Andreas Mogensen 'møder' verdens første mand i rummet

Danmarks astronaut og hans russiske kaptajn på rumrejsen i fjor har i dag overdraget en buste af Jurij Gagarin til DTU Space. Busten er en hyldest til civilt dansk-russisk rumsamarbejde.

Der var astronaut-topmøde på DTU Space i dag. Til venstre Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen. I midten busten af Jurij Gagarin. Og til højre kosmonaut Sergei Volkov, der var pilot og kaptajn på rejsen op til ISS den 2. september 2015. (Foto: MIKAL SCHLOSSER © Mikal Schlosser og DTU)

Hvis man kommer forbi DTU Space i Lyngby nord for København, kan man hilse på Jurij Gagarin i haven.

I 1961 skrev den russiske kosmonaut verdenshistorie, da han blev det første menneske i rummet. Året efter hans rumfærd besøgte ham og hans russiske følge Danmark som led i en verdensturné som ambassadør for Sovjetunionen. Og russerne var også omkring DTU.

I dag på etårsdagen for opsendelsen af Danmarks første astronaut Andreas Mogensen til Den Internationale Rumstation trækker man så tråde tilbage til 1962-besøget: DTU Space - Danmarks nationale rumforskningsinstitut - har nemlig fået en buste af Gagarin.

Og både Andreas Mogensen og hans russiske pilot og kaptajn på opsendelsen sidste år, Sergey Volkov, var til stede for at bringe ekstra glans over arrangementet.

Busten skal markere det civile dansk-russiske samarbejde omkring rummet, som så småt kom i gang i årene efter russerens besøg på universitetet.

Russerne manglede noget danskerne udviklede

Det første rumsamarbejde med Rusland kunne ses i 1986 med et instrument kaldet WATCH, der blev udviklet på Dansk Rumforskningsinstitut (DRI) – som senere blev en del af DTU Space.

Instrumentet skulle opspore kilder til ’kosmiske gammaglimt’, som på det tidspunkt var et stort emne i rumforskningen, skriver DTU Space i en pressemeddelelse.

- Russerne stod på det tidspunkt og manglede et instrument af den type, vi var i færd med at udvikle, og da de hørte om det på en konference i Frankrig, var de meget interesserede. Derfra startede samarbejdet, siger forsker emeritus Niels Lund fra DTU Space.

Samarbejder stadig om gammaglimt

I 1996 leverede både DTU Space (to røntgenteleskoper) og Rusland (raket) komponenter til den europæiske INTEGRAL-satellitmission, som Den Europæiske Rumorganisation, ESA, stod for. Og danske og russiske forskere analyserer stadig data, der kommer ned fra missionen.

Senest har DTU Space hjulpet et russisk-koreansk forskerhold med at bygge et instrument til en mission kaldet UFFO, der også skal undersøge kosmiske gammaglimt.

Den dansk-russiske forbindelse fortsætter i morgen, hvor Andreas Mogensen og Sergey Volkov skal besøge Carlsberg, præcis som Gagarin gjorde det, da han var i København i 1962.

I klippet herunder fra TV Avisen kan du yderligere se Andreas Mogensens gave til Nationalmuseet i anledning af etårsdagen.

Facebook
Twitter