Andreas Mogensen får sjælden formidlingspris

'Veloplagt, kreativ og fremragende'. Sådan lyder begrundelsen for at tildele Mogensen Geniusprisen, som kun uddeles ved særlige lejligheder.

Andreas Mogensen har blandt hilst på scienceinteresserede børn i Tycho Brahes Planetarium. Han vinder nu en pris for sin formidling. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Foreningen af danske videnskabsjournalister har tildelt astronaut Andreas Mogensen den såkaldte Geniuspris for enestående formidling af forskning.

- Andreas Mogensens engagement har formået at inspirere presse og medier til at omtale rumforskning og den videnskab, der ligger bag, i et hidtil uset omfang siden de første månelandinger, siger Jens Degett, som er formand for Danske Videnskabsjournalister.

Formidlingsmission

Andreas Mogensen kunne ikke selv deltage i prisoverrækkelsen, der fandt sted tirsdag i København - han var optaget af rumvandringstræning ved det europæiske rumvandringscenter i Køln. Han var dog meget glad for anerkendelsen:

- Det var fra starten et af målene med missionen at bruge den til at inspirere og tiltrække børn og unge til de naturvidenskabelige og tekniske fag. Rumfart er en oplagt måde at inspirere især børn og unge på, fordi den taler til vores naturlige nysgerrighed og vores naturlige trang til at udforske vores omgivelser, sagde Andreas Mogensen i forbindelse med prisen.

Under hans 10 dages ophold i rummet, lykkedes ham at tiltrække næsten 100.000 følgere på Facebook, hvor han jævnligt fortæller om livet som astronaut og dansk forskning. Noget som han gerne så mere af.

- Det er et ansvar, der strækker sig til alle forskere der modtager offentlige midler. Jeg kunne godt tænke mig at se flere forskere formidle deres arbejde ud til offentligheden. Derudover giver det mig stor personlig glæde at tale med især børn og unge om rumfart og naturvidenskab, fordi jeg kan genkende min egen glæde, jeg fik som barn, da jeg lærte om naturvidenskab, uddyber han overfor DR.

Ros til DR

I begrundelsen for Geniusprisen fremhæves også DR Videnskab, der stod bag en konkurrence, der gav unge mulighed for at få udført rumeksperimenter af Mogensen ombord på den internationale rumstation.

- Det var en rigtig god ide, og jeg var spændt på at se alle de forskellige ideer, de unge komme på. Tit er det jo sådan at børn og unge ikke har de voksnes begrænsninger, når det kommer til at kunne tænke frit. Jeg synes, det var et rigtig godt initiativ fra DR’s side, siger Andreas Mogensen.

Også formanden for de danske videnskabsjournalister Jens Degett fremhævede projektet.

- Mogensens rumfærd har på mange måder været formidling af viden om rummet og rumforskning i verdensklasse. Formidlingen har været planlagt som en integreret del af missionen og har inddraget tusinder af interesserede unge i både planlægningen og udførelsen af rumeksperimenterne, siger han.

Geniusprisen er tidligere blevet uddelt til DNA-forskeren Eske Willerslev og det populærvidenskabelige magasin, Illustreret Videnskab.

Facebook
Twitter