Vil du hjælpe Danmarks vilde dyr? Sådan gør du haven eller altanen natur-venlig

Pindsvin, insekter, fugle og padder har brug for din hjælp.

Du skal lade græsplænen være og droppe turen på genbrugspladsen med nedfaldne blade, siger ekspert. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

I seneste afsnit af 'Vilde vidunderlige Danmark', der kan ses her, ser vi, hvordan danske dyr klarer sig i det åbne land.

Vi får et unikt indblik i, hvordan forskellige dyr finder føde, kæmper med fjender og formerer sig i landskabstyper som hede og overdrev.

Her fortælles også om markerne, som er vigtige for mange mennesker, men som samtidig giver områder, hvor dyrene ikke trives lige så godt som i den tætte skov, som engang dækkede det meste af Danmark.

Men du kan selv gøre noget for at give naturen lidt mere plads.

Her kan du blive klogere på, hvordan du kan optimere din have eller altankasse, så du bliver populær hos de danske insekter, fugle og padder.

Det er ikke størrelsen, men gørelsen

Du behøver ikke en kæmpe-have for at gøre noget godt for dyrene. Selv en lille altan eller altankasse kan bruges.

Det forklarer Beate Strandberg, der er seniorforsker ved Institut for Bioscience - Terrestrisk økologi på Aarhus Universitet.

- Selvom en altankasse og en stor have giver dig forskellige muligheder for, hvad du kan plante, handler det i begge tilfælde om variation. Jo mere variation, der er i planter, blomster og former for levesteder, desto bedre for biodiversiteten, siger hun.

Heldigvis gælder de fleste råd til at få større biodiversitet både, hvis du har en stor have eller lille altan.

Plant, så der er blomster hele sæsonen

Vil du være god ved insekterne, handler det om at have blomster, der blomstrer på forskellige tidspunkter.

- Du kan opbygge din have, så den blomstrer fra forår til efterår. På den måde har insekter, der lever af pollen og nektar fra blomsterne et spisekammer i længere tid, siger Beate Strandberg.

Og så skal vi lære at holde af en gul fætter, som mange fjerner fra græsplænen.

- Mælkebøtten skal have lov til at blive stående og blomstre. Det er nemlig en super-fødekilde for mange insekter.

Generelt behøver vi ikke pille så meget ved græsplænen, hvis det står til Beate Strandberg.

- Hvis du lader bare enkelte områder af din græsplæne være langhåret, kan der her vokse blomster frem, som ellers ville få kappet hovedet af i plæneklipperen. Det er blomster som kløver eller gule kurvblomster, som insekter elsker.

Drop den klassiske græsplæne

Hvis du helt kan undvære græsplænen, er det allerbedst for biodiversiteten.

- Græs gavner insekter mindst. Når græs blomstrer giver det nemlig kun pollen, men ikke nektar, siger Beate Strandberg.

Der er nogle få insekter, der elsker græspollen, men de har masser af føde-muligheder i Danmark.

- For eksempel lever nogle sommerfuglelarver på græs. Men vi mangler ikke græs-områder i det danske landskab. Så det er bedre, at der kan blomstre 'rigtige' blomster i din have, siger hun.

Det gør ikke noget, at det roder

Er du udstyret med en have, er der ét stort tiltag, som dyr og insekter især vil takke dig for: En stor bunke rod i et hjørne af haven med blade, grene og visne blomster.

- I sådan en god bunke kan pindsvin bo, mens fugle både kan finde insekter og bygge rede. Når du har blade og grene liggende, vil det også blive brudt ned af organismer som insekter, regnorme og svampe, siger Beate Strandberg og fortsætter.

- De små nedbrydere danner grundlaget for et fødenet, så det er vigtigt, at de har materiale at nedbryde. Og det fjerner vi, hvis vi hele tiden kører blade og grene på genbrugspladsen. Så det bør få en lille plads i haven.

Og stakken skal selvfølgelig ikke brændes af til Sankt Hans.

Et nyt niveau med vand i haven

Hvis du virkelig skal gøre din have til et biodiversitets-paradis, skal du også have en form for vandhul. Det kan for eksempel være en lille dam.

- Forskellige levesteder giver flere arter. Her er vand et godt eksempel, da det giver besøg fra unikke arter som for eksempel padder. Men også fugle og insekter som bier vil komme forbi til en tår vand, siger Beate Strandberg.

Men er det vigtigt, at du ikke har fisk i den lille dam, hvis du vil have stor biodiversitet.

- Er der karper i dammen, så spiser de insekterne, som lever i vandet. Så biodiversiteten er større, hvis den lille dam ikke har fisk, siger hun.