Aarhus og København går til forsvar for videnskaben

Lørdag rammer "March for Science" 395 byer verden over. Også Aarhus og København demonstrerer for evidensbaseret viden og politik.

"March for Science" startede som en protest mod Trumps omgang med videnskab og fakta. I Danmark har marchen ikke et politisk mål, men er en hyldest og en demonstration til forsvar for videnskab, evidensbaseret politik og folkelig oplysning. (Foto: Bryan Woolston © Scanpix)

Det startede som en modreaktion mod Donald Trump, der få timer efter sin indsættelse som USA’s 45. præsident, fik fjernet al information om klimaforandringer og global opvarmning på Det Hvide Hus’ hjemmeside.

Siden blev det til en global protestbevægelse, og lørdag blæses der til kamp for videnskaben, når der i 395 byer verden over er demonstrationer til forsvar for videnskab og evidensbaseret politik.

Også i Danmark, hvor “March for Science” bliver afholdt i både Aarhus og København.

Marchen bliver afholdt samme dag som "Jordens Dag" - en amerikansk tradition, der hvert år skal markere Jordens miljøproblemer.

Hvor og hvornår?

I Aarhus starter begivenhederne kl. 14 ved rådhuset. Her holder bl.a. regionsrådsformand Bent Hansen tale, inden demonstranterne bevæger sig videre mod Klostertorv, hvor der igen vil være taler - bl.a. fra Hanne B. Rasmussen, der er vicedirektør i Novo Nordisk.

I København er der kick off kl. 13 med taler og DJ i Fælledparken ved siden af Niels Bohr Institutet. Herefter går demonstranterne gennem byens gader, hvor de runder Kongens Have og gaderne i indre by, inden de ankommer til Christiansborg, hvor der igen er taler og underholdning.

- Vi drømmer om, at der kommer 15.000 mennesker i København. Både folk der arbejder med videnskab, og alle dem, der mener, at videnskaben er en væsentlig del af samfundet, siger Anja Cetti Andersen, der talskvinde for marchen i København og astrofysiker ved Niels Bohr Institutet.

I skrivende stund har lidt mere end 800 personer tilmeldt sig på Facebook, men et par tusinde har tilkendegivet, at de har interesse.

Der er altså endnu lang vej til de 15.000, men Anja Andersen håber, at vejrguderne tilbyder en hjælpende hånd, da godt vejr jo ofte lokker danskerne ud af hulerne.

Videnskab skal tages alvorligt

I Aarhus vil talsmand Olav W. Bertelsen, lektor på Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, ikke gøre sig alt for store forhåbninger om fremmødet.

Men han har oplevet bred opbakning. Særligt fra sine kolleger på universitetet, og han håber, at en stor del af dem dukker op.

- Vi vil gerne sikre, at videnskaben i fremtiden bliver taget alvorligt. Vores samfund bygger jo på viden og videnskab, siger Olav W. Bertelsen.

Indtil videre har 160 personer trykket på deltager-knappen på Facebook til March for Science i Aarhus.