35 grader er alt for varmt... Snyder kroppen dig?

Selvom vi har en kropstemperatur på 37 grader, føler vi os hurtigt utilpas, når temperatuen i luften stiger.

Den mest behagelige temperatur for kroppen er 22-25 grader celsius - og det er der en god forklaring på. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Sommeren er over os. En tid, hvor folk strømmer til strande og parker for at nyde det gode vejr, spise kolde is og opnå en lækker kulør.

Men har du nogensinde overvejet, hvorfor du typisk føler dig utilpas, når temperaturen når op på 32-35 grader celsius, selvom din kropstemperatur normalt er på 37 grader?

Det er der faktisk en forklaring på.

Kroppen kæmper for at komme af med varmen

Det kan være svært, at komme af med kropsvarmen – også når temperaturen er under vores kropstemperatur. Det uddyber Lars Nybo, Viceinstitutleder for Idræt og ernæring på Københavns universitet.

- Det er ikke vores kropstemperatur på 37 grader, der afgiver varme til omgivelserne, men huden som er noget køligere.

Det betyder, at når temperaturen når op på de 35 grader celsius, vil det typisk også føles varmere, fordi huden som skal afgive varme til omgivelserne, vil være koldere. For at slippe af med varmen, er vores hudtemperatur nødt til at være højere end lufttemperaturen.

Sved får varmen ud af kroppen

Når kroppen bliver udsat for 35 grader celsius, modtager vi varme. Det resulterer i, at blodindstrømningen øges.

- Når der er 35 grader i luften, får vores hud samme temperatur. Det betyder jo så, at der ikke er forskel på luft- og kropstemperaturen og derfor bliver det sværere at komme af med varmen. Den eneste måde at komme af med varmen, er ved at svede, siger Lars Nybo.

Det kan dog stadig være svært for kroppen at svede, hvis temperaturen er over de 35 grader celsius. Det skyldes, at når omgivelserne er varme, bliver sveden også varmet op af omgivelserne. Derfor udskiller kroppen ikke lige så meget vand, som den normalt ville gøre.

Når vi har det allerbedst

Den mest behagelige temperatur for kroppen er 22-25 grader celsius. Her afgiver vi den samme mængde varme til omgivelserne, som kroppen producerer i hviletilstand.

Hvis temperaturen er højere, bruger kroppen enormt meget energi og væske på at komme af med varmen - og omvendt hvis temperaturen er lavere, skal der bruges energi på at producere mere varme.

Etnicitet spiller ingen rolle

Du har måske hørt følgende op til flere gange - mennesker med eksotiske rødder kan klare mere varme end de lyse skandinaver. Men det er faktisk en myte, bekræfter Lars Nybo og fortsætter:

- Fysiologisk er vi alle bygget ens. Man kan ikke stille det op i etnicitetsforskelle, for det er fuldstændig individuelt.

Hudtyper kan dog spille ind, da nogle har mere sart hud end andre. Men i princippet kan alle tilpasse sig varmen – eller for den sags skyld kulden.

- Man kan dog argumentere for, at mennesker som bor i varme lande er mere varmetilpasset. Men det er udelukkende fordi, at de i forvejen lever i lande, hvor temperaturen sagtens kan overstige 40 grader celsius, siger Lars Nybo.

Kroppen kan nemlig løbende vænne sig til at producere eller afgive varme. Det tager blot to uger for kroppen at tilvænne sig varmen – og det er uanset etnicitet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk