4 vilde ting, dit foster gør ved din hjerne

En graviditet forandrer din hjerne for altid - og også farmand påvirkes.

Et foster i maven fckr i den grad med din hjerne. (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

At få et barn er en kæmpe forandring for begge forældre.

Men forskning viser, at særligt moderens hjerne gennemgår en stor udvikling gennem graviditeten og i de første måneder som nybagt mor.

Vi har fundet fire vilde eksempler på, hvordan mors hjerne bliver styret af det lille nye liv.

1: Barnets celler bor i din hjerne resten af livet

I mors hjerne vil man resten af livet kunne finde fungerende hjerneceller, som stammer fra hendes barn. (Foto: Bent K Rasmussen © Scanpix)

Moderkagen er den barriere, der gør, at fosterets og moderens celler ikke bliver blandet samtidig med, at moderens blod kan give næringsstoffer til barnet.

Det smarte ved det er, at man derved også undgår, at moderens immunsystem afstøder fosteret.

Men det viser sig, at nogle få celler smutter fra barn til mor:

- Der er faktisk 1-2 af barnets celler pr mililiter i moderens blod, fortæller lægen Jacob Mørup Schlütter fra Aarhus Universitetshospital, som har skrevet sin ph.d. om netop det fænomen.

Og cellerne ser ud til at blive i kroppen i årtier efter fødslen, måske resten af livet.

Ifølge en undersøgelse fra 2012 vandrer nogle af cellerne til hjernen, hvor de så kommer til at fungere som en del af moderens hjerne.

Der er den dag i dag stadig uenighed om, hvad de fremmede celler reelt betyder for hjernen og andre organer:

- Nogle forskere mener, at de fx kan være medvirkende i autoimmune sygdomme, mens andre mener, at de kan være gavnlige for moderen. Men man ved det ikke, fortæller Jacob Mørup Schlütter.

2: Din hjernebark skrumper

Hjernebarken er den yderste del af hjernen og altså bl.a. det, du ville kunne se, hvis du åbnede op for kraniet og kiggede ned. (Foto: Lars Møller © Scanpix)

Forskning udgivet i Nature i december sidste år viser, at visse områder af hjernebarken, også kaldet cortex, skrumper i graviditeten, og at den forbliver mindre - i hvert fald de første to år efter fødslen.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at gravide kvinder bliver mindre intelligente:

- Mistet hjernevolume kan ikke nødvendigvis oversættes til mistet funktion. Nogle gange er mindre faktisk mere, fortæller Elseline Hoekzema, der er en af forskerne bag undersøgelsen til nyhedsstationen CNN.

Hun forklarer yderligere, at det nok nærmere betyder, at hjernecellerne finjusteres så de bliver mere effektive.

3: Du får lettere stress

Risikoen for at blive stresset er højere for gravide. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Hos den gravide og nybagte mor er der en masse hormoner, der påvirker sindet og hjernen. Bl.a. ses der en forhøjet mængde cortisol. Det betyder, at gravide reagerer mere på et utrygt miljø end normalt:

- Gravide bliver lettere stressede. Simpelthen pga. den store mængde cortisol, der påvirker deres hjerne, fortæller Åsa Fex Svenningsen, som forsker i neurobiologi ved Syddansk Universitet.

Men det er ifølge forskeren vigtigt at nævne, at det ikke kun er hormonerne, der gør den gravide stresset. For miljøet spiller også en stor rolle i udviklingen af stress:

- Har man det godt og er i gode omgivelser, får man det også roligt og godt. Og hvis omgivelserne er gode, viser forskning også, at tilknytningen til barnet er større, siger Åsa Fex Svenningsen.

Så det handler altså om at skabe rolige og trygge omgivelser for den gravide.

4: Du bliver bare så glad

Når forældre holder deres lille mirakel i armene frigives oxytocin i deres hjerne. Det gør forældrene glade og bringer dem tættere på deres barn. (Foto: THOMAS SJØRUP © Scanpix)

Er der én ting, der gør os mennesker glade, så er det oxytocin. Hormonet, som bl.a. frigives, når vi er sammen med vores familie, giver et generelt velbehag.

Og hjernen er særlig gavmild med oxytocin i graviditeten og går helt amok med hormonet, når man holder det lille nye familiemedlem i armene.

Men det gælder altså ikke kun for den nybagte mor. Forskning om den nybagte far viser det samme.

Og for både mor og far gælder det, at jo mere oxytocin, der er i hjernen, desto tættere føler man sig bundet til det lille nye familiemedlem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk