5 grunde til at Danmark er verdens bedste til grøn energi

Vind, fjernvarme og verdens mest sikre energinet - Danmark er på førstepladsen i ny rapport om udvikling af energiteknologier.

Danmarks mål er at være uafhængig af kul, olie og gas i 2050. Og det går den rigtige vej i forhold til udvikling af grønne energi-teknologier, viser rapport fra WWF. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Nok er vi et lille land, men når det kommer til at fremme udvikling af grønne energi-teknologier, så er Danmark er verdens bedste.

Vi ligger i hvert fald på en førsteplads i rapporten Global Cleantech Innovation 2017, som miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden og konsulentvirksomheden Cleantech Group offentliggør i dag.

Sammen med den offentlig-private organisation State of Green har DR Viden lavet en liste over de grønne energi-teknologier, vi er bedst til i Danmark.

1: Vindenergi

Det kommer nok ikke bag på dig, at vindenergi er et af de områder, hvor Danmark er langt fremme.

Vi har ifølge State of Green den længste vindenergi-historik i verden. Den teknologiske vindmølleudvikling blev kick-startet på bagkant af 70'ernes energikrise.

- Det blev med krisen klart for Danmark, at vi måtte satse på nogle andre energikilder end kul, der var for sårbart at importere, siger presseansvarlige ved State of Green Iver Høj Nielsen.

Danmark er særligt stærke i forhold til udvikling af vindmølleparker ude i vandet, offshore. Men vi skal arbejde hårdt på at bevare førerpositionen på området, vurderer State of Green.

2: Sikkert energisystem

Apple har præsenteret planer og modeller af deres nye datacenter i Foulum ved Viborg. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Først ville Apple bygge et datacenter ved Viborg, Facebook fulgte trop i Odense og Google har for nylig bekræftet, at de har købt grunde til muligt datacenter i Fredericia.

Med en forsyningssikkerhed på 99,997 procent placerer de store, moderne amerikanske virksomheder sig gerne i Danmark.

Her kan du nemlig være så godt som helt sikker på, at der kommer strøm ud af kontakten, når du tænder.

- Selvom 50 procent af vores elforsyning i 2050 vil være baseret på vindenergi, der ikke er en stabil energikilde, magter Danmark alligevel at have et stabilt system, siger Iver Høj Nielsen.

Når der er vindstille i Danmark, importerer vi nemlig eksempelvis vandkraftenergi fra Norge og energi fra atomkraft i Sverige.

3: Energieffektivitet

LED-belysning, termostater og intelligente huse. Det er nogle af de teknologier, der gør os dygtige til energieffektivitet i bygninger og i produktion.

Både i produktion og i bygninger er danskerne dygtige til kun at bruge den energi, der er nødvendig. Selvom vi stadig kan blive bedre på dette område, vurderer State of Green.

- Vi har fulgt EU-lovgivningen og endda bestræbt os på at være fem år foran. Desuden har der gennem tiden været strenge offentlige krav til at bygge energieffektivt, siger Iver Høj Nielsen.

Skatter gør derudover, at prisen på el er så høj i Danmark, at virksomhederne er interesserede i at gøre noget for at spare på den.

4: Fjernvarme

Blandt andet Kina og Tyskland rejser til Danmark for at bliver inspireret af vores fjernvarmesystem. Her er et fjernvarmenet ved at blive lagt i København. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Moderne fjernvarme er et dansk fænomen, og den teknologi flest udlændinge kommer for at se, vurderer State of Green.

- Det er en meget dansk tankegang, og vi har folk, der besøger Danmark, netop for at se hvordan vores kraftværker er bygget op, og hvordan de virker så effektivt, siger Iver Høj Nielsen.

Og netop fjernvarme og “waste-to-energy” - skrald til energi - er en stor del af årsagen til, at vi er gode til at være energieffektive.

Vi er simpelthen dygtige til at bruge både spildvarme fra virksomhedernes produktion og afbrænding af spildprodukter fra husholdning og landbrug i vores fjernvarmenet.

I Aalborg ligger eksempelvis cementfabrikken Aalborg Portland, der producerer cement under ekstremt høje temperaturer. Og en del af den varme ender hos indbyggerne i Aalborg, der har nogle af landets laveste varmepriser.

Noget lignende sker mange andre steder i landet.

5: Bioenergi

Gylle fra landbruget og husstandsaffald er normalt spild, som vi evner at udnytte som bioenergi.

- På den måde kan vi slippe af med nogle af vores affaldsproblemer, og det bliver betragtet som noget, der har værdi, siger Iver Høj Nielsen.

Det er tankegangen om den cirkulære økonomi, hvor alting tænkes ind i en teknologi-kæde.

- Det er noget verden er ved at få øjnene op for, og her er vi allerede langt, siger Iver Høj Nielsen.