Antallet af sædceller falder dramatisk i Vesten

Dansk forsker ser ikke samme mønster i unge danske mænds sæd. Men det er måske, fordi den er dårlig i forvejen.

Et nyt metastudie tyder på, at mænds antallet af mænds sædceller er faldet dramatisk over de sidste 40 år. (Foto: © Aleksandr Morozov, © Aleksandr Morozov)

Resultaterne fra en omfattende metaanalyse om mænd sædkvalitet i Vesten kan være en øjenåbner for alle, der er bekymret for vestlige mænds sundhed. Antallet af mænds sædceller er nemlig faldet dramatisk over de sidste 40 år.

Metaanalysen der blev publiceret i Human Reproduction Update har samlet data fra 185 undersøgelser, der er foretaget over de sidste 40 år, og det viser et gennemsnitligt fald på over 50 procent i gennemsnit i mængden af sædceller for mænd i Nordamerika, Europa, Australien og New Zealand. Det skriver bl.a. Newatlas.com.

Tina Kold Jensen, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, ser ikke samme mønster i unge danske mænds sæd. Måske fordi kvaliteten er dårlig i forvejen.

- Vi har samlet sædprøver fra mænd i session over de sidste tyve år. De sædprøver er lige så dårlig nu, som de var dengang. Utroligt ringe. Men de er ikke blevet dårligere.

Hun pointerer dog, at den internationale metaundersøgelse, der bruger data fra 185 forskellige undersøgelser, benytter en langt bredere sammensætning i forhold til alder, fertilitet og baggrund og indsamlingsmetode. Hendes undersøgelse tog udgangspunkt i unge mænd i Danmark, rekrutteret på samme måde og er derfor mere præcis indenfor den gruppe. Andre grupper af mænds sædkvalitet kan sagtens være dalende.

Et solidt fundament

Tidligere metaundersøgelser har forsøgt at kombinere data fra vidt forskellige undersøgelser, der går helt tilbage til 1931. Men de har mødt meget kritik, fordi der er stor forskel på metode og udstyr fra dengang til nu. Derfor mener kritikerne af tidligere studier ikke, at resultaterne har været sammenlignelige.

Netop det har denne meta-undersøgelse forsøgt at kompensere for ved at frasortere undersøgelser, der kunne skabe usikkerhed. For eksempel har forskerne kun brugt resultater fra 1973 og frem og kompenseret for bl.a. alder og befolkningssammensætning på de medvirkende i studierne.

Den samlede undersøgelse udgøres derfor af over 40.000 mænd, der er opdelt i to store geografiske grupper: Vestlige mænd fra Nordamerika, Europa, Australien og New Zealand og mænd fra andre dele af kloden.

Hvis man ser på vigtigheden af antallet af sædceller for mænds frugtbarhed og den menneskelige sundhed, bør dette studie være en alarmklokke for klodens forskere og sundhedsorganisationer. De skal undersøge, hvad der er årsag til det drastiske, vedvarende fald i sædkvaliteten og gøre hvad de kan for at ændre faldet, siger studiets hovedforfatter Hagai Levine.

Ukendt årsag

Årsagen til den dramatiske ændring i sædkvaliteten er ukendt, da det ikke har været fokus for denne metaundersøgelse.

Forskerne mener dog, at der kan være forskellige kilder bl.a. kemiske midler eller rygning, der har påvirket barnet, mens det var i moderens livmoder. Efter fødslen kan det fx være livsstilsvalg eller kontakt med pesticider i voksenlivet.

Afslutningsvis er det vigtigt at påpege, at studiet ikke nødvendigvis viser, at vestlige mænds fertilitet er dalende, blot at antallet af sædceller er faldet markant. Faldet er dog i sig selv et advarselssignal, som bør undersøge nærmere.