8 af Danmarks sejeste forskere kæmper 'live' på DR2

Tre års forskning forklaret på en måde, der er let at forstå på tre minutter. Det er udfordringen i Ph.d. Cup 2014.

Ruben Schachtenhaufen har forsket i, hvorfor vi sjusker med udtale af ord - men ikke alle. Der er faktisk et system i det, forklarer han i Ph.d. Cup 2014-showet. (Foto: DR © DR Videnskab)

Hvordan præsenterer man tre års forskning på bare tre minutter? Hvad skal med? Hvad skal ikke med? Og hvordan forklarer man tingene, så de fleste forstår det?

Det kan du få otte bud på i aften, når DR2 klokken 20 sender 'Ph.D. Cup 2014 - Det Danske Hjernemesterskab'.

Der kan du møde otte unge forskere, der hører til blandt de bedste i Danmark til at forklare deres forskning på en måde, der er let at forstå.

Forskerne har alle vundet Ph.d. Cup 2014 - en konkurrence om forskningsformidling, som DR, Dagbladet Information, Danske Universiteter og Lundbeckfonden står bag.

Viden får først værdi når den bliver formidlet

Ved selve showet udpeger tre dommere de tre forskere, der på dagen formår at få deres forskning bedst formidlet.

Forsknings- og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen var med, da showet blev optaget i DR's Koncertsalen for nyligt.

Hun forklarer i showet, at forskning, der ikke bliver formidlet, svarer til en skattekiste gravet ned på en øde ø uden, at der findes et skattekort og uden at nogen ved noget om skatten.

- Viden får først værdi, når den bliver fortalt. Den dybeste viden skal ud til det bredeste publikum, så vi bliver klogere på verden og os selv, så vi kan deltage som aktive borgere i et levende demokrati, siger Sofie Carsten Nielsen.

Valg ud blandt 35 forskere

De otte forskere har alle afsluttet deres ph.d.-projekt. De er valgt ud blandt 35 ph.d.-ere, som de danske universiteter har indstillet til konkurrencen.

Vinderne har i tekstform været bedst til at forklare, hvad deres forskning går ud på, og hvorfor det har betydning for os andre.

Efter optagelsen af showet sagde de otte forskere nærmest samstemmende til dr.dk/viden, at de var glade for, at det var overstået.

Peter Lund Madsen er vært på programmet med de otte vindere af Ph.d. Cup 2014. Han kommer ud for en grænseoverskridende oplevelse undervejs i programmet. Vi kan sige så meget, at det handler om en vædder ... (Foto: DR © DR Videnskab)

En lang, sjov dag

Laura Vang Rasmussen er miljøgeograf og post.doc. på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet:

- Det har været en lang dag. Men det var sjovt, og jeg har lært rigtig meget.

Carsten Kirkeby er i dag post.doc. på DTU Veterinærinstituttet. Han var overrasket over latteren fra publikum:

- Jeg synes, det gik rigtigt godt. Og jeg er lidt overrasket over, at folk syntes, at det var spændende og sjovt, og at de grinede.

Det er vanskeligt at koge tre års forskning ned til tre minutter og lære det hele udenad, synes Annette Olesen fra Juridisk Institut ved Syddansk Universitet.

- Det er helt vildt svært at skære til, og helt vildt svært at få de detaljer med, som folk gerne vil have. Så det var udfordrende og sjovt, siger hun.

Medieskole og konkurrence

To af sidste års vindere sad med blandt publikum i koncertsalen under showet.

De har ligesom de otte forskere deltaget i Dagbladet Informations Medieskole, hvor de har lært at forklare om deres forskning på en let måde.

Og det har givet dem rigtig meget at deltage i både medieskolen og Ph.d. Cuppen.

Ditte Marie From er i dag post.doc. på Roskilde Universitet, RUC. Hun har forsket i fedme blandt børn, og hvordan man kan ændre børnenes liv og lært at få sine budskaber klart ud.

Forskningen kommer lettere ud over rampen

- Jeg har fået en del positiv respons fra kommunerne, som jo er dem, jeg taler til og har udforsket i mit ph.d. projekt, forklarer hun.

Ditte-Marie Froms projekt er også kommet med i Sundhedsstyrelsen seneste publikation om børn og overvægt.

- Min deltagelse har betydet rigtig meget for min forskning, der er kommet ud over rampen og gjort en forskel, siger hun.

Fået mod på at træde frem

Maja Rosenstock har i dag sit eget konsulentfirma, hvor hun rådgiver virksomheder om samfundsansvar. Hun har fået mod på at stille op og tale i forsamlinger.

- Og jeg har arbejdet rigtig meget med, hvordan man formidler til et publikum, så det er interessant at høre på, siger hun.

- Det skyldes dels medieskolen, dels selve konkurrencen, som klædte os rigtig godt på, siger hun.

DR2 viser klokken 20 programmet 'Ph.D. Cup 2014 - Det Danske Hjernemesterskab', hvor de otte forskere konkurrerer om at være bedst på dagen foran dommere og publikum.

Facebook
Twitter