Amerikanske alligatorer æder sig mætte i hajer

Forskere har observeret de store krybdyr spise tre forskellige haj-arter og en rokke.

Alligatorerne spiser normalt fisk, skaldyr og snegle, men tager altså også hajer. Her har en alligator fået fat i en mindre nursehaj. (© U.S. Fish and Wildlife Service J.N.)

Et af havenes ubestridte toprovdyr er hajerne. Men ny forskning viser, at de i nogle tilfælde bliver den lille, hvis de bevæger sig ind i amerikanske brakvandsområder.

Her lurer sultne alligatorer nemlig.

Forskere ved Kansas State University har observeret den amerikanske alligator fortære flere forskellige haj-arter.

- Vi har dokumenteret, at alligatorerne spiser tre forskellige haj-arter og en rokkeart, siger James Nifong fra Kansas State University i en pressemeddelelse.

På trods af at hajerne egentlig lever i saltvand og alligatorerne lever i ferskvand, krydser de to dyrearter alligevel hinandens spor.

Alligatorerne kan nemlig godt leve i saltvand i længere tid - blandt andet ved at slubre regnvand fra havvandets overflade.

Spiser hvad de kommer i nærheden af

Normalt spiser krybdyrene fisk, skaldyr og snegle. Men de er såkaldte opportunistiske rovdyr, der kaster sig over alle de fødemuligheder, de kan komme i nærheden af.

- Opdagelserne sætter spørgsmålstegn ved, hvor vigtige hajer og rokker er for alligatorers diæt og dødeligheden for unge hajer i forhold til beskyttelsen af visse truede arter, siger James Nifong.

Forskerne kiggede på maveindholdet fra 500 levende hajer men gennemgik også historiske beretninger om hajer, der har spist alligatorer.

Her var også eksempler på hajer, der angreb alligatorer, som var blevet skyllet ud til havs.

Så begge rovdyr har altså smag for hinanden, hvis muligheden byder sig.

Facebook
Twitter