15.000 forskere sender dyster advarsel til menneskeheden

For 25 år siden advarede 1.700 forskere om menneskehedens kollisionskurs med kloden. Nu opdaterer 15.000 forskere advarslen: Det er blevet værre.

Voldsomme skovbrande, som dem der i oktober hærgede Californien, bliver mere normalt i fremtiden, når den globale gennemsnitstemperatur stiger. (Foto: David Mcnew © Scanpix)

Én ting er lykkedes os: At stabilisere ozonlaget. Derudover har vi brugt de sidste 25 år på at skade miljøet i større hast end nogensinde før.

Nogenlunde sådan lyder beskeden fra 15.000 forskere fra 184 lande, der netop har udgivet artiklen “World Scientists’ Warning to Humanity: A Second Notice” (Dansk: “Alverdens forskeres advarsel til menneskeheden: Andet varsel”) i tidsskriftet BioScience.

Første advarsel kom i 1992. Dengang skrev 1.700 af verdens førende forskere - herunder 99 nobelprisvindere - en appel til menneskeheden om at gribe til øjeblikkelig handling for at begrænse ødelæggelserne af vores miljø, klima og ressourcer. Appellen blev samtidig sendt til alle verdens ledere.

Klimaforandringer og masseudryddelse

Her 25 år senere, mens nye ledere sidder samlet til COP23-klimatopmøde, udsender 15.364 forskere så en ny - og endnu mere akut - advarsel.

Vi har undladt at handle i en sådan grad, at vores miljø- og klimaproblemer er blevet meget værre, end de var i 1992, siger forskerne nu.

Ikke overraskende er det særligt klimaforandringerne, der bekymrer. Udledning af drivhusgasser fra brug af fossile brændsler, skovrydning og kødproduktion er kun steget siden 1992.

Derudover har vi startet en masseudryddelse af Jordens dyre- og plantearter. Den sjette i klodens historie - og den første siden meteornedslag og vulkanudbrud udslettede dinosaurerne for 65 mio. år siden.

Nedslående grafer

Ser man på graferne fra 1992 og frem, er indtrykket nedslående:

Jorden ferskvandsressourcer er styrtdykket. Det samme er antallet af dyrearter, hektar af skov og antallet fisk i havet.

Samtidig er CO2-udledningen steget. Ligeledes er den globale gennemsnitstemperatur, antallet af fisk, der fanges, befolkningstallet og mængden af de såkaldte “døde zoner” - områder i havet og store søer, hvor iltniveauet er så lavt på grund af forurening, at der intet liv er.

Der er som nævnt et lyspunkt: Antallet af ozon-nedbrydende gasser i atmosfæren er faldet drastisk, siden de såkaldte CFC-gasser blev forbudt i 1987, hvilket betyder, at “hullet” i ozonlaget på sigt vil hele.

Lidt fremgang at spore

Med denne anden advarsel appellerer forskerne til, at vi lige nu tager de skridt, der er nødvendige for ikke at bringe vores fremtid i fare:

Brems befolkningstilvæksten, reducér drivhusgasser, tilskynd til udvikling og udbygning af grøn energi, beskyt dyre- og plantelivets levesteder, genopret økosystemer, stop skovrydning, begræns forurening og revurdér vores økonomi, som i dag er baseret på vækst.

En ordentlig mundfuld som det, ifølge forskerne, er op til videnskaben, medierne og borgere at presse politikerne til at gabe over.

Heldigvis har der, ifølge forskerne, været fremgang at spore på et par områder de seneste år - blandt i forhold til stigende investeringer i grøn energi og mindre afskovning i nogle dele af verden. Det skal bare gå langt, langt hurtigere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk