5300 år gamle Ötzi taler igen

En gruppe italienske forskere har genskabt is-mumiens stemme ved at scanne den over 5000 år gamle hals. Hør ham tale her!

Billedet viser en 'naturtro' rekonstruktion af Ötzi. Modellen står på Sydtyrols arkæologiske museum i Bolzano i Italien. (Foto: Thilo Parg © Thilo Parg og Wikimedia Creative Commons Namensnennung)

Ötzi er en forhistorisk mand, der blev fundet den 19. september 1991 i Østrig - 5300 år efter sin død.

I anledning af 25-året for fundet har en gruppe italienske forskere fra San Maurizio Hospitalet i Bolzano genskabt Ötzis stemme. De har blandt andet undersøgt Ötzis stemmebånds spænding, elasticitet og halsvævets tykkelse.

Og ud fra de oplysninger har forskerne fået computeren til at fremstille hans stemme, som man mener, den nok har lydt, skriver videnskabssitet Seekers.

Computerprogram, CT-scanning og røntgen

En af de største udfordringer under projektet var, at Ötzis arm lå ind over hans hals, og derfor kunne forskerne ikke komme til.

Da mumien er enestående, måtte forskerne bruge et computerprogram til at fjerne armen virtuelt for ikke at skade den ældgamle mumie.

Derudover var forskerne tvunget til at bruge CT-skannere og røntgenfotografier - igen for at undgå at gøre skade på Ötzi.

Hør hans stemme herunder

Om ismanden Ötzi

  • Mumien Ötzi er 5300 år gammel og fundet i Ötztal-alperne ved grænsen mellem Østrig og Italien.

  • Han blev fundet af et tysk ægtepar den 19. september 1991.

  • Du kan nu besøge ham på Sydtyrols arkæologiske museum i Bolzano, hvor han opbevares ved -6 °C.

  • Ötzi var omkring 160 cm høj, og døde da han var cirka 45 år gammel.

  • Han havde en økse, en langbue, fjorten pile og en flintekniv med sig, da han døde.

  • Ötzi regnes for at være den ældste mumie, som er fundet i Europa.

  • Det var ikke meningen, at Ötzi skulle blive til en mumie. Men han blev kort efter sin død begravet af sne og dermed nedfrosset og bevaret.

  • Ötzi havde 61 tatoveringer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk