Udseendet er afgørende: Du vælger hund, som du vælger kæreste

Vi ønsker os noget, men vælger noget andet. Sådan er det både med kæreste og hund.

Mange vil gerne have en venlig hund, men vælger i stedet ud fra hundens alder eller udseende. (Foto: Lea Meilandt Mathiesen © Scanpix)

Hvis du dater, kigger du sikkert efter en bestemt type.

Det kan for eksempel være, at du har nogle helt simple krav: Sød, sjov og kommer fra en god familie.

Alligevel har du måske prøvet at ende op med en fangst, der ikke lige var dig, som du måtte vinke pænt farvel til igen. Og så kan du begynde forfra med at lede efter den helt rigtige.

Det samme mønster tegner sig, når vi skal vælge en hund. Det viser en undersøgelse fra Indiana Universitet i USA.

- Det folk siger, de søger i en hund, er ikke de krav, de vælger ud fra, siger Samantha Cohen i en pressemeddelelse, der har ledt undersøgelsen som Ph.D.-studerende i psykologi, hjerne- og kognitionsvidenskab fra Indiana Universitet.

Og vi har altså samme tendens til at vælge noget andet end vores præferencer, når vi vælger en partner, viser en anden undersøgelse fra Indiana Universitet.

Udseendet trumfer kravene

Derfor sammenligner forskerne nu vores adfærdsmønster ved dating med den måde, vi udvælger vores firbenede venner på.

Forskerne kategoriserede hundene i 13 kategorier som blandt andet 'venlighed', 'alder' og 'farve' med flere. Derefter gav de over 1.200 besøgende på et dyreinternat et spørgskema, for at indsamle, hvilke kriterier de besøgende havde til deres nye kommende familiemedlem.

145 af de 1.200 besøgende valgte at adoptere en hund, og forskerne sammenlignede de besøgendes kriterier og deres endelige valg.

Mange vægtede, at hunden skulle være venlig, mens de i stedet endte med at vælge hunde ud fra deres alder eller om de var legesyge.

Og så betød det også noget, hvordan hunden så ud.

- Ligesom flere psykologer har påvist i speed-dating-eksperimenter, så betyder udseendet meget. De fleste hundeejere synes, at deres hund er flot, udtaler Samantha Cohen.

Større risiko for mismatch

Og der kan opstå problemer, når vi vælger ud fra udseendet. Men det kan faktisk også være svært at gå efter hundens personlighed, når den stadig bor på internatet.

En legesyg hund på internatet kan for eksempel opfattes som destruktiv derhjemme.

Derfor anbefaler Samantha Cohen, at du forsøger dig med en prøveperiode, hvis du anskaffer sig et kæledyr fra et internat. På den måde sikrer du dig, at både du og dyret kan trives i det nye forhold.