I dag gik en vulkan ret pludseligt i udbrud på øen White Island, som ligger i New Zealand.
Det skete, mens omkring 50 mennesker befandt sig på den ubeboede ø. Mindst fem er omkommet, og 31 personer er indlagt på hospitaler. De otte savnede frygtes omkommet.
Udbruddet skete relativt uventet, selvom eksperter ellers generelt er blevet bedre til at forudsige, hvornår en vulkan går i udbrud.
Og nogle af de tegn, som eksperterne analyserer, kan du måske også bruge, hvis du en dag skulle befinde dig i nærheden af en vulkan – og pludselig bliver bange for, om den er ved at gå i udbrud.
Kom væk, hvis det ryster
Kristoffer Szilas er adjunkt i geologi ved Københavns Universitet. Han forklarer, at ét tegn, du skal tage yderst alvorligt, hvis du er ved at vandre op af en vulkan, er jordskælv.
- Der er ofte småjordskælv inden et vulkanudbrud. Og hvis du mærker dem, så er det altså med at komme væk, fortæller han.
De små jordskælv skyldes, at magma presser sig op gennem vulkanen.
Desværre vil mange af jordskælvene være så svage, at de er svære at mærke for os mennesker. Men med et seismometer på vulkanen vil geologer få nys om at et vulkanudbrud kan være under opsejling.
- Seismometeret er et instrument, der også kan måle små jordskælv, som vi ikke kan mærke. Og på de mange vulkaner, der findes på landjorden, har man installeret sådan et, siger Kristoffer Szilas.
Et begyndende vulkanudbrud stinker
Når magma presser sig op gennem jorden, kan der dannes svovldioxid og andre svovlforbindelser - og de lugter.
Så hvis det begynder at lugte, mens du spiser frokost på vulkanens top, er det måske tid til at komme ned i en fart. I hvert fald når du har sikret dig, at det ikke er selve frokosten, der er skyld i stanken.
Men selv om hele bjerget lugter som et råddent æg, kan du ikke være sikker på, at der snart kommer et vulkanudbrud. Det fortæller Christian Tegner. Han er professor på Institut for Geoscience på Aarhus Universitet.
- Der lugter ofte af svovl nær vulkaner, også selv om de ikke står til lige at gå i udbrud. Det, som kan ske i ugerne op til et udbrud, er, at sammensætningen af gasarter fra undergrunden forandrer sig rundt om vulkanen. Men det kan jo være svært at lugte, om det har forandret sig.
Igen må man stole på instrumenter, som måler gassammensætningen på vulkaner.
- I New Zealand havde de faktisk set et forhøjet svovlniveau i november. Så der havde myndighederne allerede sat risikoen for et udbrud op. Men om det sker, og hvornår præcist, er meget svært at sige, selv om der er en forandret gas-sammensætning, siger Christian Tegner.
Find information hos myndighederne
Så i sidste ende er det bedste råd at sørge for at finde den mest opdaterede information hos de lokale myndigheder, inden du besøger en vulkan.
Udover målinger af jordskælv og gas har de ofte blandt andet satellitbilleder af og GPS-måleudstyr på de vulkaner, der mest sandsynligt kan gå i udbrud.
- Når magmaen trænger op gennem jorden, vil området løfte sig lidt. Det vil man ofte kunne se med den type metoder, og så vil myndighederne kunne tage forhåndsregler, forklarer Kristoffer Szilas.
Alligevel er det ikke let at forudsige udbrud, selv ikke for professionelle med adgang til alt udstyret. Det bekræfter begge eksperter.
Heldigvis behøver vi ikke at frygte for vulkaner i Danmark. Vi er nemlig et af de lande, hvor risikoen er mindst. Men vi skal ikke ret langt væk, før risikoen er reel.
- Hvis vi ser på et ferieland som Italien, så er risikoen en anden. Der er det kun et spørgsmål om tid, før noget ligesom det, der er sket på New Zealand, rammer. Men hvor og hvornår, det ved vi ikke, siger Kristoffer Szilas.