Verdens ældste fugl bliver mor som 70-årig

Albatrosser bliver oftest kun 20-30 år gamle, men ‘Wisdom’ slår alle rekorder.

Wisdom er en sej gammel dame. Her ses hun sammen med sin nye unge, der blev udklækket i februar. Wisdom har mindst fået 30 unger før denne, så hun kender rutinen. (© JON BRACK / FRIENDS OF MIDWAY ATOLL NWR)

‘Wisdom’ hedder albatrossen, der er den ældste nulevende fugl, vi kender til.

I 70 år har Wisdom fløjet lavt over bølgerne i Stillehavet vest for Hawaii, hvor den har fanget blæksprutter og fisk.

Men nu har den lagt det frie fugleliv på hylden for en stund.

Den gamle albatros blev nemlig mor til en unge i starten af februar i år. Det skete på den lille ø Midway, der ligger midt ude i Stillehavet.

For tre år siden gik en nyhed også verden rundt, da Wisdom blev mor som 67-årig - og nu har hun altså gentaget succesen.

Den nybagte mor imponerer Morten Frederiksen, der er seniorforsker ved Aarhus Universitet, hvor han forsker i havfugle.

- Det er usædvanligt, at albatrosser får unger i så høj en alder. Det er noget, vi sjældent har set. Men det er også kun få albatrosser, vi har mærket for så længe siden, så måske sker det oftere, end vi tror, siger han.

Bliver normalt ikke mere end 30 år

Det kan være svært at se på en fugl, at den er gammel. De ældes nemlig ikke på samme måde som os mennesker med rynker og gråt hår.

Derfor er det kun de fugle, der er blevet mærket, som forskerne kender den egentlige alder på.

Wisdom blev mærket tilbage i 1956 - og var allerede på det tidspunkt nogle år gammel. Men faktisk er det ikke normalt, at albatrosser bliver så gamle, fortæller Morten Frederiksen.

- Albatrossens gennemsnitlige levealder er på mellem 20 og 30 år. Det varierer selvfølgelig lidt fra art til art.

Den høje alder skyldes sandsynligvis, at albatrossen er så stor, sammenlignet med for eksempel spurvefugle, der kun bliver to til fire år gamle.

- Deres størrelse gør, at de ikke har nogen naturlige fjender, og så længe de kan finde rigeligt med mad, kan de blive meget gamle, siger han.

Selvom mange albatrosser finder en mage for livet, har Wisdom overlevet sine tidligere partnere og fundet en yngre model.

I 2012 mødte hun Akeakamai, som hun nu også har fået den nye unge med.

Wisdom der sidder og ruger på ægget, før det udklækkede i februar. Laysan albatrosser som hende bliver omkring 81 centimeter lange og har et vingefang på op til to meter. (© JON BRACK / FRIENDS OF MIDWAY ATOLL NWR)

Fugle når aldrig overgangsalderen

Ligesom fugle ikke ældes synligt, går de heller ikke i overgangsalderen, som vi mennesker gør.

Faktisk er der kun tre arter af dyr, der går i overgangsalderen. Spækhuggere, grindehvaler og mennesker.

Fugle kan blive ved med at få unger hele livet, men der bliver nok længere mellem kuldene med alderen, vurderer Morten Frederiksen.

- Nogle fugle får nedsat frugtbarhed med alderen, men de holder ikke op. Der går måske bare lidt længere mellem, at de lægger æg.

Det er hårdt for en albatros at få en unge. Den kræver nemlig måneders pasning og pleje, før den kan stå på egne ben.

- Når en albatros får en unge, skal den ikke blot samle mad til sig selv, men også til ungen. Det står på i flere måneder. For en ældre fugl kan det godt være hårdt, siger han.

Den amerikanske myndighed, der står for at beskytte dyr og miljø på havet, anslår, at Wisdom har fået mellem 30 og 36 unger i sin levetid. Albatrosser lægger kun et æg ad gangen. Det betyder, at hun har været igennem møllen mere end 30 gange.

Hun er med andre ord en rutineret mor.

Svært at være en albatros

Når en albatros-unge bliver omkring syv-otte måneder, er den klar til at flyve fra reden. Ungen sætter af og flyver ud over havet for først at vende tilbage til kolonien fire til ti år senere.

Det er nemlig svært at være albatros. Det kræver utrolig meget øvelse at mestre deres måde at flyve på og at finde nok af føde til både sig selv og en unge.

- Albatrosser flyver på en meget speciel måde, som et slags avanceret svævefly. De flyver tæt over havoverfladen og udnytter de forskellige vindhastigheder mellem bølgetoppene. Den måde at flyve på kaldes også “dynamic soaring”, siger han.

Når albatrosser har mestret teknikken med at svæve tæt på havoverfladen, kan de flyve stort set uden at bruge energi. Forskere har fulgt albatrosser, der har fløjet 16.000 kilometer i et stræk.

De unge albatrosser skal dog også mestre at fange de tiarmede blæksprutter, som de typisk lever af. Alt det tager lang tid, og derfor går der ofte omkring 10 år, før de er dygtige nok til at skaffe nok føde til andre end sig selv, forklarer Morten Frederiksen.

Verdenskortet her viser, hvor albatrosserne lever. Jo rødere, desto flere af dem. De kan generelt bedst lide et koldt og blæsende klima. (© WikiMedia Commons)

Lever (næsten) kun på den sydlige halvkugle

Selvom albatrossen er en mester til at flyve meget lange strækninger, har de svært ved at krydse fra den sydlige til den nordlige halvkugle.

De er nemlig helt afhængig af vinden for at flyve.

- Albatrossen har ikke nemt ved at krydse de tropiske områder. Ved ækvator er det et område, hvor det stort set ikke blæser hele året, så her kan de ikke rigtig komme forbi, siger han.

Det sker i sjældne tilfælde, at en albatros alligevel formår at flyve fra de små øer omkring Antarktis hen over Atlanterhavet og op til den nordlige halvkugle. De er blevet set få gange i danske farvande.

Der er dog nogle få arter af albatrosser, der lever på den nordlige halvkugle i Stillehavet. Wisdom er en af dem. Hun er en såkaldt ‘Laysan albatros’.

Laysan-albatrosser yngler på en række små øer, der hører til det vestlige Hawaii. Herunder øen Laysan, som de er opkaldt efter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk