Ænder kan selv bestemme længden på deres penis

Størrelsen på en ands penis kan ændre sig flere gange om året og gennem et helt andeliv. Socialt pres og konkurrence om hunnerne får den til at blive længere, viser ny forskning.

Det er ikke til at se, hvad der gemmer sig under vandoverfladen. Men ænder har nogle af de forholdsvist største penisser i dyreverdenen, der kan blive lige så lange som andens krop. Og ny forskning viser, at længden på deres penis ændrer sig volsomt. (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Jo, det kommer an på størrelsen. I hvert fald hvis du er en and.

Ænder er nogle af de få fugle, der har en penis. I alt er der mere end 10.000 fuglearter i verden, men det er kun cirka tre procent af dem, som har bevaret organet gennem evolutionen. Det er for eksempel emuer, gæs, strudser, svaner og tinamuer.

Jeg har nu et had-kærlighedsforhold til ænder

Patricia brennan, harvard university

Høns har også en slags penis, selvom det er en lille og aldeles ubrugelig pjevs. Men det er dog mere end de fleste andre fugle som duer, måger, spætter, ugler og ørne, kan prale af. Her bliver hunnerne befrugtet af sæden uden penetration, men blot ved at gnubbe kønsorganerne mod hinanden.

Hos ænder foregår befrugtningen også med en penis, som endda er den længste i fugleverdenen. Den kan blive lige så lang som selve anden, for ænder har en af de største peniser i dyreverdenen, når man sammenligner med størrelsen på dens krop.

Men ikke nok med det. Størrelsen på dens penis ændrer sig mange gange gennem et helt andeliv, viser en ny undersøgelse, som er lavet af to forskere fra Yale University, der i to år har studeret længden på andepenisser.

- Vores studie viser, at det ikke bare er et resultat af evolutionære ændringer over mange generationer, når genitalerne ændrer sig. Dyr kan være strategiske med, hvordan de bruger deres energi til genital vækst, siger den evolutionære biolog Patricia Brennan, der er en af medforfatterne til studiet, i en pressemeddelelse fra Yale.

Penis ændrer længde flere gange om året

Hos nogle ande-arter vokser organet om foråret og sommeren, hvor den er markant større end resten af året. Det kan dreje sig om få uger, hvor den har sin maksimale længde. Om efteråret og i vintermånederne skrumper den så ned til cirka ti procent af størrelsen.

Nogle gange vokser andens penis også, hvis den gennem længere tid opholder sig i flokke med stor social konkurrence. Det gælder for eksempel Lille Bjergand, der bor i Alaska, Canada og USA.

Hvis hr. og fru Bjergand lever sammen i et fast forhold og bor for sig selv, så har han en penis af gennemsnitlig størrelse. Men hvis parret er i en flok med flere mandlige singleænder, så kan hr. And få sin penis til at vokse. Omvendt, hvis den helt har opgivet at parre sig, så er penissen kun en lille stump.

Seksuelt aggressive ænder

Penissen på Lille Bjergand vokser ikke, fordi den forsøger at tiltrække hunner. Den gør det for mere effektivt at kunne trænge ind i hunnerne.

Dyrs genitaler har formet sig gennem evolutionen, så de mest effektivt sikrer artens overlevelse. Hos ænder betyder det, at penissen hos nogle arter er formet som en proptrækker. Det er et modsvar til hun-ænderne, der har udviklet en snoet vagina for at holde ubudne andepenisser ude.

For de mandlige singleænder er nemlig mere end blot insisterende. De kan være voldsomme, og parringen kan udvikle sig til en kamp, hvor hunnen endda dør. Især hos Amerikansk Kobberand, der er den ene af de to arter, som forskerne studerede. Det er en art, som er aldeles stridbar og promiskuøs.

Hos Amerikansk Kobberand vokser penissen kortvarigt hos de mandlige ænder, der ellers ligger længere ned i hakkeordenen, på nogle tidspunkter i parringsæsonen, hvor de stærkere ænder er mindre aktive.

Studiet blev foretaget i Litchfield i Connecticut, USA, i et område, hvor mange familier tager på udflugt.

-Folk kommer i weekenden og kigger på ænderne, men de aner ikke, hvad der i virkeligheden foregår, siger Patricia Brennan til Nature.

-Jeg har nu et had-kærlighedsforhold til ænder, siger Brennan til magasinet.