6 bud på NASAs fremtidige rejser

Nu skal rumagenturet bestemme sig for, hvad fremtidens kurs skal være.

Et kunstnerisk bud på NASAs New Horizons-rumfartøj i nærheden af Pluto. Fartøjet var det første i New Frontiers-programmet, som NASA nu skal udvælge nye missioner til. (Foto: Nasa © Scanpix)

NASA er lige nu på udkig efter, hvad agenturet skal bruge sine penge på i sit New Frontiers-program.

Programmet har været en succes for NASA, da det har sendt det første rumfartøj til dværgplaneten Pluto og lige nu har Juno-fartøjet i kredsløb om Jupiter. Men nu er planen udtømt, og NASA skal finde ud af, hvad den næste mission i programmet skal være.

Giver et bud på strategien

I starten af 2017 begynder udvælgelsen af den næste mission, som skal sendes afsted i 2024 eller 2025, skriver rumforskningsorganisationen The Planetary Society.

Selvom der er lang tid, til den valgte mission bliver virkelighed, kan listen over NASAs valgmuligheder alligevel give et bud på, hvilke spørgsmål der har den højeste prioritet for rumagenturet.

Udvælgelsen sker ved, at NASA har indsamlet seks forslag til missioner, som agenturet så selv vælger imellem.

De seks forslag til nye New Frontiers-missioner:

1: Sende en overfladeprøve fra en komet til Jorden
I NASAs eget forslag til de seks missioner er det beskrevet, at agenturet gerne vil tage en prøve fra en komet, som så skal transporteres tilbage til Jorden.

Prøven skal desuden tages med en metode, der bevarer eventuelt organisk materiale. Ud over at tage prøver skal missionen også lave geologiske målinger af kometen.

På Jorden skal prøven analyseres i et laboratorium. Analysen af prøven skal give et billede af de mest primitive typer stof, som er tilovers efter dannelsen af solsystemet.

2: Sende en overfladeprøve fra et krater på Månens sydpol tilbage til Jorden
På Månens bagside strækker et enormt krater med navnet Sydpol-Aitkenbassinet sig. Det strækker sig fra Månens sydpol til Aitken-krateret - deraf navnet.

Krateret er 2.500 kilometer i diameter og er dermed et af de største i hele solsystemet og har en form, der tyder på, at det er opstået ved et nedslag ved lav hastighed og ved en skrå vinkel.

Det skal den foreslåede mission undersøge nærmere ved at tage målinger og overfladeprøver, som skal sendes tilbage til Jorden for nærmere analyse.

Det skal give et billede af, hvad det har betydet for planeterne i det indre solsystem at blive bombarderet med asteroider og kometer under deres dannelse.

3: Søge efter liv på Saturns måner
NASA vil også forsøge at finde liv i vores eget solsystem. NASAs ønske til missionen er, at den skal undersøge havene på en eller to af Saturns måner.

De to foreslåede er Titan og Enceladus, som man begge formoder har oceaner enten på overfladen eller lige under overfladen. Her skal missionens fartøj bestemme den kemiske sammensætning af havene, og hvorvidt de kan være egnede til liv.

4: Undersøge Saturns atmosfære
Forskerne hos NASA regner med at Saturns atmosfære kan gemme på nogle svar på, hvordan solsystemet blev til.

Denne mission skal sende en eller flere sonder ind i Saturns atmosfære for at undersøge, hvilke gasser atmosfæren består af.

5: Undersøge trojanske asteroider ved Jupiter
I planeten Jupiters bane om Solen ligger der tusindvis af asteroider, der følger den store gaskæmpe rundt. Asteroiderne ligger stabilt i to grupper foran og bagved planeten på dens rejse rundt om Solen.

Missionen skal besøge og undersøge flere af disse asteroider. Ved at undersøge dem vil NASA få mere viden om, hvordan planeten Jupiter - og resten af solsystemet - er blevet til.

6: Udforske Venus
Venus er en særlig udfordring at undersøge, da forholdene på overfladen er ekstreme.

Der er et ekstremt højt tryk og en meget høj temperatur. Missionen skal gå ud på at sende en sonde ned på planeten, hvor den over lang tid skal indsamle data om planetens atmosfære og overflade.

Det skal give et indblik i, hvordan Venus’ ekstreme forhold ændrer sig over tid, og på sigt skal den indsamlede data også kunne give et bud på, hvorfor planetens forhold har udviklet sig så ekstremt.

NASAs tre typer rummissioner

  • De største og dyreste missioner er Flagship-missionerne. De kan være meget komplekse og blandt andet indebære at lande robotter på andre planeter.
  • Det mellemste trin er New Frontiers-missionerne. De er billigere end Flagship-missionerne og kan derfor ikke være så omfattende. De kan indebære en sonde, som tager en prøve, som bliver sendt tilbage til Jorden.
  • Den billigste klasse af missioner er Discovery-missionerne. De indebærer oftest, at man sender en sonde afsted, som enten går i kredsløb eller lander på en anden planet, hvorfra den transmitterer data tilbage.