Varme giver flere parasitter i dansk badevand: 'Sidste år gik det helt grassat'

Usædvanligt mange danskere blev i sommeren 2018 ramt af udslæt på grund af en mikroskopisk, hud-borende fladorm.

De små parasit-fladorme - kaldet ikter - kan trænge ind huden på mennesker og give infektionen 'svømmerkløe'. Ikterne findes kun i ferskvandssøer, hvor de i stort antal udskilles fra snegle, når vandet er varmt. (Foto: Anne lene Petersen © Scanpix)

Lad os et øjeblik skrue tiden tilbage til sommeren 2018. Den tørreste, varmeste og mest solrige vi har haft i mange år.

Det var ret lækkert for alle os, der elsker at drikke øl, spise is og bade under åben himmel.

Men vi var langtfra de eneste, der benyttede varmen til en svømmetur. I hvert fald ikke i de danske ferskvandssøer.

Flere steder havde parasit-fladorme, kaldet ikter, i tusindvis nemlig indtaget søerne, og et usædvanligt stort antal af danskere blev ramt af tilstanden 'svømmerkløe'. Det opstår, når de mikroskopiske fladorme borer sig ind i huden.

- Det er ikke farligt, men der har været nogle tilfælde, hvor for eksempel børn, som har badet i lang tid, er blevet ramt af et kraftigt, kløende udslæt, som har været direkte smertefuldt.

Det fortæller Kurt Buchmann. Han er professor på Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet og en af forskerne bag en undersøgelse af de mange tilfælde af svømmerkløe i 2018, som medierne også rapporterede om.

'Det gik helt grassat sidste år'

De små ikter er ikke unormale i Danmark. De blev første gang fundet i snegle i 1930’erne, og i 1959 registrerede læger det første tilfælde af svømmerkløe herhjemme.

- I løbet af 00’erne kiggede vi igen på situationen. Der var svømmerkløe ved at blive mere almindeligt. Men sidste år gik det helt grassat, fortæller Kurt Buchmann.

Flere hudlæger oplevede, at mange mennesker henvendte sig med udslæt under den varme 2018-sommer.

Derfor gik dyrlæger fra Københavns Universitet og hudlæger fra Aarhus- og Odense Universitetshospital sammen om at efterlyse personer med symptomer på svømmerkløe.

Derefter blev der indsamlet prøver fra søer, som udslæt-plagede personer havde været i nærheden af.

Fem sjællandske søer testede positiv for de små parasitter, som normalt lever i snegle: Arresø, Darup Sø, Farum Sø, Furesø og Ringen Sø.

Men jo flere søer, der bliver undersøget, desto flere steder finder man ikterne.

Det har forskerne fundet ud af i løbet af 2019, hvor de har udvidet undersøgelser til også at inkludere søer i Jylland og på Fyn.

Tusindvis af parasitter i det varme vand

Selvom ikter er normale i Danmark, er de sjældent en plage for mennesker.

Normalt holder parasitterne til sig svømmefugle og vandsnegle. Sneglene fungerer som mellemvært for ikternes larver, mens de voksne parasitter lever i fuglene.

Men når vandet bliver varmt, begynder sneglene at afgive parasit-larver. Ved en vandtemperatur på 20-25 grader kan en snegl udsende flere tusinde parasitter om dagen, fortæller Kurt Buchmann.

- Nogle gange er der en meget høj tæthed af parasitter i ferskvandssøer, siger han.

Klimaforandringer giver flere parasitter

I en fremtid med klimaforandringer kan Danmark forvente mere ekstremt vejr, hvor vi både får flere heftige regnskyl og flere hedebølger - som den vi så i sommeren 2018.

- Der er ingen tvivl om, at et ændret klima også ændrer forekomsten af parasitter. Både på globalt plan og herhjemme, siger Kurt Buchmann.

Det kan altså være, at vi må leve med, at de mikroskopiske parasitter i højere grad indtager vores ferskvandssøer.

Men det betyder ikke, at du skal holde dig fra det eftertragtede søvand i sommervarmen. Du skal bare være opmærksom, hvis du vil mindske risikoen for den slemme kløe.

Først og fremmest kan du holde øje med, om der er mosesnegle i området. Det er dem, der agerer mellemværter for ikterner og deres larver.

Hvis du ikke er så god til at spotte mosesnegle, kan du nøjes med at dyppe dig kort i vandet og tørre dig grundigt med håndklædet bagefter.

Den korte badetid mindsker risikoen for, at larverne når at snuse sig frem til dig, mens håndklædet kan fjerne dem, inden de når at gennembore huden.

Hvis du alligevel bliver inficeret, kan du trøste dig med, at ikterne kun trænger et lille stykke ind i huden. Herfra klarer immunforsvaret resten, og i løbet af 1-3 uger bliver de små parasitter udstødt fra kroppen.