68-generation er klar til sexrevolution blandt ældre

Ældres sexliv er ikke længere et tabu, og det giver nye friheder for seniorene, mener dansk sex-forsker.

Mange oplever de første år at pensionstilværelsen som en livsfest, ikke et reduceret liv, fortæller antropolog Bjarke Oxlund. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Vi bliver bedre og bedre til at forstå, at ældres kærlighedsliv ikke bare er at holde i hånd og mindes gamle dage.

For gennem de seneste fem år har noget ændret sig:

- Vi er ved at bryde det tabu, der har omgivet ældres seksualitet, fortæller Bjarke Oxlund, som er lektor ved institut for antropologi ved Københavns Universitet.

Men det skyldes ikke at de yngre generationer har fået et større frisind de seneste år. Først og fremmest er det pensionisterne, der selv har taget kampen op:

- 68'er generationen er blevet seniorer, og nu vil de videreføre den revolution, som de startede som unge, siger Bjarke Oxlund.

De ældre er anderledes

Der er flere årsager til at udviklingen ses netop nu. Vi lever længere og længere. Mange oplever, at de har årtier efter at være stoppet med af arbejde, hvor både krop og sind stadig er i god form.

- Derfor har folk simpelthen nogle forventninger knyttet til de sidste årtier, fortæller Bjarke Oxlund, og en af disse forventninger er altså et meningsfuldt intimt liv.

Derudover har de ældre også fået flere muligheder, hvis fx fysikken skulle blive en hindring: Med Viagra, penispumper og hormoncremer kan næsten alle få det mekaniske til at fungere.

Og så er der internettet, hvor de yngste pensionister ofte selv er i stand til at finde både tips, tricks og partnere.

Den seksuelle frigørelse 2.0

Ifølge en forundersøgelse til den store danske seksuelle befolkningsundersøgelse Projekt Sexus, tyder det også på, at mange ældre faktisk har et aktivt sexliv. For godt 2/3 af de adspurgte 60-69 årige havde haft sex indenfor de seneste fire uger. Blandt de 70+ årige var det knap hver tredje.

Og især de yngste blandt de ældre forlanger, at deres sexliv skal være til at tale om.

- De kæmpede for den seksuelle frigørelse i deres ungdom, og det her er en fuldstændig naturlig forlængelse af den kamp, fortæller Bjarke Oxlund, der også er tidligere formand for Sex og Samfund.

Hudsult og forventningspres

Bjarke Oxlund understreger dog også, at de ældre ikke bare flyver på en lidenskabelig lyserød sky. Alderdommen betyder, at mange oplever at miste deres partner, og den intime ensomhed herefter kan være enorm:

- Mange oplever en egentlig hudsult - altså en længsel efter erotik og intimitet. Og hvis man lever 20 år alene, er det jo ikke uvæsentligt, forklarer han.

Og netop såkaldt hudsult kan afhjælpes med anden meningsfyldt intimt samvær end at gå til makronerne:

- Der er mange andre måder at være sammen på end at hænge oppe i gardinerne, fortæller forskeren, der opfordrer til at lytte til sin egen lyst i stedet for at føle, at seniorer skal leve op til for eksempel deres tidligere seksuelle aktivitetsniveau.

Hør mere om seniorsex og de intime problemer, som ældre kan opleve, i 'Tændt' i dag kl. 13.33 på P1.

Facebook
Twitter