5 bogtips fra Danmarks første astronaut

Mangler du inspiration? Andreas Mogensen anbefaler fem bøger til din sensommerlæsning.

Andreas Mogensen satser på én tur til i rummet. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Danmarks store rumstjerne.

Det blev Andreas Mogensens nye navn, da han som den første dansker nogensinde, blev sendt op i rummet. I dag anbefaler han fem gode bøger, du kan fordrive det sidste af sommeren med.

For i juli og august har vi samlet en flok af videnskabelige pionerer, til at give deres bud på fem skarpe værker om videnskab, teknologi, miljø eller andet, der har inspireret dem i deres dagligdag. Denne udgave bliver dermed også den sidste for denne sommer.

Andreas Mogensen fløj op til den internationale rumstation ISS den 2. september 2015. Udover at være den første dansker i rummet, er han også sluppet igennem et snævert nåleøje, fordi det er meget svært at blive astronaut - især i et lille land som Danmark.

Nedenfor kan du læse en beskrivelse af Andreas' bogtips - skrevet i hans egne ord:

Sapiens

af Yuval Noah Harari

Hvad har gjort det muligt for vores menneskeart, Homo Sapiens, at brede sig ud over hele kloden og dominere verden, som vi gør det i dag? For 100.000 år siden var vores leveområder begrænset til Østafrika og vi var blot en af flere forskellige mennesker arter.

Bogen leverer en spændende gennemgang af de tre store revolutioner, den kognitive, landbrugs og den naturvidenskabelige, som forfatteren mener har muliggjort vores moderne samfund og vores totale dominans af verden. Især den kognitive revolution der medførte en evne til at digte historier og derved skabe en kultur er interessant læsning.

Bad Astronomy

af Phil Plait

Bogen tager fat i mange af de misforståelser og myter som mennesker har om den naturvidenskabelige verden og forklarer på en let forståelig måde, hvordan tingene virkelig hænger sammen. Vigtigst af alt, tilbageviser forfatteren mange af de konspirationsteorier, der eksisterer omkring Apollo-missionerne og månelandingerne.

Bogen er en fremragende start for alle læsere der savner et modsvar til disse konspirationsteorier.

A Short History of Nearly Everything

af Bill Bryson

Bill Bryson er en af mine yndlingsforfattere. Han skriver for det meste morsomme rejsefortællinger om sine turer rundt i Amerika og Europa, men i denne bog tager han læseren med på en rejse gennem den naturvidenskabelige verden.

Resultatet er en fremragende gennemgang af højdepunkterne indenfor naturhistorie og naturvidenskab. Brysons humor skinner igennem, som i alle hans bøger.

The Case for Mars

af Robert Zubrin

Zubrin præsenterer ikke alene en af de mest detaljerede planer for en bemandet mission til Mars. Men han viser også, hvordan man som ingeniør skal stille sig kritisk over for konventionelle ideer, ved at analysere NASAs oprindelige plan for en Mars mission.

Efter bogen udkom, har NASA taget imod mange af Zubrins ideer. Især første halvdel af bogen er værd at læse for alle med en interesse for rumfart og ingeniørfaget.

Dragonfly: NASA and the Crises Aboard Mir

af Bryan Burrough

Bogen giver et godt indblik i den periode af rumfartshistorien, hvor Amerika og Rusland for alvor begynder at samarbejde i rummet, nemlig Shuttle-Mir projektet, der senere leder hen til samarbejdet bag den Internationale Rumstation.

Mange vil sikkert synes det mest spændende i bogen er gennemgangen af de to store katastrofer ombord på Mir, branden og sammenstødet med forsyningsfartøjet Progress. Selv synes jeg det mest spændende, er de politiske overvejelser der resultere i den Internationale Rumstation.