere i fotokonkurrencen 'Vis os vores natur', skal vi ikke kunne sige.

Men ikke desto mindre har DR's brugere indsendt svimlende 23.217 billeder fra mere end 10.000 steder i Danmark til konkurrencen, hvis formål er at inspirere andre til nye oplevelser i naturen.

Konkurrencen varede frem til 13. september, og siden har en jury kæmpet med at finde 27 vinderbilleder - tre fra hver af DR's ni distrikter.

Billederne er blandt andet bedømt ud fra, om de giver andre lyst til tage ud i naturen, om de vækker følelser og ud fra deres æstetiske kvalitet.

Herunder kan du se de 27 billeder og få ideer til, hvor din næste natur-tur skal gå hen.

Om konkurrencen

 • Konkurrencen er en del af et landsdækkende partnerskab mellem DR, Friluftsrådet, De Naturhistoriske Museer, Naturstyrelsen. Den er lavet i samarbejde med bibliotekerne.

 • Juryen består af konservator fra Statens Naturhistoriske Museum Mikkel Høegh Post, landsskabsfotograf Mads Peter Iversen og DR-vejrvært Christian Cherry.

 • Vinderbillederne kan ses på en udstilling i Botanisk Have i København fra den 10. oktober til den 8. november 2020. Du kan se alle 23.217 billeder her.

 • Det er ikke lykkes juryen at finde tre vinderbillededer fra DR Bornholm, da man her modtog langt færre billeder end i de andre distrikter. Derfor har man valgt fire billeder fra DR København, hvorfra der kom mere end 20 gange så mange forslag. Billederne er ikke nødvendigvis taget i det distrikt, hvor de er kåret.

 • På Langeland har Naturstyrelsen udsat en større flok Exmoor-ponyer. Den cirka 130 centimeter høje og muskuløse pony ligger genetisk meget tæt op af den oprindelige, europæiske vildhest. Ponyerne bliver brugt til at pleje naturen. De æder nemlig af nogle planter, så der bliver plads til andre planter - og dyr. Og så er deres hestepærer fremragende gødning. Fotoet her er indsendt af en bruger fra DR Fyn. Det viser en flok ponyer i fuld fart gennem et vandhul på Langelands sydlige spids Dovns Klint. (Foto: © Jonas Legarth)
  1 / 27
 • Kirkeuglen er ikke ret stor. Faktisk er den kun på størrelse med en stær. Selvom den lille ugle for bare 30-40 år siden var en ganske almindelig ynglefugl i Danmark, er den i dag sjælden. Det skyldes flere faktorer. En af dem er, at landruget har ændret uglernes levesteder, så de blandt andet ikke kan finde føde nok. Billedet her er taget i Silkeborg og indsendt af en bruger i DRs Midt & Vest-distrikt. (Foto: © Klaus Dichmann)
  2 / 27
 • En sort snog suger forårsvarme til sig i Bastemosen i Almindingen på Bornholm. Snogen er fredet og i tilbagegang - primært fordi dens levesteder forsvinder. Snogen er ikke giftig. Den kan dog bide, hvis den bliver trængt op i en krog. Som regel spiller den dog bare død, hvis ikke den kan flygte. Billedet er indsendt fra DR Bornholm. (Foto: © Jacob Jepsen)
  3 / 27
 • Skarven - eller ålekragen, som den også hedder - er en almindelig ynglefugl i Danmark. Der findes mere end 40 skarvkolonier i Danmark. Den største ved Toft Sø i Nordjylland, hvor der er mere end 4.000 reder! Siden skarven blev fredet i 1980, har den været i fremgang i hele Europa. Skarven her er fanget i et nærbillede i Nykøbing Falster, og billedet er indsendt fra DR Sjælland. (Foto: © Mads Hagen)
  4 / 27
 • En havørn (nederst) og en fiskeørn er uenige om, hvem der har retten til en gang lækker føde. Skulle man oddse på, hvem der vinder kampen, er favoritten formentlig havørnen. Den er nemlig Europas største rovfugl. Havørnen var engang udryddet i Danmark, men i dag er der mere end 100 ynglepar. De føler sig særligt hjemme på Sydfyn, Lolland, Falster og i Sydøstjylland. Ørnene er her spottet lidt uden for Hillerød ved Strødam Engsø, og billedet er taget af en bruger fra DR Fyn-distriktet. (Foto: © Steen Vagner)
  5 / 27
 • Både Aalborg, Aarhus og Svendborg har haft delfiner på besøg de seneste år, og det kan være, at vi kommer til at se endnu flere i fremtiden. På grund af klimaforandringer bliver de danske farvande nemlig varmere, og det kan få flere delfinarter til at søg hertil. Delfinen her, som er af arten almindelig delfin, har taget ophold i Limfjorden. Her ses den i spring midt i Aalborg Havn. Billedet er indsendt af en bruger i DRs nordjyske distrikt, (Foto: © Thorsten Kudahl Kristensen)
  6 / 27
 • Den flotte, grønne løvfrø er endnu en af de arter, som er blevet presset i den danske natur. Siden 1950'erne er arten forsvundet fra mere 90 procent af sine ynglesteder. Siden har man genudsat den flere steder, og i dag er der cirka 25.000 løvfrøer i Danmark. Selvom frøen er lille, formår den at holde en ganske larmende fest. Når hannerne skal tiltrække hunner, kvækker de nemlig i kor. Kvækkene er så højlydte, at de kan høres to til tre kilometer væk. Billedet er indsendt af en bruger fra DR Fyn-distriktet. (Foto: © Silas Orbe)
  7 / 27
 • Denne gråstubede lappedykker får sig lige en lille snack. Siden 1960'erne er der kommet mange gråstubede lappedykkere til Danmark. I dag er der omkring 1.000-2.000 par. Denne er spottet i en sø i Hareskoven nord for København, og billedet er indsendt af en bruger fra DR København-distriktet. (Foto: © Benny B. Larsen)
  8 / 27
 • En flok islandske ryler har slået sig ned ved kysten ved Vangen Strand mellem Frederikshavn og Sæby. Fuglene yngler ikke i Danmark, men de tager gerne et hvil her, inden de flyver videre. Billedet er indsendt fra DR Nordjyllands distrikt. (Foto: © Julie Skiveren)
  9 / 27
 • I det fredede naturområde Lille Vildmose, som ligger i det nordøstlige Himmerland, kan du se både havørne, kongeørne, krondyr, elge og ræve. Her ses en rævemor med sine tre hvalpe. Billedet af indsendt af bruger, som bor i DR Trekantens distrikt. (Foto: © Henning M. Jensen)
  10 / 27
 • Stevns Klint på den sydøstlige kant af Sjælland blev i 2014 optaget på Unescos verdensarvsliste. Det skyldes især, at stedet er et af de bedste i verden at opleve spor fra den asteroide, der for 66 millioner år siden ramte Jorden og tog dinosaurerne med sig i døden. Det er i øvrigt et fremragende sted at kigge på stjerner og stjerneskud. Billedet er indsendt af en bruger fra DR Sjællands distrikt. (Foto: © Christian Keller)
  11 / 27
 • Odderen var (som så mange andre dyr) engang vidt udbredt i Danmark. Men i 1980 viste en undersøgelse, at arten var gået drastisk tilbage. En plan blev iværksat for at redde odderen, og i dag findes blandt andet en større bestand i Jylland. Odderen er ret sky, men man kan være heldig at spotte den i de tidlige morgen- eller sene aftentimer i områder, hvor der er en del af dem. For eksempel ved Limfjorden. Her er en odder fanget i et sultent øjeblik ved naturområdet Egå Engsø nord for Aarhus. Billedet er indsendt fra DR Østjylland. (Foto: © John Lauritzen)
  12 / 27
 • En isfugl er taget på fisketur ved Pøleåens udløb til Arresø i Nordsjælland. Den ikoniske isfugl, som kan kendes på sine flotte farver, er i fremgang i Danmark, og du kan i dag spotte den i både Midt- og Østjylland, ved Thy, i Nordsjælland, på Sydsjælland og Lolland. Billedet er indsendt af en bruger fra DR Københavns distrikt. (Foto: © Kresten Scheel)
  13 / 27
 • Vi er tilbage i Lille Vildmose. Her flyttede en flok svenske elgkalve ind i 2015, og siden de blev lukket på 'græs' i 2016, har de plejet naturen. Der er endda kommet flere elge til - både importerede og egen avl. Billedet er indsendt af en bruger fra DR Sjælland, der har været på besøg i mosen. (Foto: © Jonas Beyer, Jonas Beyer Photography)
  14 / 27
 • Der lever to sælarter i Danmark: Gråsælen og den spættede sæl, som optræder på billedet her fra Thyborøn Kanal. Den spættede sæl er den mest almindelige af de to, og den kan ses i både Kattegat, Limfjorden, Vadehavet og i den sydøstlige del af landet. Husk, at hvis du ser en sælunge alene på stranden, må du ikke komme for tæt på den. Moderen er formentlig bare på jagt, og du risikerer at holde hende væk fra ungen, hvis du forstyrrer. Billedet er taget af en bruger i DR Midt & Vest-distriktet. (Foto: © Lars Mikkelsen)
  15 / 27
 • Almindingen på Bornholm er Danmarks femtestørste skov. Her har en bruger fra DR Bornhoms distrikt indsendt et billede af et rådyr med sine to lam. Rådyret er Danmarks mindste hjorteart, og bestanden er i fremgang. Hvert år fødes omkring 100.000 rålam i hele landet, så det er ikke et usædvanligt syn. (Foto: © Allan Sonne)
  16 / 27
 • En kobbervandnymfe flyver rundt over en sø ved byen Høruphav på Als. Der findes flere arter af kobbervandnymfer i Danmark, og du har garanteret set dem - uden måske at tænke over, hvad det var. Billedet er indsendt fra DR Syd & Esbjerg-distriktet. (Foto: © Lars Kristensen)
  17 / 27
 • En flagermus over en sø syd for Solbjerg Enge i Gribskov. Der findes hele syv flagermus-arter i Gribskov, som er nemme at spotte forår og sommer. Billedet er fra en bruger i DR Københavns distrikt. (Foto: © Lars Herbst)
  18 / 27
 • En oldenborre på toppen. Oldenborren hører især hjemme i løvskove, og det specielle insekt bor hele tre år i jorden, før den forpupper sig. Den voksne oldenborre kommer altså som regel først frem i lyset på sit fjerde år. Billedet er fra Lystrup ved Aarhus og indsendt af en bruger fra DR Østjyllands distrikt. (Foto: © John Lauritzen)
  19 / 27
 • En ung skægmejse sidder på toppen af nogle siv ved Pøleåens udløb ved Arresø. Skægmejsen er indvandret til Danmark sydfra i 1960'erne, og klarer sig glimrende på trods af, at den har svært ved at tåle hård frost. Billedet er indsendt fra en bruger i DR Københavns distrikt. (Foto: © Carsten Thamdrup Lund)
  20 / 27
 • Vi er ved Lovns bredning i Limfjorden, som er et beskyttet naturområde. centrum af billedet er en vandmand, som er meget almindelig i de danske farvande - udover øst for Bornhom, hvor saltholdigheden i vandet er for lav. Billedet er taget af en bruger fra DR Nordjylland distrikt. (Foto: © Rune Rasmussen)
  21 / 27
 • Den høje, slanke hejre får sig lidt at æde ved Filsø i Sydvestjylland. Selvom hejren er omkring en meter høj og har et vingefang på to meter, vejer den ikke mere end en høne. Tidligere var hejren jaget vildt i Danmark, men i 1980 blev den fredet, og i dag er bestanden i Danark stabil. Billedet er taget af en bruger i DR Syd & Esbjerg-distriktet. (Foto: © Lars Møller)
  22 / 27
 • En flok bramgæs bryder tågen i naturområdet Vejlerne mellem Thisted og Fjerritslev. Vejlerne er et vigtigt naturområde, hvor mange fugle raster (hviler sig) og yngler. Du kan se hundredevis af forskellige fuglearter i området. Billedet er taget af en bruger fra Midt og Vest-distriktet. (Foto: © Poul Holm Pedersen)
  23 / 27
 • Den røde glente er i gang med at jage. Rovfuglen er sjælden i Danmark, og den er truet globalt. Sidste vinter talte Dansk Ornitologisk Forening dog rekordmange røde glenter over Danmark. Hele 432 af slagsen på grund af den milde vinter. Den røde glente er bedst at spotte i Østjylland. Billedet her er taget i Daugård tæt ved Vejle og er indsendt af en bruger fra DR Trekantens distrikt. (Foto: © Anders Wolff Madsen)
  24 / 27
 • Endnu engang er vi i Lille Vildmose - et populært sted at tage billeder. Især solopgangen over mosen, som her, skulle være noget helt særligt. Det synes fotografen, som er fra DR Østjylland distrikt, formentlig også. (Foto: © Helle Andersen)
  25 / 27
 • Solens stråler rammer de små planter i Grund Skov ved Vejle Fjord. Billedet er taget af en bruger i DR Trekantens distrikt. (Foto: © Kurt Stæhr)
  26 / 27
 • 2020 blev et kæmpe storke-år i Danmark. Hele syv par hvide storke valgte nemlig at slå sig ned i en rede på dansk grund. Det er ikke set siden 1993. Her et et af storkeparrene foreviget i Broderup tæt på byen Tinglev i Sønderjylland. Det er indsendt af en bruger fra DR Syd & Esbjergs distrikt. (Foto: © Karin Tygsen)
  27 / 27