Tre naturfænomener, der kan peppe din Instagram op

En pink sø, nordlys og himlen i ét med jorden. Naturen har masser af Instagram-venlige fænomener.

Den naturlige, lyserøde sø i Australien kan give det perfekte nye billede til Instagram. (Foto: JAMES ROSS © Scanpix)

I disse dage valfarter mange til Bispebjerg Kirkegård i København og Mindeparken i Aarhus for at få et billede af de lyserøde kirsebærtræer, der er sprunget ud.

Men hvis du virkelig skal imponere dine følgere med et billede af et fantastisk naturfænomen, har DR Viden fundet tre oplagte steder - og den videnskabelige forklaring på de fascinerende fænomener.

1

Pink sø i Melbourne

JAMES ROSS (Foto: JAMES ROSS © Scanpix)

I Melbourne i Australien kan du opleve en vaskeægte Instagram-sø.

Søen i Westgate Park bliver nemlig lyserød omkring marts, og farven bliver der ofte til sent efterår.

Der skal være nogle faktorer til stede, for at vandet bliver pink i saltvandssøen: Saltniveauet skal være højere end almindeligvis, der skal være høje temperaturer, masser af solskin og ingen regn.

Så vil algerne i søen nemlig udskille et rødt pigment, kaldet beta caroten, som en del af deres fotosyntese. Og det giver det smukke, pinkfarvede vand.

Når vejret bliver køligere, og det begynder at regne mere, bliver søens vand den almindelige blå-grønne farve igen.

Men det sker almindeligvis ikke mellem forår og efterår, så der er en lang periode, hvor man kan være heldig at opleve den pink sø.

2

Nordlys i Grønland

(Foto: Rebecca Gustafsson © Visit Greenland)

Mange myter har omgærdet nordlyset i flere årtusinder. Nogle mente, at det var afdødes sjæle, der spillede bold på himlen, mens andre har opfattet fænomenet som en smertelindring, hvis et barn fødes under nordlys.

Men har videnskaben den endelige forklaring på, hvorfor nordlys opstår.

- Nordlyset er elektrisk ladede partikler, der får luften til at gløde. Nogle af partiklerne er fanget i jordens magnetfelt, mens andre kommer fra solen, forklarer Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved DTU Space.

Han forklarer, at når der er soludbrud, kommer der store skyer af elektrisk ladede partikler, som påvirker jordens magnetfelt.

- Solen er en kæmpe kugle af elektrisk gas, og der er masser af magnetiske og elektriske felter. Disse felter kan springe i en stor eksplosion, som er et soludbrud, siger han og fortsætter:

- Udbruddet kan slynge en stor sky af elektrisk ladede partikler væk fra solen. Når de rammer jordens magnetfelt, der beskytter os som et skjold, kan partiklerne i magnetfeltet og partiklerne fra soludbruddet skabe nordlys.

Det fantastiske fænomen kan opgradere enhver Instagram-profil, og du kan faktisk være heldig at opleve det i Danmark, hvis du ikke har råd til en tur mod nord.

- Solen har en aktivitetscyklus, der gør, at den er meget aktiv med cirka 11 års mellemrum. Når solen er mere aktiv, er der større sandsynlighed for nordlys i Danmark, siger Michael Linden-Vørnle.

Vil du forøge dine chancer for nordlys, er det en god ide at tage turen til de høje breddegrader i Grønland eller det nordlige Norge, hvor det er nemmere at se nordlys om vinteren.

3

Spejl-slette i Bolivia

(Foto: Pierre Ricadat © Unsplash)

I Bolivia finder du verdens største saltslette, Salar de Uyuni, der strækker sig over mere end 10.000 kvadratkilometer - og det i sig selv er jo et besøg værd.

Men når det regner mellem november og april, opstår der et naturfænomen i det store, flade område, der kan imponere enhver hardcore Instagrammer.

Spejlingen fra vandet giver nemlig en illusion af, at man står i himlen, fordi området er så jævnt. Når regnen oversvømmer området og lægger sig i et lag på sletten, laves det, som mange kalder ‘ verdens største spejl’.

Facebook
Twitter