(© Laurent Ballesta)

Verdens bedste naturbilleder er fundet - se 8 af dem her

Et hav af fødende sæler og en koloni af kæmpeedderkopper er blandt vinderne i prestigefydt konkurrence.

Hvert år mødes omkring 20.000 fisk af arten camouflage grouper på øen Farakava i Fransk Polynesien.

De kommer for at gyde og skabe den næste generation af groupers. En yderst vigtig opgave, da arten er truet af overfiskeri.

Den franske naturfotograf Laurent Ballesta har fanget tre gydende groupers i en mælkehvid sky af sperm og æg.

'Skabelse' er billedet døbt, og hans arbejde har nu vundet hovedprisen i den prestigefyldte foto-konkurrence ‘Wildlife Photographer of the Year’, som hvert år afholdes af Natural History Museum i London.

Museet har kåret de 19 bedste billeder af Jordens vilde natur - og dyreliv, hvor mere end 50.000 billeder er blevet sendt ind.

Billederne er taget af både amatører og professionelle fotografer, og du kan se otte af de mest imponerende herunder.

Resten kan ses online her, og 100 af billederne kan ses 'live' på Statens Naturhistoriske Museum fra d. 19 november.

 • I en sky af æg og sperm er tre fisk af arten camouflage groupers i gang med at gyde. Overfiskeri truer arten på verdensplan, men på øen Farakava i Fransk Polynesien samles op mod 20.000 fisk hvert år, hvor de formerer sig. Øjeblikket er fanget af den franske naturfotograf Laurent Ballesta, som har vundet årets hovedpris for billedet. (© Laurent Ballesta)
  1 / 9
 • Ved første øjekast ser det måske ganske uskyldigt ud med en elefant, som optræder under vand. Den større sammenhæng er dog, at elefant-turisme gennem mange år har været stigende i store dele af Asien. I Thailand er der i dag flere elefanter i fangeskab, end der er i naturen. Fotografen bag billedet Adam Oswell,ønsker at sætte fokus på problemet og har vundet i kategorien 'Bedste fotojournalistik'. (Foto: ADAM OSWELL © Adam Oswell)
  2 / 9
 • I Østafrikas største sø, Lake Tanganyika, lever mere end 240 forskellige arter af ciklider. Ciklider er små fisk, og hver eneste art i den store sø har en unik kropsbygning og særlige kendetegn, som adskiller dem fra hinanden. På billedet ses to hanner i en indædt kamp om at vinde retten til at bo i et nærliggende sneglehus - og til den hun, som bor i sneglehuset. Den spanske fotograf Angel Fitor har med billedet vundet prisen for 'Bedste portfolie'. (Foto: Angel M.Fitor-www.seaframes.com)
  3 / 9
 • Den isrealske fotograf Gil wizen kiggede en aften under sin seng, mens han befandt sig i den ecuadorianske jungle. Han blev mødt af en brasiliansk vandreedderkop af arten Phoneutria fera. Edderkoppen er på størrelse med en stor menneskehånd, og den beskyttede en koloni på tusindvis af babyedderkopper. Phoneutria fera kan være dødeligt giftig for mennesker, men alligevel flyttede fotografen nænsomt den store edderkop ud i naturen. Billedet har vundet i kategorien 'Bedste urbane dyreliv', fordi edderkoppen er et eksempel på en art, som ofte søger ind i menneskeskabte leveområder. (Foto: Gil Wizen © © Gil Wizen 2014)
  4 / 9
 • Så langt øjet rækker, er der isflager med blodspor. Blodsporene kommer fra fødende grønlandssæler, som søger sydpå i de arktiske egne, når de skal have unger. Normalt er havisen fast i det østlige Canada, når sælerne skal yngle i februar, men sidste år gjorde varmere temperaturer, at isen var usammenhængende og ustabil. Fotografen Jennifer Hayes fangede den usikre situation, hvor de nyfødte sæler og deres mødre flød rundt på ustabile isflager til en svær start på tilværelsen. Vinder af prisen 'Bedste store perspektiv'. (© Jennifer Hayes)
  5 / 9
 • Der findes mange rensdyr i verdens arktiske egne. På Svalbard finde en særlig underart, som har det oplagte navn: Svalbard-rensdyr. Dyrene på øen er delt op i flere grupper, og her slås to hanner om rollen som alfa for et harem af hunner. Fotografen Stefano Unterthiner stod så tæt på, at lugten og de udmattede brøl fra kampene overvældede ham, og billedet har vundet prisen i kategorien 'Pattedyrs opførsel'. (Foto: ... © ...)
  6 / 9
 • I en forlystelsespark i Indien gik den blot 10-årige fotograf Vidyun Hebbar rundt. I en lille passage så han et sirligt edderkoppespind, som dannede hjem for en lillebitte teltspinder. Teltspinderen er en edderkop, som bor i det samme spind i lang tid af gangen, hvor den jævnligt reparerer sit 'hjem'. Spindelvævet blev pludselig lyst op af en forbipasserende tuk-tuk, og Vidyun Hebbar var hurtig på aftrækkeren og fangede regnbuens farver i silketrådene. Det gav ham hovedprisen for de unge fotografer.
  7 / 9
 • Grizzlybjørne går i hi i op til syv måneder om året, hvor de i en komalignende tilstand tærer på de fedtdepoter, de har oparbejdet i de vågne måneder. Derfor er appetitten selvsagt enorm, når de store bjørne vågner op. I den periode skal der store måltider til, og alt fra bær til store hjorte er på menuen. Fotografen Zack Clothier har ved hjælp af en fotofælde fanget en grizzlys færden, indtil bjørnen opdagede og smadrede kameraet. Det sidste stilbillede har vundet prisen for 'Dyr i deres omgivelser'. (Foto: ZACK CLOTHIER © ZACK CLOTHIER)
  8 / 9
 • Bjerggorillaer er den største art af primater og aber i verden. De findes primært i bjergrige lande i Østafrika - især Uganda. Gennem flere årtier har skovrydning og krybskytteri truet bjerggorillaen, og i dag er der kun omkring 1.000 dyr tilbage. De fleste af dem lever i beskyttede reservater, og fotografen Majed Ali fangede efter fem timers vandretur en gorilla, der med lukkede øjne nyder den kølige regn. Billedet har vundet prisen for 'Bedste dyreprotræt'.
  9 / 9