Vær opmærksom på hedeslag: Disse hunde klarer sommervarmen dårligst

Kort snude og høj vægt er blandt risikofaktorerne for alvorlig overophedning.

Engelske forskere har undersøgt data fra knap 900 britiske dyrlæger og klinikker. (Foto: © Thomas Peter, Scanpix)

Når sommeren er over os, og temperaturerne stiger, trækker mange i shorts og spiser is for at køle ned.

Men vores firbenede venner slæber rundt på pels hele sommeren og må nøjes med at stikke tungen ud af munden for at køle sig ned.

Og det er ikke altid nok.

I England har forskere nu lavet en stor undersøgelse af varme-relaterede sygdomme blandt hunde.

I alt undersøgte forskerne data fra over 900.000 britiske hunde, der var forbi dyrlægen i 2016.

Den viste, at 390 hunde havde haft varme-relaterede sygdomme, og at 56 af hundene var døde på grund af det.

- At blive overophedet er en rigtig, rigtig farlig og en potentiel dødelig tilstand for hunde, siger Frederik Meyland-Smith, der er dyrlæge hos Anicura Københavns Dyrehospital, og fortsætter.

- Hunde kan ikke svede som os mennesker. Derfor er den eneste måde, en hund kan køle sig ned, ved at halse. Det er luften, der kører ud og ind gennem munden, der køler hunden ned.

 • Alle hunderacers risiko for varme-relaterede sygdomme blev sammenlignet med labradoren, som var hund, der var flest af i undersøgelsen. Forskerne bemærker, at usikkerheden er stor, fordi antallet af de forskellige racer er relativt små. Men racen Chow Chow havde ifølge undersøgelsen mere end 16 gange så stor risiko for at få varme-relaterede sygdomme. (Foto: © Alex Blăjan, Unsplash)
 • Den engelske bulldog havde næsten 14 gange større risiko for varme-relaterede sygdomme, mens den franske bulldog havde knap 6,5 gange større risiko. (Foto: © Sebastien Lavalaye, Unsplash)
 • Dogue De Bordeaux (også kaldet fransk mastiff) havde over fem gange større risiko for at få varme-relaterede sygdomme end labradoren. (Foto: © David White, Unsplash)
 • Greyhounden havde over fire gange større risiko. (Foto: © Mark Galer, Unsplash)
 • Cavalier King Charles Spaniel havde næsten tre en halv gange større risiko. (Foto: © Joakim Honkasal, Unsplash)
 • Mops, som er en af de mest populære hunderacer herhjemme, havde ifølge undersøgelsen over tre gange større risiko for varme-relaterede sygdomme. (Foto: © Mink Mingle, Unsplash)
 • Selvom golden retrieveren minder meget om labradoren, havde den over to en halv gange større risiko for at udvikle varme-relaterede sygdomme. Ifølge forskerne skyldes det muligvis racens pels. (Foto: © Adam Hles, Unsplash)
1 / 7

Korte snuder klarer varmen dårligt

I den britiske undersøgelse opdagede forskerne, at der er bestemte hunde, som klarer de højere temperaturer dårligere end andre.

Store hunde over 50 kilo, klarede sig over tre gange dårligere sammenlignet med hunde under ti kilo. Samtidig stod det værre til blandt hunde over to år.

Desuden var der også bestemte racer, som forskerne stødte oftere på i deres undersøgelser.

Det gjaldt især de kortsnudede hunderacer som engelsk og fransk bulldog.

Den race, der klarede sig aller dårligst i det varme vejr, er den langhårede Chow Chow.

- Generelt set bekræfter fundene vores opfattelse af, hvilke hunde der er i størst risiko for at udvikle hedeslagsproblemer, fortæller Frederik Meyland-Smith.

I løbet af sommeren er det typisk nogle af de samme hunderacer, han ofte ser i dyreklinikken.

- Herhjemme er franske bulldogs og mops meget populære. Det er nogle af de racer, som kan have rigtig store problemer med varmeudveksling på grund af deres korte snuder, siger han.

- Deres luftveje er ikke bare kortere, de er også mere snævre. Det betyder, at hvis der kommer en lille smule hævelse i deres luftveje, vil det have meget større konsekvenser end for hunde, som har store, flotte åbne luftveje.

Tjek med termometer

Hvis du er bekymret for, om hunden har fået hedeslag, kan du meget nemt tjekke det.

- Du kan bruge et helt almindeligt termometer, som du sætter op i endetarmen af hunden, siger han.

Øre-termometre virker ikke på hunde, men ved at bruge et termometer i den anden ende af hunden, kan du tjekke, om temperaturen overstiger de 38,5 grader, som er normalt.

Kommer temperaturen over 39,5-40 grader, har hunden det alt for varmt.

For at undgå at temperaturen stiger endnu mere, skal du køle hunden ned ved at flytte den ind i skyggen og give den masser af køligt vand.

Du må ikke bruge iskoldt vand

Stiger hundens temperatur til 40 grader, skal du søge dyrlæge hurtigst muligt. I mellemtiden kan du selv køle hunden ned med vand.

Men det er vigtigt, at vandet er køligt og ikke iskoldt, forklarer Frederik Meyland-Smith.

- Hvis du bruger iskoldt vand, vil alle de små blodkar i huden trække sig sammen. Det er kroppens naturlige forsvar mod ekstrem kulde, men det forhindrer den nedkøling, vi ønsker, der bliver bragt rundt i kroppen.

Hvis hundens temperatur fortsætter op til 42 grader, bliver det livstruende.

- Ved den temperatur begynder der at ske alvorlige forandringer i kroppens proteiner, og hunden kan få organskader, som kan få dødelig udgang, siger Frederik Meyland-Smith.

Selvom det lykkedes at køle Fido ned, betyder det ikke, at du undgår en tur til dyrlægen.

- Har din hund fået hedeslag, bør du altid søge dyrlæge, for der kan være senfølger af hedeslagstilstande, fortæller Frederik Meyland-Smith.

DYRLÆGENS GODE RÅD

 1. 1

  Undgå varme biler: Det er ret ligetil: Lad være med at efterlade din hund i bilen, når det er varmt udenfor. Også selvom du åbner vinduet. Overvej også, om hunden virkelig skal med. Er det nødvendigt, at den er med nede at handle for bare at sidde i en varm bil imens?

 2. 2

  Husk hunden på langfarten: Hvis hunden sidder i bagagerummet, skal man tænke over, at luftcirkulationen nødvendigvis ikke er lige så god deromme, som i resten af bilen. Hold pauser, så hunden kan komme ud, og køb eventuelt en lille blæser, du sætter på transportburet.

 3. 3

  Ingen hård motion midt på dagen: Den lange løbetur i solskinsvejr midt på dagen er ikke en god idé. Det er heller ikke en god idé at lege alt for meget på dette tidspunkt. Hunde er ikke nødvendigvis fornuftige nok til at passe på sig selv. De er legesyge og vil gerne give den gas uanset vejret.

 4. 4

  Husk vand og skygge: Vi mennesker vil gerne på stranden og sidde i solen. Men hunden har behov for hele tiden at kunne komme i skygge. Hunden skal hele tiden have adgang til køligt, frisk vand. Vi mennesker har brug for mere væske, når det er varmt - det har hunde også.

Kilde: Frederik Meyland-Smith